Joro-spinnen vliegen door het hele zuidoosten en gaan richting de kust

Joro-spinnen vliegen door het hele zuidoosten en gaan richting de kust

Een invasieve spin is aangekomen in de Verenigde Staten en verspreidt zich snel door het zuidoosten en richting de kust.

De geel-zwarte spin is lid van een groep spinnen die bolwevers worden genoemd en zo genoemd worden vanwege de wielvormige webben die ze maken. Aan het begin van zijn levenscyclus heeft de Joro de grootte van een rijstkorrel, maar volwassen vrouwelijke spinnen kunnen poten krijgen van wel 7,5 cm lang als ze volledig zijn uitgestrekt.

Hoewel dit misschien geweldig nieuws is voor spinnenliefhebbers, wat betekent de toestroom voor de rest van ons? Bijten ze? Welke invloed zullen ze hebben op onze gezondheid en het milieu? Blijf lezen voor alles wat u moet weten over de Joro-spin.

Hoe is de Joro Spider in de VS terechtgekomen?

De Joro-spin komt oorspronkelijk uit Azië, met name Japan en andere landen langs de westelijke Stille Oceaan. Het is onzeker hoe de spinnen in de Verenigde Staten terecht zijn gekomen, maar experts vermoeden dat ze in het noorden van Georgië zijn aangekomen als 'verstekeling lifters' op internationale zeecontainers.
Wetenschappers vermoeden dat dit rond 2010 is gebeurd en dat de ziekte zich nu over ten minste vijf staten heeft verspreid: Georgia, de Carolinas, het zuidoosten van Tennessee en Maryland. Onderzoekers denken dat Joros zich noordwaarts langs de oostkust zal blijven verspreiden, maar het is onduidelijk hoe lang dat zou kunnen duren – ergens tussen een paar maanden en tien jaar.

Hoe zien Joro-spinnen eruit?

Mannelijke en vrouwelijke Joro-spinnen zien er anders uit. De vrouwtjes zijn gemakkelijker te identificeren: hun lichaam kan meer dan 2,5 cm breed zijn en ze zijn heldergeel met blauwgroene banden en een opvallende rode vlek op de onderkant van hun buik. Hun poten, tot 7,5 cm lang, zijn meestal zwart met geeloranje banden, maar in zeldzame gevallen zijn ze allemaal zwart. Mannetjes zijn aanzienlijk kleiner – minder dan een derde van de vrouwtjes, met een bruin lichaam, langwerpige buik en geelachtige strepen.

Waar kun je waarschijnlijk een Joro-spin tegenkomen?

Op dit moment hangt het ervan af waar je woont. Als je in een staat woont waar de Joro-spin is ‘geland’, lijken ze zich snel te verspreiden, zegt David Coyle, PhD, assistent-professor en spinnenexpert aan de Clemson University in South Carolina, in een persbericht.
Een onderzoek waarin het potentiële leefgebied van de Joro werd beoordeeld, concludeerde dat de spin uiteindelijk het grootste deel van het oosten van de Verenigde Staten zal bewonen.
Uit datzelfde onderzoek bleek dat deze spinnen zich zowel in de stad als op het platteland op hun gemak konden voelen. Joros wordt regelmatig gezien in gebieden waar spinnen die inheems zijn in het gebied doorgaans niet wonen. Ze weven hun gouden web hoog tussen hoogspanningskabels, bovenop schijnwerpers en zelfs boven pompen bij benzinestations.
Volwassen vrouwtjes kunnen webben spinnen van 3 meter of breder, met ondersteunende strengen die meer dan 6 meter kunnen reiken.

De Joro is misschien wel de 'sluwste' spin ter wereld

Als je hebt gehoord dat Joro-spinnen 'invasief' zijn, wees dan niet ongerust. Het betekent niet dat ze agressief of gevaarlijk zijn; dat zijn ze niet. ‘Invasief’ betekent in dit geval dat de soort in een nieuw ecosysteem is geïntroduceerd en het potentieel heeft om problemen voor het milieu te veroorzaken. Of dat uiteindelijk waar zal zijn, wordt nog steeds door onderzoekers geëvalueerd.

