8 tips om te sporten als u niet in de stemming bent om te trainen

8 tips om te sporten als u niet in de stemming bent om te trainen

Je bent te moe. Het is te koud buiten. De sportschool is zo ver weg. Je bank roept je. We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een excuus gevonden om niet te sporten als we geen zin hebben.

“Een lage motivatie om te trainen – of gewoon niet in de stemming zijn – is gebruikelijk en normaal”, zegt Amanda Capritto, een ACE-gecertificeerde personal trainer en voedingscoach bij Trainer Academy, gevestigd in Miami, Florida. “Zelfs als professional in de fitnessbranche word ik zelden gedreven door motivatie alleen.”

Vertrouwen op motivatie om gedragsverandering aan te wakkeren kan inderdaad een valkuil zijn, voegt Greg Chertok toe, een gecertificeerde mentale prestatieconsulent in New York City die met atleten en coaches van alle niveaus werkt aan training van mentale weerbaarheid.

Toppresteerders wachten niet tot de motivatie toeslaat. In plaats daarvan identificeren ze acties die aansluiten bij hun waarden en verbinden ze zich ertoe deze door te voeren door routines te creëren die hen daartoe aanmoedigen, zegt hij. “We zouden allemaal behoorlijk oninteressante sporters, romantische partners of professionals zijn als we alleen maar het juiste zouden doen als we daar zin in hadden”, zegt hij.

Wat is mentale weerbaarheid – en tips om er beter in te worden

Dat wil niet zeggen dat motivatie nutteloos is of dat trainen vaak als een belemmering moet aanvoelen.

Onderzoek toont aan dat vooral intrinsieke motivatie – of de drang om iets te doen simpelweg omdat je het leuk vindt en niet voor een verre en theoretische beloning zoals een ‘bikinilichaam’ – de sleutel is tot het aannemen van een trainingsroutine die je een leven lang kunt volhouden.

“Iets doen ter wille van de taak zelf, in plaats van je ego een boost te geven, werkt het beste”, zegt Sam Ryan, een sport- en prestatiepsycholoog op masterniveau bij de Clontarf Rugby Club in Dublin.

Maar gezien dat, ja, er zullen dagen zijn waarop je geen zin hebt om vast te houden aan een trainingsroutine, dus hier is hoe experts zeggen dat je een meh-houding kunt overwinnen en in beweging kunt komen.

‘Hoe ik de lichaamspositieve wandelaar werd die ik altijd al wilde zijn’

1. Onderzoek uw waarom – vooral de onmiddellijke uitbetaling

Het is voor herhaling vatbaar: als je alleen maar traint omdat je denkt dat je dat moet doen, zul je zelden in de stemming zijn.

Maar aandacht besteden aan de tastbare en meer directe voordelen (zoals een opgewekter humeur of een gevoel van voldoening of meer energie) vergeleken met de resultaten op de langere termijn (zelfs de zeer valide voordelen, zoals een lang leven, ziektepreventie en gewichtsbeheersing) kan Dit betekent dat je vaker wel dan niet gemotiveerd zult zijn om te trainen, omdat je daar waarschijnlijk tijdens de oefening zelf de vruchten van zult plukken, blijkt uit onderzoek.

“Schakel over van een prestatiedoel naar een ervaringsdoel, zodat het voelt als iets dat jou en je dag zal voeden, in tegenstelling tot iets dat als een hele klus voelt”, beveelt Michelle Segar, PhD, een onderzoeker op het gebied van duurzame verandering aan. Universiteit van Michigan in Ann Arbor.

Waarom lichaamsbeweging de stemming en energie verbetert

2. Vraag jezelf af: waarom niet?

Zeggen dat je geen zin hebt om te trainen is vaak een vermomming voor uitstelgedrag, zegt Chertok. Vraag jezelf dus af: wat probeer ik te vermijden? Fysiek ongemak? Oordeel van anderen in de sportschool? De noodzaak van douchen als het voorbij is?

Zodra je de echte reden kunt noemen waarom je niet in de stemming bent, kun je die aanpakken. Misschien herinner je jezelf eraan dat vooruitgang alleen voortkomt uit ongemak, ben je van plan iets te dragen waardoor je je zelfverzekerder voelt, of investeer je gewoon in droogshampoo.

Als uw reden fundamenteler is – u bent niet goed uitgerust, gevoed of gehydrateerd – richt u dan op die behoeften en kijk hoe u zich voelt, stelt Domenic Angelino, een ACE-gecertificeerde personal trainer bij Trainer Academy, gevestigd in North Providence, Rhode. Eiland. “Als je weinig energie hebt, probeer dan een gezonde, koolhydraatrijke snack om je bloedglucose te verhogen en jezelf te stimuleren om je gemotiveerder te voelen om te trainen”, zegt hij.

