Kan het ooit werken om terug te gaan naar een ex?

Kan het ooit werken om terug te gaan naar een ex?

Ben Affleck en Jennifer Lopez: sprookje of waarschuwend verhaal? Het beroemde koppel, dat na bijna twintig jaar hun romance op beroemde wijze nieuw leven heeft ingeblazen, is teruggekeerd naar de krantenkoppen te midden van koortsachtige speculaties dat hun huwelijk in een crisis verkeert.

Door de geruchten vraagt ​​u zich misschien af: zijn over-relaties gedoemd te mislukken? Kan teruggaan met een ex ooit werken?

Het is een vraag die veel mensen plaagt, zegt Laura F. Dabney, MD, een psychiater gespecialiseerd in huwelijk en relaties, gevestigd in Virginia Beach, Virginia.

“Het is geruststellend om iemand al te kennen”, zegt Dr. Dabney – tegenover de angst voor iets nieuws. “En als de aantrekkingskracht er nog is, kan die wens om het te laten werken ook heel aantrekkelijk zijn.”

Bovendien kan het moeilijk zijn om het verlies van een relatie te rouwen, zegt Bonnie Scott, een erkende professionele adviseur in een privépraktijk in San Antonio, Texas. 'Dus als we terug kunnen glijden in een patroon met een ex, is er geen einde aan de rouw. En dat is behoorlijk verleidelijk.”

Psychologen die seksuele nostalgie bestuderen, hebben ontdekt dat dit waar is. Uit één onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat vooral als mensen geen andere relatie hebben of niet seksueel of emotioneel tevreden zijn, ze eerder geneigd zijn naar een vroegere partner te verlangen. Mogelijk speelt ook de biologie een rol: uit ander onderzoek blijkt dat het beloningssysteem van onze hersenen in werking wordt gesteld als we denken aan een partner op wie we verliefd zijn, gelukkig of ongelukkig.

Als er vertrouwen is in een vorige partner, kan het heel positief zijn om dingen uit te werken met een ex, zegt Dabney. “Maar als er veel tumult, onzekerheid en gebrek aan vertrouwen is, kan dit precies het tegenovergestelde doen.”

Hoe kun je bepalen in welke situatie je zit? Hier zijn zeven belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je weer samenkomt met een ex, à la Lopez en Affleck.

1. Zijn er belangrijke alarmsignalen die u (en uw welzijn) kunnen bedreigen?

Het is belangrijk om rekening te houden met eventuele grote waarschuwingssignalen die een terugkeer met een ex met zich mee kunnen brengen, vooral als deze uw veiligheid of welzijn in gevaar kunnen brengen.

Dabney zegt dat sommige van deze waarschuwingssignalen onder meer zijn: verslavingen, ernstige psychologische problemen (zoals zelfbeschadiging), juridische of financiële problemen, gebrek aan empathie en verbaal of fysiek misbruik.

Neem deze rode vlaggen niet lichtvaardig op. Ze kunnen voor u tot aanzienlijke emotionele en financiële ontwrichting leiden, en het zijn vaak goede redenen om een ​​relatie te beëindigen, zegt Dabney. “Hoe begripvol, geduldig of sympathiek je ook bent, deze rode vlagproblemen vereisen professionele hulp en zelfs dan zal het lang duren om ze op te lossen.”

2. Waarom zijn jullie überhaupt uit elkaar gegaan?

Neem even de tijd en reflecteer. Dabney raadt aan om eerst de grote vraag aan te pakken: “Waarom zijn jullie eigenlijk uit elkaar gegaan?” Vraag dan een paar vervolgvragen: Kwam het doordat je niet kreeg wat je nodig had of wilde, en dat niet uitte? Of was dit de reden dat u een van de bovengenoemde waarschuwingssignalen heeft opgesplitst?

3. Wat wil je van een relatie?

Maar al te vaak hebben mensen moeite met het benoemen van wat ze willen in een relatie, zegt Dabney. Veel mensen worstelen met het gevoel alsof ze niet zijn wat hun partner (voormalig of toekomstig) wil, en proberen in een bepaald patroon te passen. Daarbij vergeten ze na te denken over wat de relatie voor hen echt bevredigend zal maken. Je krijgt niet de relatie die je wilt, tenzij je de componenten kunt identificeren die voor jou belangrijk zijn, voegt Dabney eraan toe.

4. Kun je het productief uitpraten?

Praat met ze, vertel wat je nodig hebt en wilt, en vraag of ze dat begrijpen of al wisten, zegt Dabney. En luister van daaruit naar wat ze nodig hebben en willen in de toekomstige relatie. Lukt het jou om voor beide partijen een compromis tot stand te brengen? Zorg ervoor dat u het gesprek verlaat nadat u heeft besloten: 'Dit is wat we in de toekomst gaan doen', zodat jullie beiden uiteindelijk zullen krijgen wat jullie willen en nodig hebben.

5. Ben je echt bereid je anders te gedragen om dit te laten werken? En is de ander daartoe ook bereid?

Wat zal er anders zijn als jullie weer bij elkaar komen? Bent u bereid veranderingen aan te brengen, zelfs als deze ingrijpend zijn of veel inspanning vergen?

“Als we niet in een aantal pijnlijke plekken kunnen graven en de patronen en gedragingen kunnen beoordelen die niet hebben gewerkt, dan zullen we doorgaan met die patronen, en verzoening is waarschijnlijk een verspilling van ieders tijd en emotionele energie”, zegt Scott. Als een cliënt oprecht kan zeggen: 'Ja, we zijn er allebei klaar voor om anders te zijn', stelt ze vervolgens een vervolgvraag: 'Hoezo?' Kunnen jullie allebei precies vaststellen hoe jullie je moeten gedragen?

6. Hoe zit het met deze relatie, is zo belangrijk voor je dat het zo is'Is dit soort werk de moeite waard?

Als een cliënt kan zeggen: 'Ja, we zijn er allebei klaar voor om anders te zijn', helpt Scotts volgende vraag de hele relatie in perspectief te plaatsen: waarom is het zo belangrijk voor je? Is deze vraag moeilijk te beantwoorden? Of is het antwoord simpel: je ziet je toekomst – en misschien zelfs je eeuwige – met deze persoon.

7. Wat is de motivatie om weer bij elkaar te komen?

Is er een specifieke reden waarom je ex weer bij elkaar wil komen? Het is belangrijk dat je de motiverende factoren bepaalt waarom je voormalige partner zich wil herenigen, zegt Dabney. Probeer een idee te krijgen of het deel uitmaakt van een authentiek verlangen om samen te zijn – of niet. Misschien gaat het om status, of misschien is het gewoon gemakkelijker voor je ex om zich tot jou te wenden, in plaats van de angst onder ogen te zien om een ​​nieuw iemand te vinden. Beide zijn signalen dat het verlangen om zich te herenigen niet authentiek is.

De afhaalmaaltijd

Als je geïnteresseerd bent in het herstarten van een eerdere relatie, bedenk dan waarom jullie überhaupt uit elkaar zijn gegaan, wat je motiveert om weer bij elkaar te komen, en of jij en je ex in staat en bereid zijn om het emotionele werk te doen om deze keer te slagen. .

Vergelijkbare berichten