Is vochtige januari een gezond alternatief voor droge januari?

Is vochtige januari een gezond alternatief voor droge januari?

We zijn alweer ruim een ​​week in januari en als je deze maand probeert geen alcohol te drinken (een trend die bekend staat als ‘Dry January’), kan het lijken alsof februari niet snel genoeg kan komen. Maar sommige nuchtere nieuwsgierige influencers en gezondheidswerkers zeggen dat er een andere manier is: ‘Damp January’, wat betekent dat je moet bezuinigen op de drank zonder deze volledig te elimineren.

De term, die trending is op TikTok, staat open voor interpretatie. Voor Shelly Rose, wiens bericht over dit onderwerp meer dan 450.000 keer bekeken is, betekent dit “niet droog, alleen niet zo nat als gewoonlijk.” Voor Lauren Wilensky, die oorspronkelijk van plan was om in sober januari te doen, betekent dit dat je alleen in het weekend drinkt, of misschien af ​​en toe tijdens een etentje. Haar video is 31.000 keer bekeken en 2.286 likes.

“Er is al jaren een trend om het alcoholgebruik na de feestdagen en aan het begin van het nieuwe jaar te verminderen”, zegt Aimee Chiligiris, PsyD, een klinisch psycholoog aan het NewYork-Presbyterian Columbia University Irving Medical Center in New York City. Dat is een goede zaak, voegt ze eraan toe, omdat “het de nadruk legt op welzijn en een kans biedt om de gezondheid te verbeteren.”

Wat is vochtige januari?

De term Damp January, of soms droog januari of halfdroog januari, begon tegen het einde van de pandemie de ronde te doen op sociale media. Vóór 2020 daalde de alcoholconsumptie, vooral onder Gen Z-consumenten, zo blijkt uit onderzoek uit de sector, maar volgens gegevens van Nielsen schoot deze tijdens de pandemie opnieuw met 54 procent omhoog. Twintig maanden later meldde ruim een ​​derde van de ondervraagde consumenten dat ze nog steeds meer dronken dan vóór de opkomst van COVID-19.

Vochtige januari zou een poging kunnen zijn om die gewoonten te veranderen, vooral gezien het feit dat alcoholgebruik in de winter de neiging heeft om te stijgen. In een onderzoek onder 3.000 Amerikaanse volwassenen door American Addiction Centers, een toonaangevende leverancier van hulpmiddelen voor verslavingszorg, gaf 1 op de 5 toe meer te drinken als het koud weer is, en 83 procent meldde dat ze eerder geneigd zijn alcohol te gaan drinken als ze zich somber voelen. tijdens de wintermaanden dan in de zomer.

“We erkenden dat voor veel mensen het matigen van hun alcoholinname veel nuttiger en overtuigender kan zijn dan stoppen met cold turkey of volledige onthouding”, zegt Vedant Pradeep, medeoprichter en CEO van de alcoholreductie-app Reframe. Een semi-droge periode lijkt haalbaarder – en duurzamer: terwijl tweederde van de Reframe-gebruikers die in 2023 een Dry January probeerden, deze voltooide, bleef 80 procent van degenen die zich voor een Damp January inzetten, op koers. Misschien nog belangrijker is dat 63 procent van de gebruikers die een Damp January deden, zes maanden later nog steeds minder dronk, meldde het bedrijf.

Waarom doen mensen mee aan Damp January? Voor velen is het uit bezorgdheid voor hun gezondheid. In een Gallup-enquête uit juli 2023 was het feit dat alcohol slecht is voor de gezondheid de derde meest voorkomende reden waarom Amerikanen niet dronken.

“Elke vermindering van het alcoholgebruik kan positieve emotionele en fysieke gezondheidsvoordelen hebben”, zegt Dr. Chiligiris. Uit een systematische review bleek dat minder alcohol minder ongelukken en ziektedagen, een betere cardiovasculaire gezondheid en een betere geestelijke gezondheid betekende. Vorig jaar bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een verklaring uit waarin stond dat geen enkele mate van alcoholconsumptie als veilig voor de gezondheid kan worden beschouwd, en dat alcohol tientallen jaren geleden door het International Agency for Research on Cancer werd geclassificeerd als kankerverwekkend uit groep 1.

