Niet-hormonaal medicijn Veozah verbetert opvliegers in nieuw 6 maanden durend onderzoek

Niet-hormonaal medicijn Veozah verbetert opvliegers in nieuw 6 maanden durend onderzoek

Voor sommige vrouwen die door de menopauze gaan, kunnen symptomen zoals opvliegers het dagelijks leven uitdagend maken. Hormoontherapie kan helpen, maar iedereen met een voorgeschiedenis van borstkanker, beroerte of hartaanval is misschien geen goede kandidaat.

Onderzoekers onderzoeken nu de effectiviteit van een nieuw niet-hormonaal medicijn, Veozah (fezolinetant). Het medicijn, dat in 2023 door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is goedgekeurd, kan de frequentie en ernst van opvliegers tijdens de menopauze gedurende zes maanden verminderen zonder ernstige bijwerkingen, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat deze maand werd gepresenteerd op het Europese Congres voor Endocrinologie in Stockholm.

“Veozah werkt snel en heeft blijvend voordeel bij het verminderen van opvliegers bij vrouwen met matige tot ernstige opvliegers. Het is een goede optie voor vrouwen die geen hormoontherapie kunnen volgen”, zegt Lisa Larkin, MD, gynaecoloog en menopauzespecialist bij Ms. Medicine in Cincinnati en voorzitter van de Menopause Society.

Gemiddeld hebben vrouwen 7 tot 10 jaar last van opvliegers

Opvliegers en nachtelijk zweten, ook bekend als vasomotorische symptomen, komen voor bij maximaal 4 op de 5 vrouwen die door de menopauze gaan. Gemiddeld hebben vrouwen zeven tot tien jaar last van opvliegers, en sommige vrouwen kunnen wel twintig opvliegers per dag hebben.
Maar veel vrouwen beschouwen opvliegers als een ongelukkig feit van het leven. Uit een onderzoek uit 2022 bleek dat veel vrouwen zes maanden of langer geen behandeling zoeken, en dat tot 40 procent van de vrouwen nooit een recept krijgt voor hormoontherapie of een andere behandelingsoptie.

Veozah geeft vrouwen een niet-hormonale optie om opvliegers te behandelen

Hormoontherapie is de eerstelijns- en meest effectieve behandeling voor opvliegers, maar voor sommige vrouwen kunnen de risico's groter zijn dan de voordelen, of willen ze misschien geen hormonen gebruiken, zegt dr. Larkin. De goedkeuring van Veozah door de FDA vorig jaar bood vrouwen een nieuwe niet-hormonale optie.

Het medicijn werkt via de hersenen en werkt rechtstreeks op het temperatuurregulatiepad om opvliegers en nachtelijk zweten te verlichten. In eerdere klinische onderzoeken verminderde Veozah zowel de frequentie als de ernst van opvliegers bij vrouwen met matige of ernstige symptomen, vergeleken met placebo, gedurende twaalf weken.

Voor dit nieuwe onderzoek slikten vrouwen het medicijn 24 weken lang, twee keer zo lang als in de eerdere onderzoeken. Onderzoekers includeerden 453 vrouwen in de menopauze tussen de 40 en 65 jaar met matige of ernstige opvliegers die geen hormoonsubstitutietherapie konden gebruiken.

Vergeleken met placebo hadden vrouwen die de dosis van 45 milligram (mg) Veozah innamen tijdens het onderzoek minder frequente en minder ernstige opvliegers. Het medicijn werkte snel; zelfs tijdens de eerste week hadden vrouwen minder opvliegers, met de grootste afname tijdens de eerste drie dagen van de behandeling. Opvliegers waren minder ernstig vanaf dag 2 van het gebruik van Veozah. Volgens de onderzoekers werden er gedurende de 24 weken geen veiligheidsproblemen gevonden voor de dosis fezolinetant van 45 mg.

Hoe verhoudt Veozah zich tot andere behandelingen?

Voor de overgrote meerderheid van gezonde vrouwen met menopauzeklachten is menopauzale hormoontherapie (MHT) de beste optie, zegt Larkin. “De meeste vrouwen zijn kandidaat voor MHT”, zegt ze.

Wie komt niet in aanmerking voor hormoontherapie in de menopauze? Als u borstkanker heeft of heeft gehad, abnormale vaginale bloedingen, bloedstolsels heeft of een hoog risico daarop heeft, een voorgeschiedenis heeft van een beroerte, een hartaanval of een verhoogd risico op een hartaandoening, een galblaas- of leverziekte heeft, of zwanger bent, Uw arts kan beslissen dat hormoontherapie niets voor u is.

