Springtouwtrainingen: gezondheidsvoordelen, hoe u aan de slag kunt gaan en hoe u beter kunt worden

Springtouwtrainingen: gezondheidsvoordelen, hoe u aan de slag kunt gaan en hoe u beter kunt worden

Als je de kindertijd voorbij bent, heb je waarschijnlijk ooit touwtje gesprongen, maar touwtjespringen is heel anders dan de dubbele Nederlandse spelletjes uit je vroege jaren. Hier leest u hoe u aan de slag kunt gaan met touwtjespringen als oefening voor volwassenen.

Begin klein

Touwtjespringen kan een intensieve, energieke training zijn. Als u niet gewend bent aan dit soort aerobe oefeningen, kunt u het beste beginnen met een zeer korte oefening, bijvoorbeeld 5 tot 10 minuten.

Verkrijg het juiste formaat touw

Als vuistregel adviseren veel springtouwinstructeurs een touw te kiezen dat niet meer dan een meter langer is dan jouw lengte. Door het juiste formaat touw te kiezen, minimaliseert u het struikelen en maximaliseert u de effectiviteit van uw training.

Experimenteer met verschillende klassenstijlen

Sommige springtouwlessen en -video’s bevatten niets anders dan op touw gebaseerde oefeningen, maar andere bevatten andere fitnesselementen, zoals losse gewichten of stretchen. Als een bepaalde lesstijl niet bij je past, kun je experimenteren met de grote verscheidenheid aan beschikbare opties.

Werk aan uw formulier

Een goede vorm is essentieel om blessures te voorkomen en het meeste uit je touwroutine te halen. Elke sprong mag de voeten slechts ongeveer 2,5 cm van de grond tillen. Andere tips voor de vorm: houd uw ellebogen dicht bij uw lichaam, blijf op de bal van uw voeten terwijl u springt en gebruik uw polsen (niet uw hele armen) om met het touw te zwaaien.

Wees geduldig

Denk er bij het oefenen van touwtjespringen aan dat je een moeilijke vaardigheid aan het leren bent! Het kan even duren voordat je de verschillende bewegingen onder de knie hebt. “Touwspringen kan in het begin frustrerend zijn, dus heb geduld met jezelf”, moedigt Dawn Jackson-Blatner, RDN, een gecertificeerde specialist in sportdiëtetiek, aan die persoonlijk springtouwtrainingen beoefent. “Het vergt coördinatie, ritme en uithoudingsvermogen, maar met een beetje oefening elke dag zul je snel beter worden en zal het steeds gemakkelijker aanvoelen!”

Vergelijkbare berichten