Deskundig advies over preventie en behandeling

Deskundig advies over preventie en behandeling

Er is niets erger dan het gevoel te hebben dat iedereen om je heen hoest, niest en snuffelt en verkouden wordt is onvermijdelijk.

Je kunt vertrouwen op een paar strategieën om te voorkomen dat je ziek wordt of om een ​​verkoudheid te behandelen als je eenmaal ziek bent, omdat je nog steeds de adviezen opvolgt die je in de loop der jaren hebt overgenomen van je ouders, grootouders of andere vormen van volkswijsheid.

Maar deze aanbevelingen zijn wellicht meer een mythe dan een feit.

Lees verder voor enkele veelvoorkomende misvattingen over het oplopen of herstellen van een verkoudheid – met de echte feiten aangeleverd door echte deskundigen op het gebied van de gezondheidszorg.

1. Mythe: Antibiotica behandelen een verkoudheid

Feit: “Antibiotica behandelen infecties veroorzaakt door bacteriën, en verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen”, zegt Daron Gersch, MD, huisarts bij het CentraCare Hospital in Long Prairie, Minnesota, en bestuurslid van de American Academy of Family Physicians. “Antibiotica werken door bacteriën te doden of de groei ervan te vertragen, en kunnen bacteriële infecties zoals bronchitis, keelontsteking en oorinfecties behandelen. Ze kunnen virale infecties echter niet ‘genezen’ en kunnen zelfs gevaarlijke antibioticaresistentie veroorzaken als ze te vaak en verkeerd worden gebruikt.”

2. Mythe: Vitamine C voorkomt verkoudheid

Feit: “Het bewijsmateriaal is niet duidelijk over de impact van vitamine C”, zegt Catherine Ling, PhD, RN, universitair hoofddocent aan de Johns Hopkins University School of Nursing in Baltimore. “Er zijn aanwijzingen dat het voor sommige mensen de duur van een verkoudheid iets kan verkorten. Maar mensen met een nierziekte en zwangere vrouwen mogen geen grote doses vitamine C innemen. Grote doses kunnen maag- en darmklachten veroorzaken.”

3. Mythe: Voed een verkoudheid, verhonger een koorts

Feit: “Mensen moeten rusten en hydrateren”, zegt Dr. Ling. “Als je geen zin hebt om te eten of koorts hebt, is het van cruciaal belang om gehydrateerd te blijven en de vloeistoffen en elektrolyten bij de hand te houden. Kippensoep is echt uitstekend; licht verteerbare eiwitten, hydratatie en stoom helpen je allemaal genezen.

4. Mythe: Naar buiten gaan met nat haar zal je verkouden maken

Feit: “Terwijl je met nat haar naar buiten gaat, kun je dat wel krijgen gevoel verkoudheid zal het geen verkoudheid of andere ziekte veroorzaken”, zegt Dr. Gersch. “Ziekten worden veroorzaakt door virussen en bacteriën, meestal als je in nauw contact staat met iemand anders die ziek is. Dat gezegd hebbende, moet je ervoor zorgen dat je warme kleding draagt ​​om je te beschermen tegen zwaardere klimaten.”

5. Mythe: het consumeren van zuivelproducten betekent meer slijm

Feit: “Zuivel kan het slijm dikker maken en zit mogelijk niet goed in de maag van iemand die koorts heeft”, zegt Ling. “Zuivel verhoogt echter in de regel de slijmproductie niet. Sommige mensen met een zere keel kunnen bevroren of koude zuivelproducten zoals ijslolly’s of yoghurt rustgevend vinden.

6. Mythe: Verkoudheid veroorzaakt geen koorts, alleen griep wel

Feit: “Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door verschillende virussen, maar kunnen vergelijkbare symptomen hebben”, zegt Ling. ‘Je kunt wel of niet koorts krijgen of je bij beide pijn of moe voelen. Koorts is een van de verdedigingsmechanismen van je lichaam om buitenlandse indringers te doden.”

7. Mythe: je verkoudheid is niet besmettelijk, tenzij je koorts hebt

Feit: “Iemand hoeft geen koorts te hebben om besmettelijk te zijn”, zegt Gersch. “Sommige mensen hebben misschien heel weinig symptomen, maar kunnen nog steeds besmettelijk zijn, zoals we hebben gezien bij COVID-19.” Hoewel COVID-19 besmettelijk kan zijn tot twee dagen voordat de symptomen verschijnen, “kan een verkoudheid zelfs een dag vóór het begin van de symptomen besmettelijk zijn, en is het meest besmettelijk in de eerste vier dagen nadat de symptomen beginnen”, zegt Gersch. “Virussen kunnen wekenlang in het lichaam blijven, zelfs nadat de symptomen verdwenen zijn, maar de kans op verspreiding van infecties neemt af naarmate de tijd verstrijkt.”

8. Mythe: je kunt niet echt veel doen om verkoudheid te voorkomen

Feit: “Tijdens de wintermaanden is het belangrijker dan ooit om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen verkoudheid en andere ziekten”, zegt Gersch.

De beste manieren om verkoudheid te voorkomen zijn:

  • Vaak handen wassen met zeep
  • Reinig vaak aangeraakte oppervlakken zoals tafels, toonbanken en speelgoed met ontsmettingsmiddelen
  • Gehydrateerd blijven
  • Eet gezond, voedselrijk voedsel om het immuunsysteem te versterken
  • Genoeg slaap krijgen
  • Wegblijven van anderen die ziek zijn

Hoewel er geen vaccin tegen verkoudheid bestaat, kunnen andere vaccins ook luchtweginfecties helpen voorkomen die verkoudheidssymptomen kunnen veroorzaken, voegt Gersch eraan toe. Deze omvatten griepvaccins, COVID-19-vaccins en, voor mensen die in aanmerking komen, RSV-vaccins (respiratoir syncytieel virus).

9. Mythe: Medicijnen kunnen een verkoudheid genezen

Feit: “Medicijnen kunnen een verkoudheid niet genezen”, zegt Ling. “Er bestaat geen geneesmiddel tegen een verkoudheid. Medicijnen kunnen uw symptomen, zoals koorts en lichaamspijn, verminderen. De werkelijke remedie tegen verkoudheid is rust, hydratatie en tijd.

Vergelijkbare berichten