Bestaat er zoiets als een 'functionerende alcoholist'?

Bestaat er zoiets als een 'functionerende alcoholist'?

De fans van Taylor Swift hebben de verwijzingen van de zangeres naar drinkgewoonten vermoed in de eerste single van haar nieuwe album, De afdeling gemartelde dichters, zijn persoonlijk. De tekst van het nummer “Fortnight” bevat de regel: “Ik was een functionerende alcoholist / totdat niemand mijn nieuwe esthetiek opmerkte.”

Volgens gegevens van het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) hebben naar schatting 29,5 miljoen mensen ouder dan 12 jaar in de Verenigde Staten een alcoholgebruiksstoornis (AUD).

Alcoholgebruiksstoornissen beïnvloeden mensen op verschillende manieren, en de term 'alcoholist' kan zowel stigmatiserend zijn als ertoe leiden dat mensen zich niet realiseren dat ze mogelijk AUD hebben, zegt Richard Piper, PhD, CEO van Alcohol Change UK, een non-profitorganisatie gevestigd in Engeland en Wales .

Mensen hebben doorgaans een idee in hun hoofd van hoe een ‘alcoholist’ eruit ziet, zegt hij.

“Dit stereotype kan een echt probleem zijn. We kunnen merken dat we heel zwaar drinken, op een manier die onze mentale en fysieke gezondheid schaadt, maar omdat we niet voldoen aan ons mentale beeld van een 'alcoholist', zien we onszelf niet en worden we niet gezien door anderen, omdat ze een probleem hebben”, zegt Dr. Piper. “Dat is een grote barrière om hulp te krijgen.”

Is een 'functionele' alcoholgebruiksstoornis mogelijk?

Een ‘functionele alcoholist’ is een term die wordt gebruikt voor iemand die voldoet aan de criteria voor AUD – inclusief iemand die heeft geprobeerd te stoppen met drinken, maar dat niet lukt; ontwenningsverschijnselen hebben; of hadden momenten waarop ze meer of langer dronken dan ze van plan waren – maar hun baan en gezinsverantwoordelijkheden kunnen behouden, zegt Brad Lander, PhD, een klinisch psycholoog en specialist in verslavingsgeneeskunde op de afdeling psychiatrie en gedragsgezondheid aan de Ohio State University Wexner Medisch Centrum in Columbus.

“Vaak zijn zelfs mensen in hun omgeving zich er niet van bewust dat ze een probleem hebben”, zegt Dr. Lander, eraan toevoegend dat dit niet eeuwig duurt. “In de vroege stadia van alcoholgebruiksstoornis is het gemakkelijk voor mensen om te verbergen hoeveel ze drinken, en voor anderen om tekenen van probleemdrinken te negeren. Maar de stoornis in alcoholgebruik is progressief en de symptomen zullen steeds duidelijker worden.”

Karl Sieg, MD, medisch directeur bij Evernorth Behavioral Health in Minnesota, die gecertificeerd is in de verslavingspsychiatrie, is het ermee eens dat de symptomen van AUD uiteindelijk zichtbaar worden.

“Meestal is er een keerpunt waarop de afhankelijkheid van de persoon zich ontwikkelt tot een toestand waarin hij of zij de symptomen van een alcoholverslaving niet langer kan verbergen”, zegt hij.

Waarschuwingssignalen van een niet-zo-verborgen alcoholgebruiksstoornis

Volgens Lander is een van de eerste tekenen dat iemand AUD heeft, het verbergen van zijn drankgebruik, of hoeveel hij drinkt. Ze kunnen zich ook geagiteerd of ongemakkelijk voelen totdat ze iets te drinken kunnen krijgen, of op ongepaste tijden kunnen drinken, zoals 's ochtends.

Zodra de ziekte voortschrijdt, kunnen mensen met AUD vergeten hun rekeningen te betalen of vergeten de kinderen op te halen van hun activiteiten, zegt dr. Sieg. Ze zijn mogelijk vaker te laat, prikkelbaar, paranoïde of hebben moeite met het onthouden van gesprekken.

Mensen kunnen vrienden verliezen vanwege iets dat ze tijdens het drinken hebben gedaan, of in juridische problemen komen, zoals rijden onder invloed (DUI).

“Als vuistregel geldt dat één incident een leerervaring is, meerdere incidenten duiden op een probleem”, zegt Lander.

De diagnostische criteria voor AUD omvatten symptomen van milde, matige of ernstige AUD, dus er is een breed spectrum van hoe een alcoholgebruiksstoornis eruit ziet.

'In plaats van onszelf af te vragen: 'Ben ik een alcoholist?' het is beter om te vragen: 'Ben ik blij met mijn drankgebruik?'” zegt Piper. “Er is geen plotseling moment waarop iemand van prima naar een probleem gaat, en je kunt op elk moment hulp krijgen.”

Hoe u hulp kunt krijgen bij problematisch alcoholgebruik

Als je merkt dat je eerder op de dag alcohol drinkt dan vroeger, je alcoholgebruik voor anderen verbergt, of je drinkt boven het aanpakken van je verantwoordelijkheden, is het misschien tijd om hulp te zoeken, zegt Piper.

Net zoals AUD er bij verschillende mensen anders uitziet, geldt dat ook voor het behandelplan dat elke persoon nodig heeft.

De eerste stap is om een ​​beoordeling te krijgen van een specialist op het gebied van middelenmisbruik, zegt Lander.

“Ze kunnen bepalen of er een probleem is en welk type behandeling nodig kan zijn. Behandelingsaanbevelingen kunnen variëren van intramurale behandeling tot gemeenschapsondersteunende activiteiten”, zegt hij, waarbij hij opmerkt dat zelfs zogenaamde “functionele alcoholisten” mogelijk een periode van ontgifting in het ziekenhuis nodig hebben.

Als je vermoedt dat iemand in je leven ongezonde drinkgewoonten heeft, kan het moeilijk zijn om hem of haar daarover te benaderen, zegt Stacey Rivenburg, PsyD, psycholoog-adviseur voor de gedragsmatige zorgorganisatie AmeriHealth Caritas in Harrisburg, Pennsylvania.

Het is de sleutel om die persoon met compassie te benaderen, zegt ze. Door 'ik-taal' te gebruiken waarin uw zorgen centraal staan ​​en de invloed van iemands gedrag op u, kunt u ervoor zorgen dat het gesprek minder confronterend aanvoelt.

Lander raadt aan om te beginnen door iemand aan te moedigen een evaluatie te ondergaan, in plaats van hem te vertellen dat hij een behandeling moet ondergaan, waar iemand zich eerder tegen zal verzetten.

“Het is heel moeilijk om iemand te benaderen over een vermoedelijke stoornis in alcoholgebruik, omdat hij of zij dit kan ontkennen, uit defensieve houding of uit gebrek aan erkenning dat hij een probleem heeft”, zegt Sieg. “Het belangrijkste is om niet te oordelen en feiten te gebruiken, of voorbeelden van symptomen die ze thuis of op het werk hebben vertoond, om uw zorgen onder de aandacht te brengen.”

Vergelijkbare berichten