The Secrets of Your Gut' onderzoekt het microbioom

The Secrets of Your Gut' onderzoekt het microbioom

Het darmmicrobioom heeft een momentje.

Als je niet overtuigd bent, heb je de nieuwe Netflix-documentaire waarschijnlijk nog niet gezien Hack je gezondheid: de geheimen van je darmendat een eigenzinnige en boeiende blik geeft in de ingewikkelde wereld van ons spijsverteringsstelsel en de biljoenen bacteriën en andere micro-organismen die daarin leven.

Met de beroemde darmspecialist Giulia Enders, MD, onderzoekt de film de diepgaande impact van de darmgezondheid op de hersenfunctie, geestelijke gezondheid en algeheel welzijn.

Het maken van veranderingen in levensstijl en medische keuzes die uw darmmicrobioom ten goede komen “kan niet alleen zeer empowerend zijn, maar ook levensveranderend”, zegt Justin Sonnenburg, PhD, hoogleraar microbiologie aan de Stanford University in Californië, die in de documentaire te zien was.

Blijf lezen voor zeven toplessen uit de film.

1. De darmen verdienen respect

We voelen veel schuldgevoelens en schaamte als het om onze onderbuikgevoelens gaat, zegt Dr. Enders in de film. “Het is helemaal gek als je erover nadenkt, want dit is het orgaan dat je in leven houdt”, zegt ze.

Onze darmen beïnvloeden ons hele lichaam – zelfs onze hersenen. “De darmen zijn eigenlijk het tweede brein, en vanuit evolutionair perspectief hebben onze hersenen nooit bestaan ​​zonder dat er signalen uit de darmen kwamen”, zegt John Cryan, PhD, hoogleraar anatomie en neurowetenschappen aan het University College Cork in Ierland, in de film. .

De darmen worden gedeeltelijk het tweede brein genoemd omdat ze veel van dezelfde neurotransmitters produceren als de hersenen, waaronder serotonine en dopamine, die beide een sleutelrol spelen bij het reguleren van de stemming. In feite wordt ongeveer 95 procent van serotonine, de chemische boodschapper die de stemming, slaap, spijsvertering en seksuele verlangens beïnvloedt, gemaakt door darmbacteriën.

2. Darmbacteriën spelen een sleutelrol in de immuunfunctie en de algehele gezondheid

Interessant feit: volgens Enders kan het lichaam zelf geen voedsel verteren. “Om dat goed te kunnen doen, hebben we microben nodig”, zegt ze in de documentaire.

Het kleinste virus werkt met kleine bacteriën, die werken met een veel grotere gist, die werkt met een supergrote mens – en dit is wat we het microbioom noemen, legt ze uit. Het grootste aantal van deze organismen wordt aangetroffen in de dunne en dikke darm, maar ze komen ook door het hele lichaam voor.

Hoewel de meeste mensen bacteriën als schadelijk beschouwen, heeft 99 procent helemaal geen invloed op onze gezondheid – en sommige kunnen ons zelfs helpen, legt Enders uit.

Ongeveer 70 procent van ons immuunsysteem leeft in onze darmen. Bacteriën trainen het immuunsysteem om te reageren op organismen die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid, en helpen mensen ziektebestrijdende chemicaliën te produceren die we niet zelf kunnen maken.

3. Het darmmicrobioom speelt een sleutelrol bij het beheersen van het gewicht

Microben bewonen het grootste deel van ons lichaam: 70 tot 90 procent van alle cellen in het menselijk lichaam is bacterieel en 99 procent van de unieke genen in ons lichaam is bacterieel, aldus de film.

De bacteriën communiceren met onze hersenen en andere organen en vormen zelfs onze hormonen waardoor we ons hongerig of vol kunnen voelen.

