Vegetarische en veganistische diëten verminderen het risico op hartziekten en kanker

Vegetarische en veganistische diëten verminderen het risico op hartziekten en kanker

Mensen die een plantaardig dieet volgen, hebben mogelijk een lager risico op hartziekten en kanker, evenals een lagere kans op het ontwikkelen van verschillende risicofactoren die bijdragen aan deze medische problemen, suggereert een nieuwe studie.

Voor de studie onderzochten wetenschappers de resultaten van 48 onderzoeksrecensies die gedurende twintig jaar werden gepubliceerd en waarin de gezondheidseffecten van veganistische of vegetarische diëten werden onderzocht. Een veganistisch dieet is een soort vegetarisch dieet dat alle vormen van vlees, eieren, zuivel en andere dierlijke producten, zoals honing of gelatine, uitsluit.

Beide plantaardige diëten werden in verband gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker en op ischemische hartziekten, die worden veroorzaakt door een beperkte bloedstroom als gevolg van vernauwing en verharding van de bloedvaten en kunnen leiden tot hartaanvallen, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in PLoS Eén.

Ze waren ook allebei gekoppeld aan een verminderd risico op prostaatkanker en gastro-intestinale kankers zoals darmkanker. Vegetarische diëten hielden ook verband met een lager risico op overlijden aan hart- en vaatziekten

Bovendien werden beide diëten in verband gebracht met een verminderde kans op het ontwikkelen van verschillende risicofactoren die kunnen bijdragen aan hartziekten en kanker, zoals obesitas, hoog cholesterol, verhoogde bloeddruk en ontstekingen.

De voedingsmiddelen die vegetariërs en veganisten verkiezen te consumeren – evenals de dierlijke voedingsmiddelen die ze vermijden – kunnen beide bijdragen aan een betere gezondheid, zegt senior studieauteur Federica Guaraldi, MD, PhD, van het Instituut voor Neurologische Wetenschappen in Bologna, Italië.

“Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, consumeren meer voedsel, zoals groenten en onbewerkte voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan vitamines, mineralen en andere stoffen met antioxiderende en ontstekingsremmende effecten bevatten, terwijl ze het pro-oxidante en pro-inflammatoire effect van stoffen in de voeding verminderen. vlees en bewerkte voedingsmiddelen”, zegt Dr. Guaraldi.

Studie onderzocht alleen strikt vegetarische en veganistische diëten

De analyse omvatte alleen mensen die een strikt vegetarisch of veganistisch dieet volgden – niet mensen die af en toe plantaardige maaltijden consumeerden. Ook werd op dezelfde manier naar alle vormen van dierlijke eiwitten gekeken, waardoor het onmogelijk werd om op basis van de bevindingen vast te stellen of het vermijden van specifieke voedingsmiddelen zoals rood vlees, gevogelte of vis de meeste gezondheidsvoordelen zou kunnen hebben.

Bovendien was het onderzoek niet bedoeld om te bewijzen of en hoe een vegetarisch of veganistisch dieet de gezondheid en levensduur direct zou kunnen verbeteren. En omdat elk van de kleinere onderzoeken in de analyse de gezondheidsvoordelen van plantaardige diëten anders mat, konden wetenschappers niet precies berekenen hoeveel plantaardige diëten de kans op het ontwikkelen van hartziekten, kanker of de risicofactoren zouden kunnen verkleinen. die aan deze omstandigheden kunnen bijdragen.

Bovendien zijn niet alle vegetarische en veganistische diëten even voedzaam, zegt co-auteur Davide Gori, MD, PhD, van de afdeling biomedische en neuromotorische wetenschappen aan de Universiteit van Bologna in Italië.

“We moeten rekening houden met het feit dat zelfs vegetarische of veganistische diëten die de nadruk leggen op de consumptie van ongezond plantaardig voedsel, zoals vruchtensappen, geraffineerde granen, chips en zelfs frisdrank, schadelijke effecten op het lichaam kunnen hebben”, zegt Dr. Gori.

Vezelrijke groenten en fruit bieden meerdere gezondheidsvoordelen

Eén reden waarom het eten van veel fruit en groenten het risico op chronische ziekten kan helpen verlagen, is omdat deze voedingsmiddelen boordevol vezels zitten, wat geen voedingsstof is die voorkomt in dierlijk voedsel, zegt Micaela Karlsen, PhD, MSPH, die fungeert als de senior onderzoeksdirecteur aan het American College of Lifestyle Medicine.

“Het eten van voedsel boordevol vezels helpt de spijsvertering te vertragen, zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet stijgt en daalt, en zorgt ervoor dat mensen zich vol voelen”, zegt dr. Karlsen, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek. “Dit betekent dat mensen op de lange termijn de neiging hebben om wat minder te eten en dit helpt gewichtstoename te voorkomen. Bovendien helpen vezels het spijsverteringskanaal schoon te maken en lijken ze verband te houden met een lager cholesterolgehalte.”

Al deze effecten van vezels helpen het risico op kanker en hartziekten te verminderen, zegt Karlsen. Tegelijkertijd is het vermijden van vlees nuttig omdat verzadigd vet en dierlijke eiwitten de neiging hebben het risico op kanker en atherosclerose te verhogen, of op verharding van de slagaders die bijdragen aan hartziekten.

“Dus als mensen veganistische of vegetarische diëten eten, krijgen ze niet alleen veel plantaardig voedsel binnen, maar vermijden ze ook de voedingsmiddelen die vaak problemen veroorzaken”, zegt Karlsen.

Hoewel het onderzoek zich niet richtte op welke soorten dierlijke eiwitten je het beste kunt beperken of vermijden, zegt Karlsen dat er één groep het eerst moet worden uitgesloten: rood en bewerkt vlees zoals biefstuk, hamburgers, hotdogs en delicatessenvlees.

“Als je klaar bent om dierlijk voedsel te elimineren, elimineer dan zeker eerst rood vlees en bewerkt vlees. Van dat vlees is aangetoond dat het de sterkste associatie heeft met hart- en vaatziekten en kanker”, zegt Karlsen.

Je hoeft geen veganist te zijn om van de voordelen van plantaardig eten te profiteren

Hoewel het onderzoek zich alleen richt op mensen die uitsluitend vegetarische of veganistische diëten volgden, is het mogelijk om gezondheidsvoordelen te zien als je meer plantaardige maaltijden aan je dieet toevoegt, terwijl je dierlijke eiwitten blijft consumeren, zegt Karlsen.

“Het belangrijkste om mee te beginnen is de intentie om meer volwaardige, plantaardige voedingsmiddelen toe te voegen. Dit zal ander voedsel verdringen, omdat je een vol gevoel krijgt”, adviseert Karlsen. “Als je vlees eet, kun je het vlees tot het laatst laten staan ​​en kijken of je echt het gevoel hebt dat je meer moet eten.”

Vergelijkbare berichten