Dieet en kanker: wat u moet weten – en eten – om u op uw best te voelen tijdens de strijd tegen kanker

Dieet en kanker: wat u moet weten – en eten – om u op uw best te voelen tijdens de strijd tegen kanker

Toen onderzoekers meer dan 50 observationele onderzoeken bestudeerden die op zoek waren naar verbanden tussen voeding en kanker, ontdekten ze significante verschillen in het voorkomen van kanker, het terugkeren ervan en de sterftecijfers onder mensen die wel en niet een traditioneel mediterraan dieet volgden.

Over het geheel genomen lijken degenen die een soortgelijk dieet volgen een lager risico te lopen om aan welke vorm van kanker dan ook te overlijden. Toen de onderzoekers naar specifieke soorten kanker keken, ontdekten ze dat mensen die een mediterraan voedingspatroon volgden lagere percentages colorectale, borst-, maag-, prostaat-, lever- en hoofd-halskanker hadden, terwijl er geen significant verband werd gevonden tussen dit soort kanker. dieet en andere kankerlocaties. (20,21) Uit een ander onderzoek naar het mediterrane dieet voor de preventie van hartziekten bleek dat het dieet ook specifiek lijkt te beschermen tegen borstkanker bij postmenopauzale vrouwen. (22)

De ingrediënten van een mediterraan dieet – vers fruit en groenten, vis, volle granen, peulvruchten, noten en olijfolie – worden niet allemaal individueel in verband gebracht met een verminderd risico op kanker. Het is niet mogelijk om elk afzonderlijk voedingsmiddel te analyseren in de context van zijn relatie met elk type kanker. In plaats daarvan vormen deze voedingsmiddelen samen, en als onderdeel van een algemene benadering van gezond leven, de basis van een plantaardig voedingspatroon dat vele vormen van kanker kan helpen voorkomen. Andere aspecten van het dieet en de daarmee samenhangende levensstijl, zoals het eten van minder vlees en minder vetrijke zuivelproducten, het gebruik van andere smaakvolle smaakmakers dan zout, meer bewegen en op een feestelijke manier genieten van maaltijden met familie en vrienden, dragen ook bij aan de gezondheid van het dieet. . (23)

Onderzoekers wijzen er echter op dat, hoewel er een verband lijkt te bestaan ​​tussen het volgen van een mediterraan dieet en sommige verminderde risico’s op kanker, het bewijs voor sommige vormen van kanker sterker is dan voor andere, en dat er geen “one-size-fits-all” bestaat. ‘-plan om verschillende soorten kanker te helpen voorkomen en behandelen. Andere mondiale keukens die vergelijkbare soorten voedsel bevatten en op vergelijkbare manieren worden gegeten, kunnen even gezond zijn.

En net zoals voor verschillende stadia van kanker verschillende behandeladviezen gelden, worden ook individuele voedingsrichtlijnen geadviseerd. (21) Als u bijvoorbeeld een bestralings- of chemotherapiebehandeling ondergaat, kunt u last krijgen van bijwerkingen zoals gastro-intestinale symptomen zoals misselijkheid, diarree of constipatie die de manier waarop u eet beïnvloeden. (21) Mogelijk moet u uw dieet aanpassen en zelfs bezuinigen op het gezondere voedsel dat u normaal eet, zoals vezelrijk voedsel, totdat deze symptomen verdwijnen.

Vergelijkbare berichten