Eohilia krijgt goedkeuring van de FDA voor slikstoornis eosinofiele oesofagitis

Eohilia krijgt goedkeuring van de FDA voor slikstoornis eosinofiele oesofagitis

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de eerste orale behandeling goedgekeurd voor eosinofiele oesofagitis, een zeldzame aandoening die wordt veroorzaakt door een allergische ontsteking in de slokdarm die het moeilijk kan maken om voedsel door te slikken.

Eohilia (budesonide orale suspensie) is een vloeibare corticosteroïde die is ontworpen om de ontsteking te verminderen die de slokdarm vernauwt en het kenmerkende symptoom van de aandoening veroorzaakt. Het is goedgekeurd voor de behandeling van patiënten van 11 jaar en ouder met eosinofiele oesofagitis (EoE) en is bedoeld om tweemaal daags te worden ingenomen gedurende een behandelingskuur van drie maanden, zei medicijnfabrikant Takeda in een verklaring.

“Voor de meesten van ons is eten een eenvoudige ervaring. Maar voor mensen met eosinofiele oesofagitis kan het gaan zitten voor een maaltijd gepaard gaan met pijnlijk en moeilijk slikken, pijn op de borst en een gevoel van verstikking”, zegt Brandon Monk, senior vice-president en hoofd van de US Gastroenterology Business Unit bij Takeda, in de stelling.

“Met Eohilia hebben patiënten en hun artsen nu de eerste en enige door de FDA goedgekeurde orale behandelingsoptie voor EoE, waarvan tijdens twee klinische onderzoeken van twaalf weken is aangetoond dat deze de slokdarmontsteking vermindert en het slikvermogen verbetert”, aldus Monk.

In beide onderzoeken werden patiënten met EoE willekeurig geselecteerd om Eohilia of een placebovloeistof tweemaal daags gedurende 12 weken in te nemen. Wetenschappers hebben de effectiviteit van de behandeling gemeten aan de hand van hoe vaak het de niveaus van immuuncellen, bekend als eosinofielen, voldoende verlaagde om EoE effectief in remissie te brengen.

EoE Symptoom Remissie met Eohilia

In één onderzoek bereikte 53 procent van de patiënten die Eohilia gebruikten remissie, vergeleken met 1 procent op placebo. In het andere onderzoek bereikte 38 procent van de Eohilia-patiënten remissie, vergeleken met 2,4 procent in de placebogroep.

Patiënten die in beide onderzoeken Eohilia gebruikten, rapporteerden significant minder slikproblemen na twaalf weken behandeling. En ze rapporteerden ook vaker dat het slikken van uitdagingen volledig verdween.

De meest voorkomende bijwerkingen van Eohilia waren luchtweginfecties, schimmelinfecties in het maagdarmkanaal en hoofdpijn.

Wat is eosinofiele oesofagitis (EoE)?

EoE is een chronische ontstekingsziekte van de slokdarm, de buis die voedsel van de mond naar de maag transporteert. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, wordt aangenomen dat het volgens Takeda wordt veroorzaakt door allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen.

Patiënten met deze aandoening worden soms op een zogenaamd eliminatiedieet gezet, waarbij ze stoppen met het eten van een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken, en vervolgens voedsel één voor één opnieuw introduceren om vast te stellen wat de oorzaak van hun symptomen is. Als er een dader wordt geïdentificeerd, wordt patiënten geadviseerd om dat voedsel in hun dieet te beperken.

Andere medicijnen voor eosinofiele oesofagitis

Corticosteroïden in andere vormen, zoals crèmes of pillen, kunnen ook worden gebruikt om EoE te behandelen. Het geïnjecteerde biologische geneesmiddel Dupixent (dupilumab) wordt gebruikt voor sommige mensen die niet reageren op alternatieven.

Jarenlang hebben artsen ook geïnhaleerde of met de hand gemengde versies van orale corticosteroïden voorgeschreven voor EoE, ook al zijn deze opties niet specifiek door de FDA goedgekeurd voor deze aandoening, zegt Evan Dellon, MD, MPH, een professor en directeur van het Center for Slokdarmziekten en slikken aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill. Maar dit was een onvolmaakte oplossing.

“Als leverancier wist ik nooit zeker hoeveel medicatie mijn patiënt kreeg of hoe effectief deze in de slokdarm werd toegediend”, zegt Dr. Dellon. Een voordeel van Eohilia is dat patiënten een vooraf gemengde dosis krijgen die speciaal is ontworpen om te worden ingeslikt, naar de slokdarm te reizen en de symptomen van EoE te behandelen.

Bij inslikken werken steroïden zoals budesonide (het actieve ingrediënt in Eohilia) en fluticason (het actieve ingrediënt in het inmiddels stopgezette astmamedicijn Flovent) door de bekleding van de slokdarm te bedekken om de ontsteking bij contact te behandelen – vergelijkbaar met de manier waarop een steroïdencrème werkt. op de huid verlicht huiduitslag of eczeem.

“Ingeslikte lokale steroïden zoals budesonide en fluticason zijn enkele van de meest gebruikte medicijnen om EoE te behandelen en zijn effectief bij een groot deel van de patiënten”, zegt Erin Syverson, MD, adjunct-directeur van het Eosinophilic Gastrointestinal Disease Program in het Boston Children’s Hospital.

Tot nu toe moesten patiënten echter zelf steroïden in vloeibare doses mengen of het medicijn op maat laten mengen door een bereidingsapotheek, een optie die doorgaans niet door de verzekering wordt gedekt, zegt dr. Syverson.

“Het hebben van een commercieel verkrijgbaar product als Eohilia zal mogelijk helpen om enkele van de barrières voor het gebruik van budesonide bij EoE te overwinnen, waardoor de voorbereiding en dosering van medicatie zou worden gestandaardiseerd, terwijl het voor patiënten mogelijk ook gemakkelijker zou worden om zich aan het innemen van medicatie te houden, omdat het in een kant-en-klaar preparaat”, zegt Syverson.

Vergelijkbare berichten