Darmkanker wordt nu gediagnosticeerd bij kinderen en tieners

Darmkanker wordt nu gediagnosticeerd bij kinderen en tieners

Colorectale kanker wordt algemeen beschouwd als een ziekte van ouderen. Een nieuwe studie benadrukt echter hoe dit type kanker (vaak afgekort darmkanker genoemd) de afgelopen twintig jaar dramatisch is geëscaleerd onder kinderen, tieners en jonge volwassenen.

Resultaten die volgende week worden gepresenteerd tijdens de Digestive Disease Week, een internationale bijeenkomst van gastro-enterologische professionals, laten een toename van 500 procent zien in het aantal gevallen van darmkanker onder kinderen van 10 tot 14 jaar tussen 1999 en 2020.

In hetzelfde tijdsbestek is darmkanker onder tieners van 15 tot 19 jaar met 333 procent toegenomen, terwijl jonge volwassenen van 20 tot 24 jaar een stijging van 185 procent hebben gezien.

“Onze bevindingen waren onverwacht, gezien de historische perceptie dat colorectale kanker vooral ouderen treft”, zegt hoofdonderzoeker Islam Mohamed, MD, internist aan de Universiteit van Missouri in Kansas City. “De opmerkelijke procentuele verandering is alarmerend en geeft aan dat deze trend moet worden aangepakt en verzacht.”

Het werkelijke aantal gevallen van darmkanker onder kinderen is klein

Hoewel de procentuele verschuivingen opmerkelijk hoog waren, merkt Dr. Mohamed op dat de toename van het aantal diagnoses relatief laag was, en dat bijna 90 procent van alle colorectale kankers nog steeds wordt gediagnosticeerd op de leeftijd van 50 jaar en ouder.

Uit een analyse op basis van gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bleek dat de diagnoses van darmkanker tussen 1999 en 2020 met de volgende bedragen zijn gestegen:

  • Onder kinderen van 10 tot 14 jaar stegen de gevallen van 0,1 naar 0,6 gevallen per 100.000 kinderen
  • Onder tieners van 15 tot 18 jaar stegen de gevallen van 0,3 naar 1,3 gevallen per 100.000 tieners
  • Onder jongvolwassenen van 20 tot 24 jaar stegen de gevallen van 0,7 naar 2,0 gevallen per 100.000 volwassenen

Hoewel de percentages extreem klein zijn, komt dit nog steeds neer op honderdduizenden gevallen van darmkanker onder kinderen en jonge volwassenen per jaar.

Mohamed voegt eraan toe dat het risico relatief laag is vergeleken met de meest voorkomende soorten kanker in deze leeftijdsgroepen. Onder kinderen van 0 tot 19 jaar bedroeg het aantal nieuwe gevallen van leukemie bijvoorbeeld 4,8 per 100.000 in 2021, terwijl het aantal nieuwe gevallen van hersenkanker 3,0 per 100.000 kinderen per jaar bedroeg, volgens het National Cancer Institute.

Deskundigen maken zich zorgen over de toename van colorectale kanker met vroege aanvang

Toch vinden veel gezondheidsautoriteiten de trend zorgwekkend.

“Toen ik 30 jaar geleden voor het eerst begon met oefenen, was er letterlijk niemand onder de 50 jaar met darmkanker – nu flitsen we een paar decennia verder en de helft van mijn kliniek is jonger dan 50 jaar”, zegt John Marshall, MD, hoofd medisch adviseur van de Colorectal Cancer Alliance en directeur van het Ruesch Center for the Cure of Gastrointestinal Cancers aan de Georgetown University in Washington, DC. “Dat is een fenomeen dat we niet alleen hier in Washington DC zien, maar ook landelijk en zelfs wereldwijd.”

Als erkenning voor de toename van gevallen van colorectale kanker onder mensen onder de 50 jaar heeft de Amerikaanse Preventive Services Task Force in 2021 de aanbevolen leeftijd om te beginnen met screening verlaagd van 50 naar 45 jaar voor volwassenen met een gemiddeld risico.

