Is het veilig om samengestelde Semaglutide en Tirzepatide te gebruiken voor gewichtsverlies?

Is het veilig om samengestelde Semaglutide en Tirzepatide te gebruiken voor gewichtsverlies?

De FDA keurde Wegovy in 2021 goed voor volwassenen met obesitas of overgewicht die ten minste één gewichtsgerelateerde aandoening hebben, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 of hoog cholesterol.

Toen liep Sunnie tegen een muur aan: omdat ze naast zwaarlijvigheid geen gewichtsgerelateerde aandoening heeft, zou haar verzekering Wegovy niet dekken.

“Ik voelde me zo verslagen. Ik bleef aankomen. Ik had het gevoel dat ik de controle kwijt was en dat ik iets nodig had om weer de controle te krijgen”, zegt ze.

Sunnie werkt in een ziekenhuis, waar ze hoorde over een goedkoper alternatief voor Wegovy: bereide semaglutide, verkrijgbaar via een verpleegster die Sunnie vertelde dat ze het doorverkocht via een bereidingsapotheek. Een paar collega’s slikten de medicatie met succes, dus Sunnie besloot ervoor te gaan en kocht een voorraad voor een maand voor minder dan $ 300.

‘Ik begrijp dat er risico’s zijn. Ik weet dat het van alles kan zijn”, zegt Sunnie. “Ik voel me wanhopig. Ik heb het gevoel dat de gewichtstoename groter is dan ik, en ik ben tot het besef gekomen dat ik medicijnen nodig heb om mij te helpen.”

Sinds ze in maart met het samengestelde medicijn begon, is Sunnie 5 kilo afgevallen en heeft ze een drastische vermindering van haar eetlust opgemerkt, iets wat haar vroeger onder controle hield.

“Als ik afslankmedicatie gebruik, voel ik het verschil tussen mijn hersenen die me vertellen dat ik honger heb en mijn maag die me vertelt dat ik honger heb. Ik weet dat ik eet uit angst en verveling, en er zijn veel psychologische redenen waarom ik eet, maar ik kan die onderscheiden met semaglutide,” zegt ze.

Zijn samengestelde Semaglutide en Tirzepatide legaal?

Ongeveer 7.500 erkende apotheken in de Verenigde Staten zijn gespecialiseerd in bereidingen. Deze apotheken mengen, veranderen of combineren door de FDA goedgekeurde medicijnen met verschillende ingrediënten voor mensen met bijzondere behoeften, zoals personen die mogelijk allergisch zijn voor een bepaalde kleurstof in het merkmedicijn.

Als er een tekort is aan een medicijn, worden samengestelde versies legaal in de Verenigde Staten. In mei 2023 plaatste de FDA zowel Ozempic als Wegovy op de lijst met tekorten aan geneesmiddelen, waardoor samengestelde versies van de medicijnen werden gelegaliseerd.

De FDA erkent dat samengestelde medicijnen in een belangrijke behoefte kunnen voorzien. Maar bereide medicijnen worden niet gereguleerd door de FDA, wat betekent dat er geen garantie is dat medicijnen die zijn gekocht bij bereidingsapotheken – zelfs als deze worden verkocht door legitieme bedrijven – zijn wat ze beweren te zijn.
Novo Nordisk zegt dat het zijn gepatenteerde semaglutide voor bereidingen niet verkoopt, wat vragen oproept over wat er precies in samengestelde versies zit. Er bestaat geen generieke vorm van semaglutide, hoewel samengestelde geneesmiddelen vaak als zodanig op de markt worden gebracht. Het bedrijf heeft minstens een dozijn rechtszaken aangespannen tegen medische kuuroorden, gewichtsverlies- of wellnessklinieken, en bereidingsapotheken die dubieuze samengestelde of zogenaamde generieke versies van semaglutide verkopen.

Volgens de FDA kunnen samengestelde versies van Ozempic en Wegovy pure semaglutide vervangen door op zout gebaseerde vormen, waarvan in klinische onderzoeken niet is aangetoond dat ze veilig en effectief zijn. De FDA heeft meldingen ontvangen van bijwerkingen van mensen die samengestelde semaglutide gebruiken.

Apotheken die samengestelde semaglutide verkopen, voegen soms vitamines zoals B12 toe aan het mengsel om zogenaamd gewichtsverlies te bevorderen. Hiervoor is echter geen concreet bewijs.

Vergelijkbare berichten