Wil je een heldere huid?  Probeer deze 10 recepten

Wil je een heldere huid? Probeer deze 10 recepten

Als u aan ‘huidverzorging’ denkt, denkt u waarschijnlijk aan reinigingsmiddelen en crèmes, maar wat u eet en drinkt speelt een even belangrijke rol bij het bereiken van een gezonde, stralende huid. De huid is tenslotte een orgaan, het grootste dat we hebben. En net zoals het geven van prioriteit aan voedingsmiddelen met bepaalde voedingsstoffen de gezondheid van het hart of de hersenen kan helpen ondersteunen, zijn er voedingsmiddelen die uw huid voeden.
Er zijn tal van redenen waarom je een gezonde huid wilt, en ze zijn niet allemaal cosmetisch. De huid fungeert als een beschermende barrière tegen de externe omgeving en beschermt ons tegen UV-licht, micro-organismen en uitdroging. Een huidvoedend dieet kan ons beschermen tegen potentiële schadelijke indringers van buitenaf, onze huid gehydrateerd houden en een droge en schilferige huid voorkomen. Er zijn zelfs bepaalde voedingsstoffen in voedingsmiddelen die een zonnebrandeffect hebben tegen ultraviolet licht.

Welke voedingsstoffen zijn goed voor de huid?

Hier volgt een overzicht van verschillende belangrijke voedingsstoffen en hun heerlijke voedselbronnen die kunnen helpen een gezonde, stralende huid te ondersteunen.

Antioxidanten

Deze moleculen gaan de effecten tegen van vrije radicalen, verbindingen die in verband zijn gebracht met huidcelbeschadiging veroorzaakt door ziekte en veroudering, aldus één recensie.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn onder meer bessen, granaatappels, citrusvruchten zoals kiwi, sinaasappels en grapefruits; en donkergroene groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli.

Omega-3-vetten

Deze essentiële vetten zijn een cruciaal onderdeel van celmembranen en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Volgens eerder onderzoek kunnen omega-3-vetzuren ontstekingshuidziekten zoals psoriasis en dermatitis kalmeren.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetten zijn onder meer vette vis zoals zalm en sablefish, en noten en zaden zoals walnoten, chiazaad, lijnzaad en hennepzaad.

Vitamine E

Deze vitamine kan vocht en jeugdigheid aan de huid toevoegen door de ruwheid en rimpels van de huid te verminderen. Vitamine E kan ook de genezing van de huid na een wond of brandwond bevorderen.
Voedingsmiddelen met een hoog vitamine E-gehalte zijn onder meer amandelen, zonnebloempitten, spinazie, avocado's, hazelnoten en pinda's.

Vitamine C

Vitamine C ondersteunt niet alleen een sterk en gezond immuunsysteem, het kan ook de gezondheid van onze huid ondersteunen. Vitamine C is een krachtige antioxidant die beschermt tegen huidbeschadiging, betrokken is bij de synthese van collageen, dat de huidstructuur ondersteunt, en helpt onze huid gehydrateerd te houden.
Voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan vitamine C zijn broccoli, rode paprika, sinaasappels, kiwi, mango, grapefruit, citroenen en limoenen.

Zink

Dit mineraal werkt als een antioxidant en een zinktekort kan huidaandoeningen zoals acne en psoriasis veroorzaken, zo blijkt uit één beoordeling.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink zijn oesters, rundvlees, krab, haver, verrijkte ontbijtgranen, kalkoen en pompoenpitten.

Water

Vergeet niet dat een van de voordelen van gehydrateerd blijven een gezonde huid is. De huid kan uitdrogen als u niet voldoende vocht binnenkrijgt. Naast dranken kunnen voedingsmiddelen met een hoog watergehalte je helpen gehydrateerd te blijven; grofweg 20 procent van de vloeistoffen komt zelfs uit het voedsel dat we eten.

Voedingsmiddelen met een hoog watergehalte zijn onder meer watermeloen, aardbeien, sinaasappels, komkommers, selderij en bladgroenten.

Door deze voedingsmiddelen en dranken in uw dieet op te nemen, kunt u uw huid van binnenuit voeden – en als bonus zijn het vaak zeer voedzame voedingsmiddelen die u sowieso zou willen eten. Met de volgende recepten kun je er gemakkelijk meer van eten en je huid wat liefdevolle aandacht geven.

Vergelijkbare berichten