Vrouwen winnen meer levensjaren door minder te bewegen dan mannen

Vrouwen winnen meer levensjaren door minder te bewegen dan mannen

Om fit te blijven adviseren federale gezondheidsfunctionarissen dat alle volwassenen minstens 150 minuten matige intensiteit fysieke activiteit en twee dagen spierversterkende activiteit per week krijgen.

Een nieuwe studie toont echter aan dat de winsten uit dergelijke oefeningen aanzienlijk kunnen variëren tussen de geslachten – waarbij vrouwen meer voordeel behalen met minder tijdsbesteding.

Bevindingen maandag gepubliceerd in de Tijdschrift van het American College of Cardiology ontdekte dat regelmatige fysieke activiteit in de vrije tijd vergeleken met inactiviteit geassocieerd was met een 24 procent lager risico op vroegtijdig overlijden bij vrouwen en een 15 procent lager risico bij mannen.

“Hoewel zelfs een kleine hoeveelheid lichaamsbeweging een gezondheidsverschil kan maken voor zowel mannen als vrouwen, blijkt dat dit geen one-size-fits-all situatie is”, zegt de senior auteur van het onderzoek, Susan Cheng, MD, directeur van het Instituut voor onderzoek naar gezond ouder worden op de afdeling cardiologie van het Smidt Heart Institute met Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. “Het onderzoek benadrukt dat vrouwen meer levensjaren krijgen voor minder werk.”

8 manieren om elke dag minder te zitten en meer te bewegen

Dr. Cheng en haar medewerkers merkten op dat vrouwen voortdurend achterlopen op mannen als het gaat om fysieke activiteit. Ze schrijven dat het een “genderkloof is die al vroeg in de kindertijd begint en gedurende de volwassenheid voortduurt.” Cheng en haar team hopen dat de resultaten vrouwen zullen stimuleren om meer te bewegen.

Mannen moeten meer tijd besteden aan trainen om gelijke resultaten te behalen

Deze analyse was gebaseerd op de antwoorden van meer dan 400.000 volwassenen die details verstrekten over hun fysieke activiteit in hun vrije tijd in de National Health Interview Survey. De deelnemers varieerden in leeftijd van 27 tot 61 jaar, 55 procent was vrouw en ruim tweederde was blank. Aan het begin van het onderzoek werden personen met reeds bestaande diagnoses van hartaandoeningen, hartaanvallen, beroertes, emfyseem, chronische bronchitis of kanker uitgesloten.

Over het geheel genomen antwoordden meer mannelijke deelnemers (43 procent) dan vrouwen (32,5 procent) dat ze regelmatig aan aërobe activiteit deelnamen, en dat alle belangrijke vormen van lichaamsbeweging “significant vaker” voorkwamen bij mannen.

Onderzoekers vergeleken fysieke activiteit (zoals frequentie, duur, intensiteit en soort oefening) met het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook en door specifieke cardiovasculaire oorzaken. Tijdens een follow-upperiode van meer dan twintig jaar tussen 1997 en 2019 werden bijna 40.000 sterfgevallen geregistreerd, waaronder 11.670 als gevolg van hartziekten.

Naast de algehele daling van het sterfterisico leek fysieke activiteit een vergelijkbaar voordeel te hebben in relatie tot sterfgevallen als gevolg van een hartaanval, beroerte of andere hartziekten. In deze gevallen werd regelmatige lichaamsbeweging in verband gebracht met een risicoreductie van 14 procent bij mannen – vergeleken met een risicoreductie van 36 procent bij vrouwen.

Mannen bereikten hun maximale overlevingsvoordeel bij vijf uur per week matige tot krachtige lichamelijke activiteit, zoals stevig wandelen of fietsen, terwijl vrouwen in ongeveer de helft van die tijd (2 uur en 20 minuten) een vergelijkbaar voordeel bereikten.

Cheng benadrukte dat vrouwen die meer dan twee en een half uur per week aan matige tot krachtige aerobe activiteit deden, zelfs nog grotere winst boekten. Bij 300 minuten per week (vijf uur) stabiliseerde de kans op voortijdige sterfte voor beide geslachten, maar vrouwen handhaafden nog steeds een grotere vermindering van het sterfterisico.

Als het om spierversterkende activiteiten ging, waren de resultaten vergelijkbaar. Mannen bereikten hun maximale voordeel door drie sessies per week te doen, en vrouwen behaalden evenveel voordeel door ongeveer één sessie per week te doen.

Geslacht als overweging voor richtlijnen voor lichamelijke activiteit

De cardioloog Nieca Goldberg, MD, medisch directeur van het centrum voor de gezondheid van vrouwen aan het NYU Langone Medical Center in New York City, prees het onderzoek omdat het erkende dat hoeveelheden lichaamsbeweging verschillende effecten hebben, afhankelijk van geslacht.

“Mannen en vrouwen hebben fysiologische verschillen als het gaat om lichaamsbeweging, maar de meeste van onze trainingsrichtlijnen en -protocollen zijn gebaseerd op de inspanningsreactie van mannen”, zegt Dr. Goldberg, woordvoerder van de American Heart Association en niet betrokken bij dit onderzoek. “Eerdere studies hebben het levensreddende voordeel van fysieke activiteit geïdentificeerd, maar we moeten erkennen dat mannen en vrouwen verschillend zijn, en protocollen en praktijken gebruiken die geschikt zijn voor het individu voor wie we zorgen.”

Cheng suggereert dat onderzoeksresultaten zoals deze zouden kunnen leiden tot veranderingen in de nationale bewegingsrichtlijnen die deze sekseverschillen weerspiegelen.

Hoewel het onderzoek een grote dataset betrof, waren de bevindingen beperkt omdat ze gebaseerd waren op zelfgerapporteerde informatie en niet op door de onderzoeker geregistreerde observaties uit klinische onderzoeken. Het artikel benadrukte dat de resultaten een verband laten zien – en geen bewijs – dat vrouwen meer baat zullen hebben bij vergelijkbare hoeveelheden lichaamsbeweging. Cheng merkte op dat het onderzoek niet de gemiddelde leeftijd bij overlijden onder de verschillende studiegroepen analyseerde.

“We hopen dat deze studie iedereen, vooral vrouwen, zal helpen begrijpen dat ze op het punt staan ​​enorme voordelen te behalen uit lichaamsbeweging”, zegt Dr. Cheng. “Het is een ongelooflijk krachtige manier om gezonder en langer te leven. Vrouwen bewegen gemiddeld minder dan mannen, en hopelijk inspireren deze bevindingen meer vrouwen om extra beweging aan hun leven toe te voegen.”

Vergelijkbare berichten