Hoewel we vaak geloven dat onze genen onze gezondheid bepalen, weten we nu dat het microbioom een ​​zeer centrale rol kan spelen bij het ontwikkelen van obesitas, depressie of allergieën, en zelfs het stressniveau kan beïnvloeden, zegt Enders in de film. “We weten niet hoe groot de rol is die het speelt in deze entiteiten. Voor sommige mensen kan het heel relevant zijn, en voor anderen kan het kleiner zijn”, zegt ze.

4. Iedereen heeft een unieke verzameling 'microbiële herinneringen'

Het microbioom van elke persoon wordt gevormd door zijn individuele keuzes en levenservaringen. De plaatsen waar u reist, het voedsel dat u eet, of u huisdieren heeft, hoeveel u beweegt, uw stressniveau, hoe uw kindertijd was, of u nu tegenslagen heeft meegemaakt of niet: dat alles en nog veel meer spelen een rol.

Enders beschrijft het als een ‘verzameling microbiële herinneringen’, en elk exemplaar is uniek.

5. Het microbioom van elke persoon kan verschillend reageren op hetzelfde voedsel

Omdat het microbioom een ​​sleutelrol speelt bij de spijsvertering en geen ervan hetzelfde is, kunnen twee mensen exact hetzelfde voedsel eten en daar heel verschillende reacties op hebben, legt de film uit.

De documentaire illustreert dit door de verhalen te delen van vier verschillende mensen met unieke voedselvraagstukken. Terwijl ze een hap van een appel nemen (behalve één vrouw die geen appels kan eten), wordt ons verteld dat iedereen de appel op een andere manier zal verteren, inclusief het soort voedingsstoffen en de hoeveelheid calorieën die ze eruit halen.

Uiteindelijk is de reactie van een individu op een maaltijd – zoals de mate waarin deze de bloedsuikerspiegel verhoogt – verbonden met gewichtsverlies en gewichtstoename, en die wordt beïnvloed door het microbioom.

Dit zou kunnen verklaren waarom de ene persoon zwaarlijvigheid heeft en de andere persoon niet, ook al volgen ze hetzelfde eetpatroon.

6. Laten we meer over kak praten – echt waar

Heeft Poop een PR-team ingehuurd om deze film te helpen financieren? Twijfelachtig, maar de documentaire doet uitstekend werk door de onderkende rol van kak in de gezondheid te benadrukken. In de film nemen vier proefpersonen deel aan een darmonderzoek waarbij ontlastingsmonsters worden verzameld om de soorten en niveaus van aanwezige darmbacteriën te onderzoeken.

“Door open te zijn over de darmen en kak, en darmgerelateerde problemen te delen, kunnen mensen communiceren over hun gedeelde verhalen en verschillende manieren verkennen om gezond te worden”, zegt Aashish Jha, PhD, assistent-professor biologie en onderzoeker aan NYU Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten, die in de documentaire te zien was.

“Het delen van ideeën kan leiden tot innovatieve manieren om de algehele gezondheid via de darmen te herstellen”, zegt hij.

7. Het opbouwen van gezonde darmen betekent niet dat je calorieën moet tellen of 'slechte' voedingsmiddelen moet vermijden

Er zit geen suikerlaagje op: het eten van meer volwaardige voedingsmiddelen en minder sterk bewerkte voedingsmiddelen wordt geassocieerd met een gezonder en diverser microbioom. Maar het hebben van een gezonde relatie met voedsel en het eten van een uitgebalanceerd dieet is het doel – niet ontbering, aldus de film.

Voorbeeld: wanneer een persoon in de documentaire met voedselproblemen die haar dieet ernstig beperken eindelijk chips en carbonara kan eten, wordt dat als een overwinning gezien.

Een dieet rijk aan groenten en fruit wordt over het algemeen als ideaal voor de darmen beschouwd, zegt Annie Gupta, PhD, mededirecteur van het Goodman-Luskin Microbiome Center aan de UCLA in Los Angeles, in de film. Ze raadt aan om bij te houden hoeveel porties fruit en groenten u wekelijks consumeert. “Tussen de 20 en 30 jaar wordt meestal als goed beschouwd”, adviseert ze.

Vergelijkbare berichten