Kate Middleton krijgt 'preventieve' chemotherapie - wat betekent dat?

Kate Middleton krijgt 'preventieve' chemotherapie – wat betekent dat?

Catherine, prinses van Wales, zegt dat ze is begonnen met ‘preventieve’ chemotherapie om een ​​kanker te behandelen die door artsen werd vastgesteld nadat ze in januari een buikoperatie had ondergaan. Preventieve chemotherapie wordt vaak overwogen zodra tumoren beginnen te groeien of zich door het lichaam verspreiden.

Vóór de operatie werd de kanker niet vermoed, maar uit tests die daarna werden gedaan bleek dat “kanker aanwezig was”, zei Catherine in een videoverklaring. “Mijn medisch team adviseerde daarom dat ik een preventieve chemotherapiekuur moest ondergaan, en ik zit nu in de beginfase van die behandeling”, zei ze in de video.

Herkent u zich in de strijd van Kate Middleton om een ​​medisch probleem privé te houden?

De voormalige Kate Middleton, 42, heeft niet verteld welk type kanker ze heeft, hoe geavanceerd het is, of details over het specifieke chemotherapieregime dat ze ondergaat. Veel artsen die kanker behandelen maar niet bij haar zorg betrokken zijn, zeggen dat preventieve chemotherapie, ook wel adjuvante chemotherapie genoemd, vaak wordt gebruikt om te voorkomen dat tumoren groeien of terugkeren.

Wat is preventieve chemotherapie?

“Adjuvante of preventieve chemotherapie wordt doorgaans gegeven nadat de kanker operatief is verwijderd”, zegt Andrea Cercek, MD, mededirecteur van het centrum voor colorectale en gastro-intestinale kankers op jonge leeftijd in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York City.

“De reden dat het wordt gegeven is omdat het stadium van de ziekte erop wijst dat er misschien nog microscopisch kleine kanker in het lichaam achterblijft, en het doel van de chemotherapie is om daar vanaf te komen”, zegt Dr. Cercek.

Wie krijgt preventieve chemotherapie?

Preventieve chemotherapie wordt doorgaans niet aangeboden voor stadium 1-kankers, de kleinste tumoren die slechts in één deel van het lichaam voorkomen, zegt Cercek. Het wordt routinematiger gebruikt zodra kankers fase 2 bereiken, wanneer ze groeien maar zich niet hebben verspreid, en voor meer gevorderde gevallen of metastatische kankers die zich naar andere delen van het lichaam hebben verplaatst.

Veel soorten solide tumoren, zoals borst- en darmkanker, kunnen na de operatie worden behandeld met preventieve chemotherapie, zegt Aditya Bardia, MD, MPH, professor en directeur translationele onderzoeksintegratie aan het UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center in Los Angeles .

“Het doel is om eventuele resterende cellen op te ruimen en micro-metastatische ziekten te behandelen om herhaling van de ziekte te voorkomen”, zegt Dr. Bardia.

Buikchirurgie is de eerste behandeling voor verschillende soorten solide tumoren die vervolgens kunnen worden aangepakt met preventieve chemotherapie, zegt Andrea Porpiglia, MD, universitair hoofddocent aan het Fox Chase Cancer Center in Philadelphia.

“Er zijn te veel mogelijke vormen van kanker om ze allemaal op te noemen, maar verschillende voorbeelden zijn maag-darmkanker, gynaecologische kanker en urogenitale kanker”, zegt Dr. Porpiglia.

Voor preventieve chemotherapie kan een grote verscheidenheid aan medicijnen in verschillende vormen worden gebruikt, maar doorgaans gaat het om maximaal zes maanden intraveneuze (IV) behandelingen, zegt Bardia.

Wat zijn de bijwerkingen van preventieve chemotherapie?

Bijwerkingen kunnen variëren, maar zijn te verwachten, omdat chemotherapie door het lichaam circuleert en zowel gezonde als kankercellen kan beïnvloeden.

“Bijwerkingen zijn afhankelijk van het type behandeling dat wordt gegeven, maar enkele veel voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, misselijkheid, braken, bloedarmoede en verminderde eetlust”, zegt Porpiglia. “We hebben echter uitstekende medicijnen om deze bijwerkingen te bestrijden en de meeste bijwerkingen nemen af ​​nadat de behandeling stopt.”

De leeftijd van patiënten kan een rol spelen bij de beslissing om preventieve chemotherapie aan te bieden, waarbij het risico op bijwerkingen wordt afgewogen tegen de potentiële voordelen op lange termijn als het voorkomen dat de kanker terugkeert, zeggen artsen. Het is gebruikelijker om preventieve chemotherapie te geven aan mensen die jonger zijn dan aan oudere patiënten.

Kankerdiagnoses komen steeds vaker voor bij mensen die, net als Catherine, jonger zijn dan 50 jaar, zegt Kimmie Ng, MD, MPH, een oncoloog aan het Dana-Farber Cancer Institute in Boston.

“Aangezien ze nog maar 42 jaar oud is, is dit opnieuw een verontrustend voorbeeld van het stijgende aantal kankergevallen onder volwassenen onder de 50 jaar”, zegt Dr. Ng. “Er is dringend behoefte aan onderzoek naar de oorzaken van deze opleving.”

Vergelijkbare berichten