Ik gebruik een nieuwer afslankmedicijn.  Moet ik een supplement nemen?

Ik gebruik een nieuwer afslankmedicijn. Moet ik een supplement nemen?

Om te zeggen dat de opwinding over nieuwere medicijnen voor gewichtsverlies een koortsachtig hoogtepunt heeft bereikt, zou een understatement zijn. Deze medicijnen – waaronder semaglutide (Wegovy, Ozempic), GLP-1-receptoragonisten, en tirzepatide (Zepbound, Mounjaro), GLP-1- en GIP-receptoragonisten – zijn ongelooflijk effectief bij het afvallen, dus het is geen wonder waarom.

In een meta-analyse uit 2023 van 41 onderzoeken en meer dan 15.000 deelnemers met obesitas of overgewicht maar geen diabetes, werden GLP-1-receptoragonisten bijvoorbeeld in verband gebracht met een verminderd lichaamsgewicht, een lagere body mass index (BMI) en een lagere tailleomtrek vergeleken met controle groepen. Deze medicijnen kunnen resulteren in een grotere afgifte van insuline, een langzamere lediging van de maag en een verminderde eetlust. Er is ook onderzoek dat suggereert dat GLP-1’s ‘voedselgeluid’ verminderen, een term die verwijst naar opdringerige gedachten over voedsel. Als u minder aandacht besteedt aan eten, eet u mogelijk niet zoveel.

Samen met een verlies aan eetlust kunnen misselijkheid, braken en diarree het gevolg zijn van deze medicijnen, en deze factoren kunnen zeker van invloed zijn op wat en hoeveel u eet. Dit verhoogt op zijn beurt het risico op tekorten aan voedingsstoffen, wat de vraag oproept: is het verstandig om een ​​supplement aan uw regime toe te voegen als u een nieuwer afslankmedicijn gebruikt?

We spraken met twee geregistreerde diëtisten-voedingsdeskundigen om erachter te komen.

Heeft u een supplement nodig als u een afslankmedicijn gebruikt?

Het is zeker mogelijk, en uw zorgteam kan u helpen het antwoord te bepalen op basis van uw individuele gezondheid. Over het algemeen moet iedereen die GLP-1 gebruikt echter een aantal belangrijke voedingsoverwegingen in acht nemen.

“Het is bekend dat deze medicijnen de eetlust verminderen, wat er op zichzelf voor zorgt dat mensen minder calorieën binnenkrijgen en mogelijk minder uitgebalanceerd, voedzaam voedsel eten”, zegt Beth Warren, RD, werkzaam in New York City. Er kan een neiging zijn om volledig op de medicatie te vertrouwen voor gewichtsverlies – in plaats van het te combineren met een gezond, uitgebalanceerd dieet. “Voor sommige mensen kan het medicijn de motivatie wegnemen om goed te eten, omdat het op zichzelf zo goed werkt”, legt ze uit.

Als u GLP-1 gebruikt, is het belangrijk om prioriteit te geven aan een gezond dieet; maar dat doel brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. “Met verminderde eetlust en soms hevige misselijkheid of maagklachten, zelfs als iemand een maaltijdplan probeert te volgen, lukt het misschien niet”, zegt Warren. Hierdoor kunt u kwetsbaarder worden voor tekorten aan voedingsstoffen.

Deze fysieke effecten kunnen ook van invloed zijn op hoeveel u eet. “Ik heb mensen minder dan 1.000 calorieën per dag zien eten omdat ze zich te ziek voelden om te eten. Anderen hebben geen GI-problemen”, zegt Jess DeGore, RD, CDCES, de eigenaar van de virtuele privépraktijk Diëtist Jess in Pittsburgh. Ter referentie: het caloriedoel voor volwassenen varieert van 1.600 tot 2.400 per dag, afhankelijk van leeftijd en geslacht, volgens de Dietary Guidelines for Americans 2020–2025. “Ik maak me zorgen over mensen die een slechte eetlust hebben en niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen, of ze een goede levenskwaliteit hebben als ze niet van eten kunnen genieten en zich meestal niet goed voelen”, zegt ze.

Bovendien, als je snel afvalt, is dat nog een reden waarom je op je hoede wilt zijn voor mogelijke tekorten aan voedingsstoffen en ervoor wilt zorgen dat je alles onder controle hebt, zegt DeGore.

Welke voedingssupplementen heeft u nodig als u GLP-1 gebruikt?

Ten eerste: behoud de structuur van een gezond, uitgebalanceerd maaltijdplan, maar consumeer kleinere porties, adviseert Warren, en geef zeker prioriteit aan eiwitten om de spiermassa te behouden terwijl je afvalt. Het is ook een goed idee om toegevoegde suikers en voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten te beperken. Het doel is om je best te doen om voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen te eten. Dan kunt u suppletie overwegen. “Supplement betekent ‘in aanvulling op.’ Deze zijn bedoeld om de voedingsstoffen in je dieet te ondersteunen en niet te vervangen”, zegt ze.

De supplementen die uw arts of geregistreerde diëtist kan aanbevelen, zijn de supplementen die veelvoorkomende tekortkomingen aanpakken, vooral de supplementen die kunnen ontstaan ​​tijdens gewichtsverlies. Neem contact op met uw arts uit de gezondheidszorg voor meer informatie over hoeveel u precies moet innemen. Als u zich zorgen maakt over een tekort, vraag dan uw leverancier naar tests.

Vitamine b12

B12 is een B-vitamine die essentieel is voor de gezondheid van bloed- en zenuwcellen, en adequate inname voorkomt een vorm van bloedarmoede, die vermoeidheid veroorzaakt, volgens de National Institutes of Health. “B12 is een veel voorkomend tekort dat we zien bij gewichtsverlies, dus je wilt er zeker van zijn dat je elke dag genoeg binnenkrijgt”, zegt DeGore.

Vitamine D

DeGore zegt dat ze iedereen vitamine D, ook wel de ‘zonnevitamine’ genoemd, aanbeveelt, vooral tijdens de wintermaanden, wanneer er minder blootstelling aan de zon is. Voldoende vitamine D is belangrijk voor sterke botten en ondersteuning van het immuunsysteem, en een tekort wordt vaak gezien bij mensen die een restrictief dieet volgen, zegt ze.

Probiotisch

Als u door de medicatie last heeft van GI-bijwerkingen, kan een probioticum helpen uw darmen opnieuw te bevolken met goede bacteriën om de symptomen te verlichten, zegt DeGore.

Multivitamine

Een multivitamine zal slechte voedingsgewoonten niet overwinnen, maar je kunt het zien als een veiligheidsdeken, zegt Warren. Bedenk echter dat vitamines en mineralen effectiever via voedsel worden opgenomen dan via een supplement, zegt ze.

Samenvatting

Kort gezegd: de kwaliteit van uw dieet is ongelooflijk belangrijk, vooral als uw dieet wordt beperkt door veranderingen in de eetlust of bijwerkingen van afslankmedicijnen. “Gebruik deze medicijnen als een hulpmiddel om je opnieuw te concentreren op het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet, leer om de paar uur te eten, probeer nieuw voedsel en leer jezelf over voeding”, zegt Warren. U kunt ernaar streven gezondere gewoonten te creëren als u niet de druk en angst voelt die gepaard gaat met het op eigen kracht proberen af ​​te vallen.

Vergelijkbare berichten