Vrouwen in de menopauze weten niet genoeg over de dreiging van osteoporose, zo blijkt uit onderzoek

Vrouwen in de menopauze weten niet genoeg over de dreiging van osteoporose, zo blijkt uit onderzoek

De degeneratieve botziekte osteoporose wordt ondergediagnosticeerd en onderbehandeld – ook al treft bijna 20 procent van de vrouwen ouder dan 50 in de Verenigde Staten (en 5 procent van de mannen van die leeftijd). Deskundigen zeggen dat dit deels komt doordat veel mensen de slopende gevolgen van deze ernstige aandoening verkeerd begrijpen of onderschatten.

Een recent onderzoek onder 240 vrouwen na de menopauze – een tijd van bijzonder hoog risico – gepubliceerd in het julinummer van 2023 Menopauzeonderstreept de wijdverbreide verkeerde informatie en de noodzaak voor artsen en patiënten om samen te werken om actie te ondernemen om osteoporose te helpen voorkomen, diagnosticeren en behandelen.

Wacht niet tot een bot breekt

Osteoporose treedt op wanneer onze botten te veel minerale dichtheid en massa verliezen. De resulterende broze botten zijn kwetsbaar voor breuken, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en het welzijn van een persoon, aldus de North American Menopause Society (NAMS), die publiceert Menopauze. Vrouwen zijn hier gevoeliger voor dan mannen, omdat hormoonveranderingen tijdens de menopauze het botverlies versnellen.

Wachten op het optreden van een fractuur voordat je de ziekte serieus neemt, is gevaarlijk, merkt Ira Khanna, MD, assistent-professor reumatologie op Mount Sinai West in New York City op. “Je wilt een lage botmassa hebben, zelfs voordat het osteoporose wordt en zeker voordat er een botbreuk optreedt”, zegt Dr. Khanna.

Vergelijkbare berichten