Maar wat vaak gebeurt, is dat vrouwen geen hormoontherapie in de menopauze willen gebruiken omdat ze onjuiste of onvolledige informatie hebben over de voordelen versus risico's, zegt Larkin.

“In mijn praktijk besteed ik veel tijd aan het voorlichten van vrouwen over de gegevens zoals we die in 2024 begrijpen, en moedig ik hen aan (indien nodig) om MHT te overwegen voor symptomen”, zegt ze.

Maar als ze geen kandidaat zijn of echt niet willen meedoen, is Veozah een prima optie, zegt ze.

Karen Adams, MD, klinisch hoogleraar verloskunde en gynaecologie en directeur van het menopauzeprogramma bij Stanford Healthcare in Palo Alto, Californië, is het ermee eens dat hormoontherapie de voorkeurstherapie is voor vrouwen die het kunnen gebruiken.

Hoewel er geen rechtstreekse onderzoeken zijn geweest waarin Veozah werd vergeleken met hormoontherapie, zijn zowel Larkin als Adams het erover eens dat hormoontherapie beter is in het verminderen van het aantal opvliegers en het verbeteren van de ernst van opvliegers.

Hormoontherapie biedt voordelen die verder gaan dan opvliegersbeheer

En houd er rekening mee dat de voordelen van Veozah beperkt zijn tot het minimaliseren van opvliegers, zegt Adams.

“Vrouwen profiteren van hormoontherapie naast de verlichting van opvliegers nog veel meer voordelen. Ze zien ook minder vaginaal ongemak of irritatie, minder pijn bij vaginale penetratie, stemmingsstabilisatie, betere slaap en minder gewrichtspijn”, zegt ze.

Bovendien krijgen ze zeer significante voordelen voor hart en botten als ze beginnen vóór de leeftijd van 60 jaar, of eerder dan 10 jaar na hun laatste menstruatie, voegt Adams toe.

“Dus dit medicijn is over het algemeen beperkt tot gebruik bij vrouwen bij wie oestrogeen gecontra-indiceerd is”, zegt ze.

Voor die vrouwen is Veozah een veilige en effectieve manier om opvliegers te behandelen. “Het is effectiever dan de twee andere doorgaans gebruikte opties voor deze vrouwen, SSRI's/SNRI's (antidepressiva) of gabapentine. Het wordt goed verdragen, met weinig bijwerkingen”, zegt ze.

Zowel Veozah als hormoontherapie brengen risico's en voordelen met zich mee

Hoofdpijn is de meest gemelde bijwerking van Veozah. De voorschrijfinformatie voor het medicijn bevat een waarschuwing voor mogelijk leverletsel.

Voordat ze Veozah gebruiken, moeten vrouwen bloedonderzoek laten doen om te testen op leverschade, en terwijl ze het medicijn gebruiken, moet er tijdens de eerste negen maanden dat ze het medicijn gebruiken, elke drie maanden routinematig bloedonderzoek worden uitgevoerd. Mensen die symptomen hebben die verband houden met leverschade, moeten contact opnemen met hun arts.
Er zijn enkele risico's verbonden aan hormoontherapie. Daarom mogen sommige mensen het niet gebruiken. De risico's zijn over het algemeen lager als u vóór de leeftijd van 60 jaar of binnen 10 jaar na de menopauze begint. Het nemen van hormoontherapie als je veertig of vijftig bent, houdt doorgaans geen verband met een verhoogd risico op hartziekten.

Toegang kan een probleem zijn voor Veozah

Een voorraad Veozah voor 30 dagen kost $ 550, of $ 6.600 per jaar. Dat kan een groot probleem zijn voor veel vrouwen die baat zouden hebben bij het medicijn, zegt Jennifer Howell, MD, obgyn bij Duke Health in Durham, North Carolina, die niet bij het onderzoek betrokken was.

“Veel verzekeringsmaatschappijen weigeren ervoor te betalen, ook al is het door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van opvliegers. Ze willen dat de patiënt andere medicijnen probeert die niet eens zijn goedgekeurd om opvliegers te behandelen voordat we ze kunnen voorschrijven. En zelfs dan weigeren ze vaak de dekking, wat onethisch en onrechtvaardig lijkt voor deze vrouwen”, zegt Dr. Howell.

Veozah biedt patiëntenondersteuning en een spaarkaart, maar verzekeringsmaatschappijen moeten aan het programma deelnemen om deze voordelen te laten gelden.

Vergelijkbare berichten