7 tips om uw eetgewoonten duurzamer te maken

7 tips om uw eetgewoonten duurzamer te maken

Als je plantaardig voedsel eet, doe je je gezondheid een plezier. Maar wist je dat de planeet jou ook bedankt?

Onderzoek toont aan dat veel van de voedingsmiddelen die het schadelijkst zijn voor de menselijke gezondheid ook het slechtst zijn voor het milieu – en bijdragen aan alles, van klimaatverandering tot het verlies van dier- en plantensoorten over de hele wereld.

“Het kiezen van een beter, duurzamer dieet is een van de belangrijkste manieren waarop mensen hun gezondheid kunnen verbeteren en het milieu kunnen helpen beschermen”, zegt Michael Clark, PhD, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk.

De grootste winnaars, zo blijkt uit onderzoek: plantaardig voedsel, zoals peulvruchten, volle granen en groenten. De ergste overtreders: dierlijke producten, vooral rood vlees.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zijn vlees en zuivel samen verantwoordelijk voor ongeveer 14,5 procent van de door de mens veroorzaakte mondiale uitstoot van broeikasgassen. Van de totale veehouderij dragen rundvlees en zuivel de meeste uitstoot bij (respectievelijk 41 procent en 20 procent).

Ondertussen bracht één onderzoek de extra grote voetafdruk van vee op het milieu aan het licht. Vlees en zuivelproducten leveren slechts 18 procent van de calorieën en 37 procent van de eiwitten, maar nemen 83 procent van de landbouwgrond in beslag. Bovendien worden volgens de FAO over de hele wereld bossen, inclusief regenwouden, gekapt om ruimte te maken voor vee, vooral veeteelt. Deze ontbossing veroorzaakt niet alleen habitatverlies voor dieren en planten, waardoor de biodiversiteit wordt bedreigd, maar vernietigt ook de bossen, die een cruciale rol spelen bij het helpen absorberen van broeikasgassen uit de atmosfeer.

Als het gaat om eten voor de gezondheid van het milieu, is het belangrijkste uitgangspunt om plantaardig voedsel boven dierlijk voedsel te verkiezen. En als u er nog niet klaar voor bent om keuzes als hamburgers en biefstuk volledig te negeren, is het verminderen van uw inname van rood vlees een stap in de goede richting. Grootschalige modellen hebben aangetoond dat een halvering van de consumptie van vlees en zuivel een reductie van de uitstoot van broeikasgassen met wel 40 procent kan opleveren.

11 beste en slechtste diëten voor het milieu

Hieronder vindt u zeven stappen voor het verbeteren van uw dieet, die ook nog eens vriendelijk zijn voor het milieu.

Vergelijkbare berichten