Het verkrijgen van meer plantaardige eiwitten kan vrouwen helpen chronische ziekten te voorkomen

Het verkrijgen van meer plantaardige eiwitten kan vrouwen helpen chronische ziekten te voorkomen

Vrouwen van middelbare leeftijd die een dieet volgen dat rijk is aan plantaardige eiwitten, hebben een grotere kans om gezond te blijven naarmate ze ouder worden, vergeleken met hun tegenhangers die veel vlees consumeren, suggereert een nieuwe studie.

Voor het onderzoek, dat in de jaren tachtig werd gelanceerd, onderzochten onderzoekers gegevens uit voedingsvragenlijsten die waren ingevuld door bijna 49.000 vrouwen die gemiddeld 49 jaar oud waren. In totaal haalden de deelnemers ongeveer 13 procent van hun dagelijkse calorieën uit dierlijke eiwitten, grofweg 2 procent uit zuiveleiwitten en ongeveer 5 procent uit plantaardige eiwitten, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor klinische voeding.

Dierlijke eiwitten kwamen uit bronnen als rundvlees, kip, zeevruchten, melk en kaas. Plantaardige eiwitten omvatten bronnen zoals brood, groenten, fruit, pizza, ontbijtgranen, gebak, aardappelpuree, noten, bonen, pindakaas en pasta.

Aan het begin van het onderzoek waren de deelnemers vrij van elf veel voorkomende chronische ziekten, zoals hartziekten, diabetes en kanker, en hadden ze ook geen fysieke of cognitieve beperkingen. Na ongeveer dertig jaar follow-up gold dit nog steeds voor ongeveer 3.700 vrouwen, die onderzoekers ‘gezonde ouderen’ noemden.

Vrouwen die de meeste plantaardige eiwitten consumeerden hadden 46 procent meer kans om gezonde ouderen te worden, terwijl deelnemers die de meeste dierlijke eiwitten aten 6 procent minder kans hadden om gezonde ouderen te zijn.

“Het voordeel van het consumeren van meer plantaardige eiwitten vergeleken met andere voedingsstoffen in de voeding is dat plantaardige eiwitten geassocieerd zijn met een lager risico op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Het bevordert een goede fysieke functie door de spiersynthese te verbeteren. En het komt uit voedselbronnen die doorgaans hoogwaardige koolhydraten bevatten, zoals voedingsvezels, vitamines en mineralen, en antioxidanten”, zegt hoofdonderzoeksauteur Andres Ardisson Korat, ScD, een wetenschapper bij het Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging. aan de Tufts Universiteit in Boston.

Wat zijn de gezondste bronnen van plantaardige eiwitten?

Het is duidelijk dat de voedingswetenschap sinds de jaren tachtig vooruitgang heeft geboekt. Brood is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je bijvoorbeeld aan plantaardige eiwitten denkt. Maar het kan inderdaad bijdragen aan de totale hoeveelheid eiwitten die mensen consumeren, zegt Samantha Heller, RD, een geregistreerde diëtist in New York City die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

“Eiwitten in voedingsmiddelen zoals granen dragen bij aan de totale eiwitinname voor plantaardige eetstijlen”, zegt Heller. “Een kop gekookte pasta bevat ongeveer 6 tot 7 gram eiwit. Een typisch sneetje volkorenbrood bevat bijna 4 gram eiwit.”

Voor veel mensen is het nog steeds zinvol om zich te concentreren op het consumeren van volle granen in plaats van op opties als witbrood of witte rijst, zegt Michal Melamed, MD, hoogleraar geneeskunde, kindergeneeskunde en epidemiologie en volksgezondheid aan het Albert Einstein College of Medicine en Montefiore Medisch Centrum in de Bronx, New York.

“Het kiezen van volle granen is gezonder, vooral als de persoon vatbaar is voor diabetes, omdat het lichaam er langer over doet om volle granen te verteren, waardoor het vrijkomen van de suikers langer duurt”, zegt Dr. Melamed, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek. studie. “Ik zou indien mogelijk volkorenbrood, bruine rijst en zoete aardappelen kiezen en als de persoon geen andere dieetbeperkingen heeft.”

Deze voedingsmiddelen die een langzamere afgifte van suikers bevorderen, worden beschouwd als voedingsmiddelen met een lage glycemische index. Het consumeren van meer plantaardige eiwitten die lager op de glycemische index staan, kan uiteindelijk een sleutel zijn tot het voorkomen van veel voorkomende chronische ziekten, zegt David Jenkins, MD, PhD, hoogleraar voedingswetenschappen en geneeskunde aan de Universiteit van Toronto, die dat niet was. betrokken bij de nieuwe studie.

“Veel plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen zijn ook voedingsmiddelen met een lage glycemische index die beschermend kunnen zijn tegen diabetes, totale hart- en vaatziekten, diabetesgerelateerde kankers zoals borst- en colorectale kanker, en sterfte door alle oorzaken”, zegt Dr. Jenkins.

Je kunt minder vlees eten zonder het helemaal te elimineren

Een nadeel van het onderzoek is dat niet is onderzocht welke specifieke soorten plantaardige eiwitten de meeste voordelen zouden kunnen hebben als het gaat om gezond ouder worden, of welke bronnen van dierlijke eiwitten bijzonder schadelijk zouden kunnen zijn. Vooral rood en verwerkt vlees worden al lang in verband gebracht met een verscheidenheid aan chronische gezondheidsproblemen. Vis, vooral soorten met een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren, hebben echter voordelen voor de hartgezondheid aangetoond.

Toch dragen de resultaten bij aan het bewijs dat het nuttig kan zijn om meer plantaardige maaltijden te nuttigen, zegt Melamed. Het goede nieuws is dat zelfs kleine veranderingen kunnen helpen, en je hoeft vlees niet per se helemaal op te geven om enkele voordelen te zien.

“Over het geheel genomen moeten mensen in gedachten houden dat het eten van dierlijke eiwitten op de lange termijn waarschijnlijk niet gezond is”, zegt Melamed. Maar het is prima om te bezuinigen op de manier die voor jou zinvol is.

“Soms schakelen mensen geleidelijk over: ze worden pescatarisch, dan vegetariër en dan veganist”, zegt Melamed. “Soms kunnen mensen vlees helemaal achterwege laten, maar bij speciale gelegenheden toch vlees eten. Er is een breed scala aan gezonde voedingskeuzes die mensen maken.”

Vergelijkbare berichten