Zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen echt zo slecht voor je?

Zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen echt zo slecht voor je?

Mensen die veel ultrabewerkt voedsel eten, zoals vleeswaren, suikerhoudende ontbijtgranen en verpakte snacks, leven misschien niet zo lang als mensen die de neiging hebben deze dingen te vermijden, suggereert een nieuwe studie.

Onderzoekers onderzochten gegevens die gedurende meer dan drie decennia waren verzameld over bijna 75.000 vrouwen en 40.000 mannen, te beginnen toen de deelnemers minstens 40 jaar oud waren en geen voorgeschiedenis van kanker, hartziekten of diabetes hadden. Elke twee jaar deelden de deelnemers informatie over hun gezondheid en vulden ze gedetailleerde vragenlijsten in over hun eetgewoonten.

Tegen het einde van het onderzoek stierven in totaal 48.193 mensen. Deelnemers die de meest ultrabewerkte voedingsmiddelen consumeerden hadden 4 procent meer kans om te overlijden tijdens het onderzoek dan mensen wier dieet de kleinste hoeveelheden van deze voedingsmiddelen bevatte, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in De BMJ.

Sommige ingrediënten in ultrabewerkte voedingsmiddelen zoals frisdrank, chips, worstjes en snoep – zoals toegevoegde suiker, zout en ongezonde vetten – kunnen verklaren waarom ultrabewerkte voedingsmiddelen geassocieerd zijn met een kortere levensduur, zegt Kathryn Bradbury, PhD, een senior research fellow. aan de School of Population Health van de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

“We hebben veel bewijs dat aantoont dat deze voedingsstoffen schadelijk zijn voor de gezondheid”, zegt Dr. Bradbury.

Wat zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen

Over het algemeen zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen meestal de meest bewerkte verpakte producten die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Dit zijn typisch industriële voedingsmiddelen die vrijwel volledig zijn gemaakt van stoffen die zijn gewonnen uit zaken als oliën, vetten, suikers, zetmeel en eiwitten, of die zijn gesynthetiseerd in laboratoria en fabrieken met weinig of geen ingrediënten die rechtstreeks afkomstig zijn van natuurlijke plantaardige of dierlijke bronnen, volgens een classificatiesysteem ontwikkeld door de Verenigde Naties.

Neem maïs als voorbeeld. De hele maïskolf die je in de productieafdeling koopt, wordt helemaal niet verwerkt, en ingeblikte of bevroren hele maïskorrels worden minimaal verwerkt. Maar maïschips die in het snackpad worden gevonden, zijn ultrabewerkt.

Sommige ultrabewerkte voedingsmiddelen brengen hogere risico's voor uw gezondheid met zich mee dan andere

Eén ding uit het onderzoek is gebleken dat niet alle ultrabewerkte voedingsmiddelen even schadelijk zijn vanuit het oogpunt van een lange levensduur.

Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat ultrabewerkt vlees, gevogelte en zeevruchten in kant-en-klare producten geassocieerd waren met een 13 procent hoger risico op vroegtijdig overlijden. Op dezelfde manier waren ultrabewerkte voedingsmiddelen en frisdranken met toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen gekoppeld aan een 9 procent hoger risico op vroegtijdig overlijden. IJs en andere desserts op basis van zuivel gingen gepaard met een 7 procent hoger risico.

Als je langer wilt leven, vermijd dan bewerkt vlees en zeevruchten

Het is echter moeilijk om het risico te vertalen in een specifiek aantal maanden of jaren waarin je leven bekort kan worden als je veel ultrabewerkt voedsel consumeert, zegt senior studieauteur Mingyang Song, MBBS, ScD, universitair hoofddocent klinische epidemiologie en voeding bij de Harvard TH Chan School of Public Health en het Massachusetts General Hospital in Boston.

“Er is geen eenvoudige wiskundige conversie van sterfterisico naar verloren levensjaren of verloren levenskwaliteit”, zegt Dr. Song.

Maar als het je doel is om langer te leven, suggereren de resultaten wel dat het zinvol is om de consumptie van ultrabewerkt voedsel zoveel mogelijk te beperken – vooral kant-en-klare maaltijden met verwerkt vlees en zeevruchten, adviseert Song.

Net als bij al het andere dat je eet, is het belangrijk om na te denken over de kwaliteit van het ultrabewerkte voedsel dat je consumeert en welke voedingsstoffen ze bevatten om je keuzes te helpen bepalen, zegt Connie Diekman, RD, voedings- en voedingsconsulent en voormalig president van de Academy of Nutrition. en Diëtetiek.

“Bouw maaltijden rond fruit, groenten, volle granen, magere zuivelproducten en (en) magere eiwitkeuzes”, adviseert Diekman, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

Op deze manier eten kan een aantal gezondere bewerkte voedingsmiddelen omvatten, zoals volkorenbrood, gearomatiseerde yoghurt en notenmelk, zegt Diekman.

“Verwerking is pas een probleem als de voedingskwaliteit van het voedsel lager is dan de calorieën die het voedsel levert”, voegt Diekman toe. “De algemene voedingskwaliteit is wat de gezondheid ondersteunt of schaadt.”

Vergelijkbare berichten