Is plantaardig vlees gezond?  Dit is wat de wetenschap zegt

Is plantaardig vlees gezond? Dit is wat de wetenschap zegt

Burgers gemaakt van planten of dieren: wat is beter voor jou? Een nieuwe analyse van bestaand onderzoek geeft de knipoog naar plantaardig vlees.

De auteurs keken naar onderzoeken en meta-analyses over plantaardige vleesvervangers die tussen 1970 en 2023 zijn gepubliceerd. Daarbij keken ze naar de ingrediënten, voedingsstoffen en de impact op risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals het cholesterolgehalte van een persoon.

Uit dit onderzoek bleek dat plantaardig vlees beter was voor de gezondheid van het hart vergeleken met de meest gegeten soorten echt vlees (bijvoorbeeld 80 procent mager voor roodvleesburgers en rundergehakt). Dat gold voor plantaardig vlees, ongeacht de belangrijkste bron van eiwitten (soja, erwten, mycoproteïne of essentiële tarwegluten) of vet (plantaardige olie, olijfolie of kokosolie).

Bij proefpersonen die plantaardig vlees aten, merkten de auteurs verbeteringen op in het cholesterolgehalte, het lichaamsgewicht en de tailleomtrek in verschillende gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken.

En net zo belangrijk: de onderzoekers vonden geen bewijs dat erop wijst dat bezorgdheid over plantaardig vlees, inclusief een hoog natriumgehalte, de potentiële cardiovasculaire voordelen tenietdoet.

Plantaardig vlees bevat over het algemeen minder verzadigd vet dan echt vlees

Vergeleken met echt vlees bevat plantaardig vlees over het algemeen minder verzadigd vet, meer vezels en minder verbindingen die de metaboliet trimethylamine N-oxide (TMAO) in het bloed verhogen – allemaal factoren die het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen, zegt Joel Kahn, MD, een cardioloog bij het Kahn Center for Cardiac Longevity in Bingham Farms, Michigan, die niet betrokken was bij deze beoordeling.

“Bovendien zijn er inmiddels al plantaardige vleesproducten die veel minder verzadigd vet bevatten dan de producten die in dit overzichtsartikel zijn onderzocht. Deze ‘nieuwe en verbeterde’ producten zouden de cardiovasculaire gezondheid nog meer moeten bevorderen”, zegt Dr. Kahn.

Felicia Tsam, een geregistreerde holistische voedingsdeskundige in Vancouver, Canada, en co-auteur van het overzichtsartikel, merkt ook op dat nepvlees beter van smaak is geworden.

“Dit zijn niet de plantaardige vleesalternatieven van je oma”, zegt ze. “De smaken en texturen zijn enorm verbeterd.”

Beyond Meat en Impossible hebben beide hun producten opnieuw geformuleerd, en verschillende van hun producten hebben nu certificeringen gekregen van de American Heart Association en de American Diabetes Association.

Wat is belangrijker: minder vlees eten of minder ultrabewerkte voedingsmiddelen?

Door de effecten van plantaardig vlees en echt vlees op de gezondheid van het hart te vergelijken, wilden de auteurs duidelijkheid scheppen in ogenschijnlijk tegenstrijdige berichten.

Aan de ene kant hebben veel gezondheidsorganisaties, waaronder de American Heart Association, aanbevolen dat mensen minder vlees eten, vooral rood en bewerkt vlees.
Aan de andere kant waarschuwen de meeste organisaties en voedingsdeskundigen voor het eten van te veel ultrabewerkt voedsel – en plantaardig vlees valt in die categorie omdat het is gemaakt met eiwitten die zijn gewonnen uit voedsel zoals bonen en erwten.

Is plantaardig vlees gezond?

Als het om welk voedsel dan ook gaat, inclusief plantaardig vlees, heeft het labelen van iets als ‘gezond’ of ‘ongezond’ gewoon geen zin, zegt Christopher Gardner, MD, voedingsonderzoeker en professor aan Stanford Medicine in Palo Alto, Californië. , die niet bij dit onderzoek betrokken was.

“Een belangrijk aspect om op te focussen is het ‘in plaats van wat?’ factor”, zegt Dr. Gardner. “En in deze review worden plantaardige vleesalternatieven vergeleken met dierlijk vlees.”

Veel mensen geloven dat alleen voedingsmiddelen die hun natuurlijke staat benaderen als gezond kunnen worden beschouwd, maar dit is eenvoudigweg niet het geval, zegt Tsam. “Veel van de voedingsmiddelen die wij als ‘gezond’ beschouwen, zijn op de een of andere manier veranderd. Dit omvat olijfolie, azijn, volkoren brood en verrijkte plantaardige melk, om er maar een paar te noemen”, zegt ze.

Het is belangrijk om al het voedsel in een spectrum te bekijken en de voedingsfeiten in overweging te nemen voordat je een oordeel velt, zegt Tsam.

Een groot verkoopargument voor plantaardig vlees is het vezelgehalte, omdat de meesten van ons niet genoeg van de voedingsstoffen binnenkrijgen, voegt ze eraan toe. Een Impossible Burger van 4 ounce bevat bijvoorbeeld 5 gram vezels, vergeleken met 0 gram voor een burger gemaakt met echt vlees.

“Elke dag één portie vlees ruilen voor een plantaardig vleesalternatief kan je helpen aan je behoeften te voldoen”, zegt Tsam.

Hebben plantaardige hamburgers meer natrium dan gehaktburgers?

Plantaardig vlees bevat natrium, en voor iemand die op zijn zoutinname let, is dat een redelijke zorg, zegt Gardner.

Maar in een onderzoek dat hij uitvoerde, consumeerden de deelnemers vergelijkbare hoeveelheden natrium op plantaardig vlees En echt vlees omdat ze tafelzout aan rundvleesburgers en gehakt toevoegden.

De essentie van plantaardig vlees

Zowel Gardner als Kahn zijn het erover eens dat het eten van volwaardige versies van plantaardig vlees – zaken als hele sojabonen en hele erwten – waarschijnlijk gezonder is dan het eten van een verpakte burger gemaakt met nepvlees. Maar deze producten hebben wel hun plaats, vooral tijdens zomerse kooksessies. (Heb je ooit geprobeerd erwten op een broodje te laten blijven?)

“Het belangrijkste dat mensen moeten weten, is dat niet alle plantaardige vleesvervangers hetzelfde zijn. Lees de ingrediënten, het zoutgehalte, het vet- en verzadigde vetgehalte en de toegevoegde ingrediënten. Kies de alternatieven met de minste ingrediënten, die ten minste een non-GMO-label hebben, zo niet biologisch zijn, en die weinig verzadigde vetten bevatten”, zegt Kahn.

Vergelijkbare berichten