Oorzaken, behandeling en wanneer moet u een arts raadplegen?

Oorzaken, behandeling en wanneer moet u een arts raadplegen?

Karen Peterson uit Seattle begon zich direct na Thanksgiving rood te voelen, met snuiven, pijn, hoesten en koortsachtig ongemak. Ongeveer zes dagen later voelde ze zich beter, maar een vervelende hoest bleef ongeveer drie weken aanhouden.

“Ik begon vaak te hoesten als ik in slaap viel, wat vooral vervelend kan zijn”, zegt Peterson. “Toen ik naar de bioscoop ging, had ik een onweerstaanbare drang om te hoesten, maar ik wilde niemand storen.”

Hoewel haar hoest halverwege januari grotendeels verdween, heeft ze nog steeds af en toe een kriebel in de keel.

Meldingen van zeurende hoest zoals die van Peterson komen de laatste tijd vaker voor, aangezien gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) erop duiden dat gevallen van luchtwegaandoeningen zoals griep en COVID toenemen.

“We zien de laatste tijd meer hoest omdat meer mensen ziek worden vanwege de hogere frequentie van virale infecties in de gemeenschap”, zegt Daniel Sullivan, MD, specialist in interne geneeskunde bij de Cleveland Clinic.

Trish Perl, MD, specialist in infectieziekten en professor op de afdeling interne geneeskunde aan het UT Southwestern Medical Center in Dallas, heeft in haar deel van het land ook steeds meer gevallen van hoest en keelpijn opgemerkt.

“Dit is allemaal gebaseerd op anekdotische informatie, omdat we geen definitieve manier hebben om hoest in de Verenigde Staten te volgen”, zegt Dr. Perl.

Naast gevallen van griep, COVID-19 en RSV (respiratoir syncytieel virus) heeft Perl dit seizoen meer luchtweginfecties opgemerkt als gevolg van het adenovirus (gedetailleerd door de CDC) en het menselijk metapneumovirus (hMPV) – beide die verkoudheid kunnen veroorzaken. en leiden tot een vervelende hoest.

Waarom zijn er meer langdurige hoestklachten?

Hoest is volgens de Cleveland Clinic onderverdeeld in drie soorten. Meestal hebben mensen tijdelijke ‘acute’ hoest die twee tot drie weken aanhoudt. Maar Sullivan en Perl zeggen dat ze meer “subacute” hoestklachten hebben gezien die blijven bestaan ​​nadat je een infectie hebt gehad en die drie tot acht weken aanhouden, evenals “chronische” of aanhoudende hoestklachten die langer dan acht weken aanhouden.

Khalilah Gates, MD, universitair hoofddocent long- en intensive care-geneeskunde en medisch onderwijs aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago, is zich er ook van bewust dat meer mensen momenteel subacute of chronische hoest hebben.

Ze wijst erop dat dit niets ongewoons zou zijn voor een typisch wintervirusseizoen vóór de pandemie.

“We zaten al drie jaar zonder veel ademhalingsvirussen vanwege onze maskermandaten en lockdowns”, zegt Dr. Gates. “We moeten niet vergeten dat het onder normale omstandigheden niet ongebruikelijk is om deze aanhoudende hoest te zien.”

Mensen die niet zijn gevaccineerd, kunnen meer aanhoudende hoest ervaren

Perl theoretiseert dat de duur van hoest als gevolg van griep, COVID-19 of RSV kan afhangen van het feit of iemand al dan niet is gevaccineerd. Ze benadrukt dat de symptomen over het algemeen minder ernstig zijn bij degenen die zijn gevaccineerd en dat een hoest sneller kan verbeteren.

Volgens de CDC krijgt doorgaans slechts ongeveer de helft van degenen die in aanmerking komen de griepprik, terwijl uit gegevens van 14 november 2023 blijkt dat slechts ongeveer 14 procent van de Amerikaanse volwassenen een bijgewerkt COVID-19-vaccin heeft gekregen.

Volgens specialist in infectieziekten Helen Chu, MD, van UW Medicine in Seattle, is het huidige griepvaccin goed op elkaar afgestemd om te beschermen tegen alle drie de soorten griepvirussen die nu in omloop zijn: influenza A (H1N1)-virussen, influenza A (H3N2)-virussen en influenza B-virussen. Ze suggereert dat het nieuwe monovalente COVID-19-vaccin volgens de CDC goede bescherming zou moeten bieden tegen JN.1, de belangrijkste variant.

“Dit is het eerste seizoen waarin het RSV-vaccin is goedgekeurd, maar RSV circuleert zeker en als u in aanmerking komt voor uw vaccin, zou u het ook moeten krijgen”, voegt Dr. Chu toe.

Wat zorgt ervoor dat een hoest blijft hangen en wanneer moet u een arts raadplegen?

Rohan S. Mankikar, MD, longarts en klinisch instructeur geneeskunde aan NYU Langone Health in New York City, speculeert dat sommige van deze hoestklachten langer kunnen duren omdat bepaalde virussen ‘virulenter’ kunnen zijn.

“Sommige virussen hebben het vermogen om dieper in onze luchtwegen door te dringen, en in plaats van alleen de bovenste luchtwegen te infecteren, migreren ze ook verder naar de lagere luchtwegen, inclusief de bronchiën en bronchiolen (kleinere luchtwegen)”, zegt Dr. Mankikar. “Zodra ze zich in die regio vermenigvuldigen, duurt het langer voordat de symptomen verbeteren.”

Een hoest verdwijnt vaak na verloop van tijd, maar Mankikar dringt er bij patiënten op aan om zo snel mogelijk een arts te raadplegen als ze aanhoudende koorts, pijn op de borst, aanhoudende heesheid, kortademigheid of hartkloppingen krijgen.

Huismiddeltjes om een ​​aanhoudende hoest te behandelen

Peterson ontdekte dat wandelen en het drinken van kruidenthee haar hoesten verlichtten, en dat het nemen van hoestsiroop haar ’s nachts hielp slapen. Hier zijn een paar andere tips over hoe je een hoest kunt verzachten, volgens de CDC en de artsen die voor dit artikel zijn geïnterviewd:

  • Drink extra vloeistoffen en vloeistoffen om gehydrateerd te blijven en de overmatige slijmproductie te verminderen.
  • Gebruik een verdamper met koele nevel of een neusspray met zoutoplossing om de congestie te verlichten.
  • Neem honing om hoest te verzachten (voor volwassenen en kinderen van 12 maanden of ouder).
  • Oefening om slijm effectiever los te maken en op te hoesten.

Merk op dat hoewel sommige mensen zweren dat hoestonderdrukkers helpen, uit onderzoek is gebleken dat vrij verkrijgbare hoestmedicijnen over het algemeen niet effectief zijn. Mankikar waarschuwt dat hoestonderdrukkers het vermogen om slijm op te hoesten kunnen verminderen, dus artsen zijn voorzichtig bij het voorschrijven ervan, omdat ze er zeker van willen zijn dat patiënten hun luchtwegen kunnen vrijmaken.

“Zorgverleners kunnen echter medicijnen verstrekken die de symptomen verminderen terwijl het lichaam geneest”, zegt Dr. Sullivan. “Het kan weken duren, maar ik kan met veel vertrouwen zeggen dat de hoest uiteindelijk zal verdwijnen.”

Vergelijkbare berichten