Prostaatkanker kan zich langzamer verspreiden met een plantaardig dieet

Prostaatkanker kan zich langzamer verspreiden met een plantaardig dieet

Voor patiënten met prostaatkanker is een primaire zorg dat de ziekte zich kan ontwikkelen tot een vergevorderd stadium dat levensbedreigend wordt. Nieuwe bevindingen tonen aan dat het eten van een dieet dat rijk is aan vers fruit, groenten en granen de kans op verspreiding van prostaatkanker aanzienlijk kan verkleinen.

Het onderzoek, deze week gepubliceerd in JAMA-netwerk geopendUit onderzoek blijkt dat onder mannen met prostaatkanker degenen die veel plantaardig voedsel consumeren hun risico op kankergroei met bijna de helft verminderen, vergeleken met degenen die weinig plantaardig voedsel eten.

“Het consumeren van een voornamelijk plantaardig dieet kan in verband worden gebracht met betere prostaatkankerspecifieke uitkomsten, wat bijdraagt ​​aan een lijst van andere talrijke gezondheidsvoordelen, waaronder een vermindering van diabetes, hart- en vaatziekten en algehele sterfte”, zegt hoofdauteur Vivian Liu, een van de onderzoekers. klinisch onderzoeker verbonden aan de afdeling epidemiologie en biostatistiek van de Universiteit van Californië in San Francisco. “Het is nuttig om kleine veranderingen in je dieet aan te brengen om elke dag meer plantaardig voedsel en minder dierlijk voedsel te eten – en hoe meer (planten) je eet, hoe beter.”

9 wetenschappelijke voordelen van het volgen van een plantaardig dieet

Plantaardig dieet kan prostaatkanker onder controle houden

Bij het onderzoek waren meer dan 2.000 mannen betrokken die bij aanvang van de studie gemiddeld 65 jaar oud waren en de diagnose niet-gemetastaseerde prostaatkanker hadden – wat betekent dat de ziekte zich nog niet naar andere delen van het lichaam had verspreid. De deelnemers vulden elk een uitgebreide vragenlijst over voeding en levensstijl in, die een gedetailleerd beeld gaf van hun eetgewoonten.

Gedurende een gemiddelde periode van 6,5 jaar ondervonden 190 deelnemers kankerprogressie en stierven 61 deelnemers aan prostaatkankerspecifieke oorzaken. Op basis van de analyse van deze gegevens stelden Liu en haar team vast dat degenen die de grootste hoeveelheden plantaardig voedsel consumeerden een 47 procent lager risico hadden op de verspreiding van prostaatkanker vergeleken met mannen die de laagste hoeveelheden plantaardig voedsel consumeerden.

Liu zei dat de resultaten ook wijzen op een omgekeerde relatie tussen plantaardige consumptie en voortijdig overlijden, hoewel de informatie onvoldoende was om een ​​zinvolle schatting te maken van een procentuele vermindering van het sterfterisico.

Zelfs kleine veranderingen in het voedingspatroon maken een verschil

In verhouding tot het laagste niveau van plantaardige consumptie betekende het hoogste niveau het eten van 1,9 extra porties groenten, 1,6 extra porties fruit en 0,9 extra porties volle granen per dag.

Om een ​​idee te krijgen van wat dit in de praktijk betekent, kan een standaard portie fruit een middelgrote appel, banaan, sinaasappel of peer zijn. Een half kopje bruine rijst wordt beschouwd als een enkele portie granen, terwijl een enkele portie groenten een half kopje gekookte of 1 kopje rauwe broccoli, wortels en dergelijke kan zijn.

Degenen die grote hoeveelheden plantaardig voedsel aten, aten ook kleinere hoeveelheden dierlijk voedsel – gemiddeld één portie zuivel minder (zoals een kopje melk of twee plakjes kaas), iets minder eieren en iets minder vlees. .

Volgens Natasha Gupta, MD, onderzoeksassistent-professor op de afdeling urologie aan de NYU Grossman School of Medicine in New York City, dragen deze resultaten bij aan een groeiende hoeveelheid literatuur waarin de voordelen van plantaardige diëten worden benadrukt in termen van een verminderde prostaat. het risico op kanker en een betere kwaliteit van leven.

Plantaardig dieet biedt talloze voordelen voor de gezondheid van de prostaat

Dr. Gupta heeft zelf een wetenschappelijk overzicht geleid van 31 eerder gepubliceerde onderzoeken met betrekking tot dit onderwerp, die de mogelijke beschermende effecten van groenten, fruit, granen en noten bevestigden als het gaat om de gezondheid van de prostaat.

Over waarom een ​​plantaardig dieet gunstig is, benadrukt Gupta dat groenten en fruit rijk zijn aan stoffen zoals fytochemicaliën en antioxidanten, die schadelijke cellulaire veranderingen kunnen voorkomen.

“Aan de andere kant zijn dierlijke voedingsmiddelen zoals verwerkt vlees en rood vlees volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bekende kankerverwekkende stoffen, en wordt zuivel in verband gebracht met slechtere gevolgen van prostaatkanker”, zegt Gupta, die niet bij dit onderzoek betrokken was. “Een plantaardig voedingspatroon verschuift op natuurlijke wijze van deze schadelijke voedingsmiddelen naar meer nuttige voedingsmiddelen.”

Prostaatkanker de meest voorkomende onder mannen in de VS

Prostaatkanker blijft na huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen in de VS. De American Cancer Society schat dat er in 2024 ongeveer 299.010 nieuwe gevallen van prostaatkanker zullen worden gediagnosticeerd en dat er ongeveer 35.250 aan de aandoening zullen sterven.

Terwijl ongeveer 6 op de 10 prostaatkankers worden gediagnosticeerd bij mannen van 65 jaar en ouder, benadrukt Liu dat veranderingen in het voedingspatroon nog steeds een verschil kunnen maken in deze oudere populatie.

'Het is nog niet te laat', zegt ze. “Je hoeft geen 180 graden verandering in je dieet aan te brengen. Concentreer u gewoon op kleine veranderingen om elke dag meer plantaardig voedsel en minder dierlijk voedsel te eten. Een grotere consumptie van plantaardig voedsel na de diagnose prostaatkanker is onlangs ook in verband gebracht met een betere levenskwaliteit, inclusief seksuele functie, urinefunctie en vitaliteit – dus het is op veel niveaus een overwinning.”

Vergelijkbare berichten