GLP-1-medicijnen Ozempic en Wegovy niet gekoppeld aan verhoogd risico op zelfmoordgedachten

GLP-1-medicijnen Ozempic en Wegovy niet gekoppeld aan verhoogd risico op zelfmoordgedachten

Een groot nieuw onderzoek suggereert dat Ozempic en Wegovy het risico op zelfmoordgedachten niet vergroten, een mogelijke bijwerking die aanleiding heeft gegeven tot onderzoeken door toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa.

Beide geneesmiddelen bevatten hetzelfde actieve ingrediënt, semaglutide, en behoren tot een familie van geneesmiddelen die bekend staan ​​als GLP-1-receptoragonisten, die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de honger te verminderen. Regelgevers in de Verenigde Staten, Europa en het Verenigd Koninkrijk hebben gezegd dat ze gevallen onderzoeken van zelfmoordgedachten (ook wel zelfmoordgedachten genoemd) die zijn gemeld bij sommige mensen die Ozempic, Wegovy en andere GLP-1-medicijnen gebruikten.

In de nieuwe studie onder meer dan 1,8 miljoen Amerikaanse patiënten hadden mensen die Wegovy en Ozempic gebruikten echter een 49 tot 73 procent lager risico op zelfmoordgedachten dan personen die andere medicijnen gebruikten voor gewichtsverlies of diabetes type 2, volgens gepubliceerde resultaten. 5 januari binnen Natuurgeneeskunde.

“Deze bevindingen wijzen op voorlopig bewijs voor de veiligheid van semaglutide voor mensen met psychische aandoeningen, die mogelijk een groter risico lopen op schade door bijwerkingen die zelfmoordgedachten veroorzaken”, zegt de senior studieauteur, Rong Xu, PhD, de directeur van het centrum voor kunstmatige intelligentie bij de ontdekking van geneesmiddelen aan de Case Western Reserve University in Cleveland.

Lager risico op zelfmoordgedachten met Semaglutide

Onderzoekers onderzochten elektronische medische dossiers gedurende de zes maanden nadat mensen semaglutide of een ander medicijn hadden voorgeschreven voor gewichtsverlies of voor diabetes type 2.

Bijna 1,6 miljoen deelnemers gebruikten semaglutide of een ander medicijn tegen diabetes type 2. Van deze mensen had 0,13 procent die semaglutide kreeg en 0,36 procent die andere medicijnen kreeg, voor het eerst last van zelfmoordgedachten tijdens de in het onderzoek onderzochte periode.

Wanneer mensen een voorgeschiedenis van zelfmoordgedachten hadden, had 10 procent die semaglutide gebruikte en 18 procent die verschillende medicijnen kreeg, gedurende de zes maanden terugkerende zelfmoordgedachten.

Van de ruim 240.000 deelnemers die medicijnen voor gewichtsverlies voorgeschreven kregen, had 0,11 procent van degenen die semaglutide gebruikten voor het eerst zelfmoordgedachten, vergeleken met 0,43 procent van degenen die verschillende medicijnen voor gewichtsverlies gebruikten.

Wanneer patiënten met gewichtsverlies al een voorgeschiedenis van zelfmoordgedachten hadden, ondervond 7 procent van de semaglutide-behandeling hier herhaaldelijk problemen mee, vergeleken met 14 procent van de mensen die verschillende medicijnen voor gewichtsverlies voorgeschreven kregen.

Het onderzoek was niet bedoeld om te bewijzen of en hoe verschillende GLP-1-medicijnen of andere medicijnen direct zelfmoordgedachten of -gedrag kunnen veroorzaken of voorkomen.

Gewicht en geestelijke gezondheid

Het is niet precies duidelijk waarom er gevallen van zelfmoordgedachten zijn waargenomen bij sommige mensen die medicijnen gebruiken om af te vallen, zegt Nora Volkow, MD, co-auteur van de nieuwe studie en directeur van het National Institute on Drug Abuse van de National Institutes of Health. .

“Sommigen speculeren dat het te maken heeft met het wegnemen van voedsel als belonende stimulus, of met de daarmee gepaard gaande veranderingen in perifere hormonen die verband houden met gewichtsverlies”, zegt Volkow. “Het lagere risico op zelfmoordgedachten bij patiënten die met semaglutide worden behandeld, vergeleken met patiënten die worden behandeld met andere medicijnen tegen diabetes of obesitas, zou het specifieke mechanisme van de farmacologische werking kunnen weerspiegelen en verdient verder onderzoek.”

Shauna Levy, MD, de medisch directeur van het Tulane Weight Loss Center in New Orleans, zegt dat de nieuwe studieresultaten een weerspiegeling zijn van wat ze bij haar eigen patiënten heeft gezien.

“Deze resultaten komen overeen met wat ik bij mijn patiënten heb gezien, in die zin dat zij zich gelukkiger voelen na het nemen van GLP-1-agonisten”, zegt Dr. Levy, die niet bij het nieuwe onderzoek betrokken was. “Ik heb in mijn praktijk niet veel patiënten met zelfmoordgedachten gehad.”

Levy was het ermee eens dat de exacte reden waarom semaglutide minder risico op zelfmoordgedachten zou kunnen betekenen, niet duidelijk is. In ieder geval in eerste instantie kan gewichtsverlies in verband worden gebracht met een beter humeur, althans gedeeltelijk omdat zwaarlijvigheid verband houdt met hogere percentages depressie en angst.

Ontevreden over uw gewicht? Laat geestelijke gezondheid en motivatie niet buiten beschouwing

Maar er is meer onderzoek nodig om de precieze reden vast te stellen voor stemmingswisselingen die verband houden met GLP-1-medicijnen in het algemeen of met semaglutide in het bijzonder.

In de tussentijd zegt Levy dat de nieuwe studieresultaten de manier waarop zij patiënten behandelt niet zullen veranderen. “Het is nog steeds ongelooflijk belangrijk om patiënten zorgvuldig te controleren op eventuele reeds bestaande aandoeningen of veranderingen in de geestelijke gezondheid na het gebruik van GLP-1-agonisten”, zegt Levy. “Het is belangrijk dat patiënten die GLP-1-agonisten gebruiken nauwlettend worden gevolgd door een medische professional.”

Vergelijkbare berichten