De Dietary Guidelines for Americans 2020-2025 bevelen aan dat volwassenen de alcoholinname beperken tot twee drankjes of minder per dag voor mannen, of één drankje of minder per dag voor vrouwen, en stelt dat “minder drinken beter is voor de gezondheid dan meer drinken.”

“Als je van oververzadigd naar vochtig gaat, denk ik dat dat een goed idee is”, zegt Bonnie Taub-Dix, RDN, een geregistreerde diëtist in New York City en auteur van Lees het voordat je het eet: van etiket naar tafel, zegt. “Ik vind het leuk omdat het kleine stapjes zijn, en het legt de bal bij jou neer en bepaalt of je wel of niet drinkt.”

De niet-alcoholische cocktailbeweging

Vochtige januari versus droge januari: wat is het verschil?

Hoewel Damp January voor iedereen die meedoet misschien iets anders betekent, is Dry January eenvoudiger: absoluut geen alcohol – of het nu wijn, bier, sterke drank of cocktails is – gedurende 31 dagen, legt Hilary Sheinbaum uit, een journalist in New York City en auteur van De droge uitdaging. Ze probeerde in januari 2017 voor het eerst een alcoholvrije maand met een weddenschap – en zet de traditie sindsdien voort.

“Begrijp me niet verkeerd: ik heb de afgelopen acht jaar vochtige maanden gedaan, en ook maanden van één drankje, maar persoonlijk vind ik dat het onthouden van alcohol gedurende meer dan 31 dagen de meest positieve invloed heeft op je gezondheid. mijn fysieke en mentale gezondheid”, zegt ze. “En Dry January is een traditie geworden waar ik met veel plezier aan deelneem en waar ik naar uitkijk – vooral na de feestdagen.”

Voor andere mensen die Dry January misschien behandelen als een rage dieet dat crasht en verbrandt, is Damp January misschien een beter idee, zegt Taub-Dix. “Als je superrestrictief bent, is de kans groot dat het aan het eind van de maand met wraak terugkomt.” In plaats daarvan, stelt ze voor, experimenteer met bezuinigen om te zien of je slaapproblemen bijvoorbeeld daadwerkelijk verband houden met drank of dat je nachtelijke wijn-tijdens-koken-gewoonte pijnloos kan worden vervangen door een lekkere thee of tonic. “Het leert je misschien dat je niet zoveel hoeft te drinken als je dacht”, zegt ze.

Hoe doe je vochtige januari?

Als je Damp January zelf wilt proberen, raden experts de volgende stappen aan.

