Houd je van chocolade?  Met deze 6 gezonde recepten kunt u er bij elke maaltijd van genieten

Houd je van chocolade? Met deze 6 gezonde recepten kunt u er bij elke maaltijd van genieten

Chocolade is al meer dan 3500 jaar een favoriete lekkernij en dateert waarschijnlijk uit een beschaving die dateert van vóór de Azteken en Maya’s in het zuiden van Mexico, merkt op Smithsoniaanse tijdschrift. Er zijn aanwijzingen dat deze oude mensen cacaobonen gebruikten om een ​​rijke drank te maken, die over het algemeen niet gezoet was, maar misschien op smaak was gebracht met verschillende kruiden en specerijen, waardoor chocolade alle gezondheidsvoordelen kreeg zonder de toegevoegde suikers.
Tegenwoordig is het moeilijker om chocolade in zijn pure vorm te vinden, hoewel uit onderzoek is gebleken dat dit geliefde voedsel nog steeds veel gezondheidsvoordelen biedt. Dat komt vooral door het hoge gehalte aan antioxidanten in pure chocolade, die de gezondheid van het hart, de hersenen en het immuunsysteem kunnen helpen verbeteren en zelfs stress kunnen verminderen, merkt Johns Hopkins Medicine op. De grootste gezondheidsvoordelen vind je in chocolade met een cacaopercentage van 70 procent of meer.
Naast de meer traditionele gezondheidsvoordelen wordt chocolade lange tijd gezien als een afrodisiacum. Volgens McGill University bevat chocolade fenylethylamine, een chemische verbinding waarvan bekend is dat ze gevoelens van opwinding en euforie opwekt en die ook wel liefkozend de ‘chemische stof van de liefde’ wordt genoemd.

Hoewel veel mensen graag snoepen van chocoladerepen of snoepjes, of bakken met chocoladestukjes, zijn er tal van manieren om chocolade toe te voegen aan zowel zoete als hartige recepten. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder en minder bewerkt het chocoladeproduct is, hoe meer gezondheidsvoordelen het te bieden heeft.

Om chocolade te maken, worden cacaobonen gefermenteerd en geroosterd, waarna ze volgens de International Cocoa Organization bekend worden als cacaonibs, de rauwste vorm van cacao. De nibs worden tot een pasta vermalen en gescheiden in cacaoboter en vaste stoffen. De vaste stoffen worden cacaopoeder. De pasta kan ook worden gemengd met suiker of melk om chocoladerepen of andere lekkernijen te vormen. De hoeveelheid cacao in een reep is het cacaopercentage, en hoe hoger het getal, hoe meer gezondheidsvoordelen het heeft.
Je kunt zelfs alleen van cacaonibs genieten. Ze geven een lichte knapperigheid en een licht bittere en aardse smaak als ze over een kom yoghurt, muesli of trailmix worden gestrooid, en bevatten een behoorlijke hoeveelheid vezels en eiwitten, volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Welke vorm van chocolade je ook gebruikt, houd de portiegrootte in de gaten: 1 ounce (meestal de grootte van een vierkant) wordt als een portie beschouwd. Het maakt niet uit hoe (of wanneer) u van uw chocolade geniet, u zult zeker profiteren van de gezondheidsvoordelen en genieten van elke hap ervan! Hier zijn zes recepten waarmee je op elk moment van de dag van chocolade kunt genieten.

Vergelijkbare berichten