Wat u moet eten voor en na uw training

3. Geef prioriteit aan trainingen waar u echt van geniet

Als iemand moeite heeft om consequent naar de les te komen, komt dat vaak omdat die specifieke training hem of haar niet blij maakt, legt Cesar Vasquez uit, een NASM-gecertificeerde personal trainer en nationale Les Mills-presentator gevestigd in Somerset, New Jersey. “Misschien kan ik ze op iets wijzen dat ze leuk vinden”, zegt hij, zoals een dansles in plaats van krachttraining of een op mindfulness gerichte training zoals yoga in plaats van intervaltraining met hoge intensiteit.

4. Concentreer u op het begin

Identificeer de eerste paar stappen om aan de slag te gaan met uw training en voer deze uit. Misschien strik je je schoenen, doe je een paar jump-jacks of start je de auto.

“Speel muziek af van je favoriete afspeellijst of neem een ​​pre-workout snack waar je van geniet”, zegt Ryan. “Bouw een gewoonte op die je lichaam tot actie aanzet, en vermijd de noodzaak om een ​​beroep te doen op wilskracht.”

Als u eenmaal begonnen bent, wilt u waarschijnlijk doorgaan. “De realiteit is dat motivatie vaak ontstaat nadat je ergens mee bent begonnen, en niet eerder”, zegt Chertok.

5. Maar duw niet door

Er is echter een kanttekening: motivatie opbouwen door kleine stapjes te zetten is iets anders dan jezelf dwingen een training te voltooien waar je bang voor bent. “Als je ingaat tegen wat je wilt doen, zul je meer negatieve associaties ontwikkelen met actief zijn”, zegt Angelino. “Dat is niet ideaal en zal je op de lange termijn niet van pas komen.”

Zelfs als je weet dat je je daarna beter zult voelen Je training is niet de beste brandstof als je de training zelf niet leuk vindt, zegt Dr. Segar, de auteur van De vreugdekeuze: hoe u eindelijk blijvende veranderingen kunt bereiken in eten en bewegen. “Er doorheen gaan is een recept om een ​​grotere minachting voor lichaamsbeweging te ontwikkelen.”

Dus als je met je training bent begonnen en nog steeds niet gemotiveerd bent om door te gaan, probeer dan een andere activiteit of stop er mee. “Geef jezelf genade en eer echt en wees je bewust van het feit dat je een bewuste keuze maakt vanwege wat je vandaag voelt”, zegt Segar.

7 tips om jezelf wat zelfcompassie te tonen

6. Schakel het in

Angelino raadt aan om twee basistrainingen te maken of te volgen: één voor het bovenlichaam en één voor het onderlichaam. Maak vervolgens van elke training vier versies: een lange en korte die je in de sportschool kunt doen en een lange en korte die je thuis kunt doen.

“In plaats van jezelf te dwingen om op een specifieke manier te trainen, is het veel effectiever om de manier waarop je traint af te stemmen op hoe je je voelt en je levensomstandigheden”, zegt Angelino.

Je kunt ook bewegingsmogelijkheden creëren door verschillende trainingen te doorlopen die je op een bepaalde dag leuk vindt of waar je zin in hebt. Misschien dans je in je woonkamer in plaats van te gaan joggen, of maak je een lange wandeling in de buurt als je een fitnessles mist. “Als je zegt: ‘Ik ben niet in de stemming’, zeg je eigenlijk: ‘Ik heb geen zin om te doen wat ik van plan ben te doen'”, zegt Segar. “Het draait allemaal om creatief zijn en heroverwegen wat de opties zijn.”

7. Sla de training over en beweeg meer

Als u geen zin heeft om een ​​officiële training te doen waarvoor u andere kleding en een lijst met oefeningen nodig heeft, kunt u nog steeds de vruchten plukken van fysieke activiteit door meer beweging in uw dag op te nemen. Loop om de boodschappen op je lijstje te doen of doe een paar burpees in je woonkamer, zegt ACSM-gecertificeerde personal trainer Jorge Cruise, de auteur van het komende boek De hongerwisser. “Het is een kwestie van iets doen dat realistisch is, of het nu acht minuten of twee uur is”, zegt hij.

Onderzoek toont aan dat slechts twee minuten krachtige fysieke activiteit per keer – in totaal slechts 19 minuten per week – verband houdt met een verminderd risico op kanker, hartziekten en vroegtijdig overlijden. Meer beweging is tot op zekere hoogte gekoppeld aan meer voordelen (meer hierover hieronder), maar het komt erop neer dat sommige beter zijn dan geen.

Hoe u elke dag minder kunt zitten en meer kunt bewegen

8. Neem een ​​rustdag of -week

Soms betekent het feit dat je geen zin hebt om te sporten dat je wat vrije tijd moet nemen. In het uiterste geval kunnen afnemende motivatie en lage energie tekenen zijn van het overtrainingssyndroom, een potentieel gevaarlijke aandoening, volgens de National Academy of Sports Medicine.

Als je een diepe vermoeidheid voelt en dat is de oorzaak van een lage motivatie, kun je misschien beter een wandeling maken of wat lichte rekoefeningen doen in plaats van je gebruikelijke training, zegt Capritto. “Rust is een belangrijk onderdeel van een fitnessroutine.”

Ben je te veel aan het sporten?

Vergelijkbare berichten