Mensen die meer plantaardige maaltijden eten, lopen een lager risico op COVID-19

Mensen die meer plantaardige maaltijden eten, lopen een lager risico op COVID-19

Mensen die zelfs maar een deel van de tijd vegetarische maaltijden eten, hebben mogelijk minder kans om COVID-19-infecties te ontwikkelen dan hun tegenhangers die meer dan drie keer per week vlees eten, suggereert een nieuwe studie.

Voor het onderzoek onderzochten onderzoekers gegevens uit voedingsvragenlijsten die waren ingevuld door 372 mensen met COVID-19-infecties en 330 personen die dat niet hadden. Vergeleken met deelnemers die vaak vlees aten, hadden vegetariërs 39 procent minder kans op COVID-19-infecties, blijkt uit onderzoeksresultaten die op 9 januari zijn gepubliceerd in BMJ Voeding, preventie en gezondheid.

Dit kan komen door verschillende verbindingen in planten die het immuunsysteem kunnen versterken en infecties kunnen voorkomen, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Julio Cesar Acosta-Navarro, MD, PhD, cardioloog en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van São Paulo in Brazilië.

“Plantaardige voedingspatronen zijn rijk aan antioxidanten, fytosterolen en polyfenolen, die een positieve invloed hebben op verschillende celtypen die betrokken zijn bij de immuunfunctie en directe antivirale eigenschappen vertonen”, zegt Dr. Acosta-Navarro.

Lager risico op chronische ziekten voor vegetariërs

Daarnaast hebben vegetariërs ook een lager risico op verschillende chronische ziekten die mensen vatbaarder kunnen maken voor COVID-19-infecties, waaronder hartziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, obesitas en bepaalde vormen van kanker, voegt Acosta-Navarro toe. Uit het onderzoek blijkt dat vleeseters significant meer kans hebben op meerdere chronische gezondheidsproblemen en beperkte fysieke activiteit, factoren die verband houden met een verhoogd risico op COVID-19, merkt Acosta-Navarro op.

Maar het eten van een overwegend plantaardig dieet ging nog steeds gepaard met een lager risico op COVID-19-infecties, zelfs nadat onderzoekers rekening hadden gehouden met factoren als gewicht, reeds bestaande medische aandoeningen en activiteitsniveaus.

Bij mensen die wel een COVID-19-infectie kregen, leek hun eetgewoonten geen invloed te hebben op de duur of ernst van hun ziekte, zo bleek ook uit het onderzoek.

De studie was geen gecontroleerd experiment dat bedoeld was om te bewijzen of en hoe specifieke eetgewoonten een directe invloed zouden kunnen hebben op de kans op het krijgen van COVID-19. Een beperking van de analyse is dat deze afhankelijk was van de deelnemers om zich nauwkeurig te herinneren en te rapporteren wat ze aten, en het is mogelijk dat sommige mensen onnauwkeurige informatie hebben verstrekt.

Een ander nadeel is dat de studie mogelijk te klein was om betekenisvolle verschillen in het risico op COVID-19-infecties te detecteren op basis van de vraag of mensen strikte vegetariërs waren of af en toe vlees aten, zegt Brie Turner-McGrievy, PhD, RD, een professor en plaatsvervanger. directeur van het TecHealth Center aan de Universiteit van South Carolina in Columbia.

“Het zou geweldig zijn als toekomstige studies grotere steekproeven zouden hebben en zouden kijken naar verschillende plantaardige eetstijlen”, zegt Dr. Turner-McGrievy, die niet bij het nieuwe onderzoek betrokken was.

Hoe u kunt bezuinigen op vlees

Het is echter nog steeds logisch dat mensen die veel vlees consumeren overwegen om te bezuinigen, ook al zijn ze er nog niet klaar voor om een ​​volledig vegetarisch dieet te volgen, zegt Turner-McGrievy.

“Begin met plantaardige maaltijden waarvan je al weet dat je ze lekker vindt”, zegt Turner-McGrievy. “Denk aan spaghetti en marinarasaus, zwarte bonenburrito’s en Aziatische roergebakken groenten. Denk dan eens na over andere maaltijden die je lekker vindt en hoe die plantaardig gemaakt kunnen worden.”

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een vegetarische burger ruilt voor een vleesburger, of dat je chili maakt met bonen en linzen in plaats van rundvlees, stelt ze voor. Het kan ook betekenen dat je een aantal lokale veganistische of vegetarische restaurants uitprobeert of vleesloze menu-opties probeert op plaatsen waar je al gaat, zoals een BK Veggie Burger bij Burger King, Sofritas bij Chipotle of een Bean Burrito bij Taco Bell.

Wees niet verlegen om hulp te krijgen als je niet zeker weet hoe je moet beginnen of hoe je deze nieuwe manier van eten kunt volhouden, zegt Turner-McGrievy. “Zoek een online ondersteuningsgroep van mensen die overstappen op plantaardig voedsel, zoek een lokale vegetarische bijeenkomst of huur een RDN in die gespecialiseerd is in plantaardig eten om je te begeleiden.”

Vergelijkbare berichten