5 verrassende voordelen van een orgasme

5 verrassende voordelen van een orgasme

Fysieke intimiteit is een essentieel onderdeel van relaties. Als seks uit de hand loopt, kunnen paren zich minder met elkaar verbonden voelen en kunnen problemen als communicatie en stress uitmonden in conflicten.

Maar hoewel seksuele intimiteit belangrijk is om partners verbonden en gelukkig te houden, houden de voordelen van seksueel genot daar niet op. Regelmatige orgasmes hebben een aantal voordelen voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid.

“Orgasme is het hoogtepunt van seksuele opwinding en veroorzaakt intense gevoelens van plezier”, zegt Monique De Four Jones, MD, hoofd van de afdeling arbeid en bevalling in het Katz Women's Hospital in het Long Island Jewish Medical Center in Hempstead.

Hier zijn vijf manieren waarop orgasmes tot een betere gezondheid leiden.

VERWANT: 7 gezonde redenen waarom je seks zou moeten hebben – nu meteen!

1. Geeft je een beter humeur

Tijdens een orgasme maakt het lichaam dopamine vrij, dat bekend staat als het ‘gelukkige’ of ‘feel-good’ hormoon. Het wordt veroorzaakt door alles wat iemand plezier geeft, inclusief een orgasme.

“Dopamine werkt in op delen van de hersenen en geeft je gevoelens van plezier, voldoening en motivatie”, zegt Dr. De Four Jones. “Het activeert ook het beloningstraject in de hersenen, waardoor we meer naar deze activiteiten verlangen.”

Dopamine en andere stemmingsverhogende hormonen die vrijkomen tijdens seks, waaronder serotonine, vasopressine en oxytocine (het 'liefdeshormoon'), kunnen ook helpen de niveaus van cortisol, het belangrijkste stresshormoon van het lichaam, te verlagen.
Hoewel cortisol belangrijk is voor veel lichaamsfuncties, kan te veel ervan in ons lichaam als gevolg van chronische stress na verloop van tijd negatieve effecten hebben, waaronder een verhoogde bloeddruk, een verhoogde bloedsuikerspiegel en een verstoorde slaap.

2. Verbetert uw slaap

Omdat een orgasme de stemming kan verbeteren en stress kan helpen verminderen, wordt aangenomen dat het een betere slaap bevordert, zegt De Four Jones. Een klein onderzoek gepubliceerd in mei 2023 in het tijdschrift Slaap ontdekte dat 75 procent van de deelnemers een betere nachtrust rapporteerde nadat ze seks hadden gehad of een orgasme hadden vlak voor het slapengaan.
In een ander onderzoek vulden 250 deelnemers gedurende 14 opeenvolgende dagen een dagboekvragenlijst in over hun perceptie van hoe seks en orgasme hun slaap beïnvloedden. De resultaten toonden aan dat seks met een partner met een orgasme geassocieerd was met significante verbeteringen in de slaaplatentie (de hoeveelheid tijd die nodig is om in slaap te vallen) en de slaapkwaliteit.

Gezonde seks: de ultieme gids

3. Versterk uw bekkenbodem

Hoewel het onderzoek beperkt is, suggereren sommige onderzoeken dat orgasmes de bekkenbodem kunnen versterken, vooral bij degenen die onlangs zijn bevallen. Bekkenbodemsterkte is belangrijk omdat het urine- en fecale incontinentie kan voorkomen en de seksuele functie kan verbeteren.
Eén studie gepubliceerd in de Tijdschrift voor seksuele geneeskunde in mei 2022 observeerden we 55 vrouwen die één kind hadden gekregen en een ongecompliceerde vaginale bevalling hadden ondergaan. Ongeveer de helft kreeg het advies om dagelijks Kegel-oefeningen te doen (een bekende methode om de bekkenbodem te versterken), terwijl de andere helft de opdracht kreeg om orgasmes te initiëren door zelf- of partnerstimulatie, naast dagelijkse Kegel-oefeningen. Onderzoekers beoordeelden de deelnemers zes maanden lang maandelijks en ontdekten dat het seksuele functioneren en het vermogen om de bekkenbodem te ontspannen significant hoger waren in de orgasmegroep.

“Ik weet niet zeker of er voldoende gegevens zijn om een ​​orgasme te ondersteunen dat de bekkenbodem versterkt”, zegt De Four Jones. “Maar ik weet zeker dat het geen pijn doet.”

GERELATEERD: Bekkenbodemtherapie: wat het is, gezondheidsvoordelen en hoe u aan de slag kunt

4. Verbetert de gezondheid van het hart

De vele gezondheidsvoordelen van seksueel genot, waaronder minder stress en een betere slaap, kunnen ook bijdragen aan positieve effecten voor het hart, zegt De Four Jones.

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit, en sommige onderzoeken suggereren dat orgasme en seksuele activiteit blijvende voordelen hebben voor hartpatiënten.

In een observationeel onderzoek gepubliceerd in maart 2022 in de Europees tijdschrift voor preventieve cardiologieinterviewden onderzoekers 495 overlevenden van een hartaanval van 65 jaar en ouder over hun seksuele activiteit tijdens hun herstel. Ze ontdekten dat het terugkeren naar een normaal of verhoogd niveau van seksuele activiteit gedurende de eerste zes maanden gepaard ging met een 35 procent lager risico op overlijden in de daaropvolgende twintig jaar.

5. Verlicht pijn

Dezelfde hormonen die vrijkomen tijdens een orgasme en die een rol spelen bij een beter humeur en slaap kunnen ook de pijn verminderen, zegt De Four Jones.

“Er wordt aangenomen dat de grote hoeveelheden endorfine die vrijkomen tijdens een orgasme invloed kunnen hebben op de manier waarop het lichaam reageert op pijn”, legt ze uit.

Hoewel er beperkt onderzoek op dit gebied is, is er enig wetenschappelijk bewijs dat een orgasme als een vorm van pijnverlichting ondersteunt. In een observationeel onderzoek onder 304 mensen met migraine en 96 mensen met clusterhoofdpijn meldde 60 procent van de migrainepatiënten pijnverlichting door seksuele activiteit tijdens een aanval. Van de mensen met clusterhoofdpijn rapporteerde 37 procent verbetering.

Het is tijd om chronische pijn opnieuw vorm te geven

Vergelijkbare berichten