  • Wees specifiek. “De sleutel is om vaagheid te voorkomen”, zegt Pradeep. “Stel duidelijke, haalbare doelen die uw individuele behoeften en toewijding weerspiegelen. Als je dat doet, wordt Damp January een betekenisvolle en aanpasbare praktijk, in plaats van een one-size-fits-all oplossing.”
  • Sluit je aan bij een gemeenschap. Apps en communities zoals Reframe, dat is gebaseerd op de neurowetenschappen, zijn er in overvloed om mensen te helpen hun drinkgerelateerde doelen te bereiken en te structureren. Er is ook de in Groot-Brittannië gevestigde Club Soda, die bewust drinken promoot; Probeer Dry, waarmee u doelen kunt stellen en uw drankvrije dagen kunt bijhouden; het Alcoholexperiment, dat tot doel heeft uw opvattingen over alcohol te veranderen; en talloze andere nuchtere, nieuwsgierige sociale media- en IRL-groepen.
  • Rekruteer een vriend. Op dezelfde manier raadt Sheinbaum aan om samen met een vriend aan de maand te beginnen, of het nu droog of vochtig is. ‘Er zit kracht in cijfers, en het is belangrijk om steun te hebben, vooral als je de maand doormaakt en plannen maakt waarbij geen drank betrokken is,’ zei ze. “Maak daarmee een kalender met niet-drinkende evenementen waar je naar uitkijkt!”
  • Sla een voorraad alcoholvrije alternatieven in, als dat iets voor jou is. De markt voor alcoholvrije dranken bloeit, waarbij NielsenIQ meldt dat de marktwaarde van de sector met 31 procent is gegroeid. Niet-alcoholische dranken zijn “een fantastische manier om te genieten van een verfijnde slok tijdens een avondje uit, een diner of welke activiteit dan ook – zonder een buzz of een kater te krijgen”, zei Sheinbaum. Even een waarschuwing: volgens de Recovery Village kunnen dranken die de smaak en textuur van hun alcoholische tegenhangers nabootsen voor sommige mensen een trigger zijn, vooral voor degenen die in traditionele herstelprogramma’s zitten. Kies dus voor frisdrank, sap of bruisend water als dat waar is. voor jou.
  • Wees bedachtzaam. In plaats van je door je niet-drinkende dagen heen te worstelen, maak je van de gelegenheid gebruik om de voordelen echt op te merken en je gedragsveranderingen door te voeren, zegt Chiligiris. “Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien in discussies over Dry or Damp January is het belang van het begrijpen van je eigen drinkgewoonten en de redenen daarachter”, zegt Pradeep. “Het gaat niet alleen om een ​​pauze nemen van alcohol; het is ook een kans voor introspectie en om een ​​gezondere relatie met drinken te ontwikkelen.”
  • Oefen zelfcompassie. Als je meer drinkt dan je had gepland, gun jezelf dan genade en probeer het de volgende dag of maand opnieuw. Gewoonten, vooral als het gaat om verslavende middelen, zijn moeilijk te doorbreken – en elk moment van het jaar is een goed moment om te proberen ze te veranderen. “Het is geen mislukking”, zei Pradeep. “Het is een aanpassing in de richting van het vinden van een gezondere levensstijl die bij jouw behoeften past en die je naar een gelukkiger, gezonder zelf leidt.”

Moet je vochtige januari proberen?

De overgrote meerderheid van de mensen kan baat hebben bij het verminderen of elimineren van alcoholgebruik, zelfs tijdelijk. Robuust onderzoek heeft immers aangetoond dat de stof precies nul gezondheidsvoordelen heeft en gekoppeld is aan een verhoogd risico op meerdere vormen van kanker, aldus de Centers for Disease Control and Prevention.

Maar als u een zware drinker bent en mogelijk lichamelijk afhankelijk bent van alcohol, kan het stoppen van Cold Turkey gevaarlijk zijn. In dat geval moet u een bevoegde arts of verslavingspsychiater raadplegen voordat u probeert uw gebruik te verminderen, zegt Chiligiris. Als het bezuinigen op alcoholgebruik een uitdaging blijkt te zijn, kun je steun zoeken bij aanbieders van geestelijke gezondheidszorg die gespecialiseerd zijn in middelenmisbruik, voegt ze eraan toe.

Samenvatting

Vochtig – of droog of halfdroog – januari kan voor sommige mensen een toegankelijker alternatief zijn voor Dry January. Hoe u het concept definieert, is aan u: misschien kiest u een paar momenten in de maand om te drinken, misschien drinkt u slechts één of twee keer per week, misschien vermindert u het totale aantal eenheden dat u gewoonlijk drinkt met de helft of een derde.

Als gevolg hiervan kun je profiteren van de voordelen van een alcoholvrij leven zonder het gevoel te hebben dat je een groot offer hebt gebracht in een toch al sombere maand. Maar als u afhankelijk bent van alcohol, is onthouding – en medische ondersteuning om dit te bereiken – een veiligere optie voor u.

Vergelijkbare berichten