In een onderzoek waarin werd gekeken naar hoe de Joro-spin reageert op potentiële bedreigingen (uitgebracht door een kort zuchtje lucht), ontdekten onderzoekers dat de spinnen na de stimulus meer dan een uur ‘bevroren’ bleven. Dit is hoogst ongebruikelijk, gezien het feit dat de gemiddelde spin binnen slechts één minuut beweegt, wat ertoe leidt dat onderzoekers suggereren dat de Joro “de meest verlegen is die ooit is gedocumenteerd.”

Bijten Joro-spinnen?

Als roofdieren hebben bijna alle spinnen, inclusief de Joro, gif, maar slechts weinigen zijn giftig voor de mens, zegt George Uetz, PhD, een professor aan de Universiteit van Cincinnati in Ohio en een spinnenexpert.

Het goede nieuws: het is niet bekend dat Joro-spinnen mensen bijten.

Onderzoekers van de Universiteit van Georgia hebben honderden spinnen verzameld, ze in hun haar laten kruipen en op hun armen ronddwalen, en de experts hebben zelfs interactie gehad met de spinnenwebben. Het resultaat: geen beten van de spinnen, die ze omschreven als ‘timide en niet-agressief’.
Als je om de een of andere reden toch door een Joro wordt gebeten, kan het jeuken of een allergische reactie veroorzaken, maar het is niet dodelijk.

Nog een reden waarom een ​​beet onwaarschijnlijk is: Joro-spinnen willen waarschijnlijk niet naar binnen komen, zegt dr. Uetz. “Ze zijn erg sedentair in hun web”, zegt hij.

Wat eten Joro-spinnen?

Aanvankelijk dachten experts dat de soort nuttig zou kunnen zijn omdat hij de gemarmerde stinkwantsen en gevlekte lantaarnvliegen eet die bomen aan de oostkust vernietigen. In feite eten ze vrijwel elk insect dat in hun web verstrikt raakt, inclusief motten, vliegen, muggen, bijen, wespen, kevers en kakkerlakken.

Dus hoewel ze misschien een paar schadelijke insecten eten, is er geen kans dat de Joro een significante deuk in de lantaarnvliegpopulatie zal maken.

Kunnen Joro-spinnen echt vliegen?

Baby Joro-spinnen kunnen vliegen met behulp van een methode die 'ballonvaren' wordt genoemd, een techniek waarbij ze hun web gebruiken om de wind en elektromagnetische stromingen van de aarde te benutten om ze naar nieuwe locaties te brengen.

Volwassen Joro-spinnen daarentegen moeten op hun acht poten vertrouwen om zich te verplaatsen.

Het is niet duidelijk welke impact de Joro-spinnen op het milieu zullen hebben

Omdat de spin alles eet wat hij vangt, vlinder of stinkwants, kan hun aanwezigheid niet gemakkelijk als ‘goed’ of ‘slecht’ worden bestempeld.

Eén patroon komt naar voren: waar er veel Joro-spinnen zijn, vind je geen andere spinnensoorten. Dat betekent dat Joros inheemse spinnen verdringt, en wat dat op de lange termijn betekent is onduidelijk, zeggen experts.

Wat als mijn hond een Joro-spin eet?

Het is onwaarschijnlijk dat uw hond ziek wordt als hij een Joro-spin eet, zegt Uetz.

Hoe om te gaan als je bang bent voor spinnen

De meeste spinnen, inclusief de Joro, zijn onschadelijk, zegt Uetz.

“Benader ze van een afstand, observeer ze, en je zult zien dat ze geen bedreiging vormen, omdat ze in hun web blijven”, zegt hij.

Gezien het verlegen karakter van de spin is de kans klein dat iemand bij jou in de buurt wil komen. Een Joro-spin zal waarschijnlijk bevriezen, waardoor je voldoende tijd hebt om te ontsnappen.

Vergelijkbare berichten