Wat zijn de tekenen van colorectale kanker bij kinderen en jonge volwassenen?

De auteurs van het onderzoek merken op dat het aantal gevallen van colorectale kanker onder kinderen en tieners nog niet hoog genoeg is om wijdverbreide routinematige colonoscopiescreeningen voor die leeftijdsgroep te suggereren – hoewel ze gerechtvaardigd kunnen zijn als jonge mensen tekenen van kanker vertonen.

“Het herkennen van de symptomen van colorectale kanker is zo belangrijk om screening op een eerder stadium van de diagnose te stimuleren voor een beter resultaat”, zegt Cathy Eng, MD, directeur van het Young Adults Cancers Program van het Vanderbilt-Ingram Cancer Center in Nashville, Tennessee, en een bestuurslid bij Fight Colorectal Cancer. Als dit type kanker vroeg wordt ontdekt, is het goed te behandelen en vermindert het de noodzaak voor agressieve therapie.

Onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd, identificeerde vier waarschuwingssignalen waar u op moet letten: buikpijn, rectale bloeding, diarree en bloedarmoede door ijzertekort.

Het hebben van slechts één van deze symptomen ging gepaard met bijna twee keer zoveel kans op de diagnose colorectale kanker met vroege aanvang, vergeleken met het hebben van geen van de symptomen. Drie of meer van deze symptomen gingen gepaard met een zes keer groter risico.

“Als u symptomen heeft, stel een evaluatie dan niet uit”, zegt Dr. Eng. “Het kan uw leven of dat van uw kind zijn dat op het spel staat.”

Oorzaken van vroegtijdige kanker zijn onduidelijk

In dit stadium is het een mysterie wat de toename van kanker op jongere leeftijd veroorzaakt. Dr. Marshall vindt de trend verwarrend omdat veel van de mensen die in zijn kliniek de diagnose kregen, lichamelijk fit zijn. “We weten eigenlijk niet wat er aan de hand is”, zegt hij.

De auteurs van het onderzoek hebben echter enkele factoren geïdentificeerd, waaronder een familiegeschiedenis van inflammatoire darmziekten of colorectale kanker, die de kans op het krijgen van dit type kanker kunnen vergroten. Bepaalde aanpasbare gewoonten kunnen ook het risico verhogen, waaronder roken en alcohol drinken, en het eten van een dieet met weinig vezels en veel vetten, bewerkt vlees en met suiker gezoete dranken.

Het niet voldoende bewegen, zwaarlijvigheid, de aanwezigheid van bacteriën die tumoren veroorzaken, het gebruik van antibiotica en voedseladditieven dragen volgens Mohamed en zijn collega's ook mogelijk bij aan het risico op colorectale kanker.

Volwassenen van middelbare leeftijd lopen ook een hoger risico op beginnende colorectale kanker

Hoewel de meest opvallende procentuele stijgingen zich voordeden onder jongeren, stijgen de gevallen ook onder volwassenen van middelbare leeftijd. In dezelfde twintig jaar steeg het aantal gevallen van darmkanker met 71 procent, tot 6,5 gevallen per 100.000 mensen in de leeftijdsgroep van 30 tot 34 jaar, en met 58 procent, tot 11,7 per 100.000, in de leeftijdsgroep van 35 tot 39 jaar.

Hoewel de leeftijdsgroep van 40 tot 44 jaar een relatief lagere procentuele stijging kende van 37 procent, vertoonde deze het hoogste aantal gevallen, met 20,0 gevallen per 100.000 mensen in 2020. (In het onderzoek werd alleen gekeken naar de cijfers voor mensen tussen de 10 en 44 jaar.)

Deze aanvullende bevindingen ondersteunen verder het bewijs dat darmkanker mensen in eerdere levensfasen treft dan in het verleden.

“De trend die we bij jongere mensen zien, breidt zich nu nog verder uit naar een jongere bevolking, wat erop wijst dat wat dit ook veroorzaakt, niet veel tijd kost om zijn ding te doen, dus het vergroot de urgentie voor ons om erachter te komen wat dit probleem is”, zegt Marshall.

Vergelijkbare berichten