Geïnfecteerd ingegroeid haar verbonden met levensbedreigende sepsis in virale TikTok-video

Geïnfecteerd ingegroeid haar verbonden met levensbedreigende sepsis in virale TikTok-video

Een verhaal dat zich op sociale media verspreidt, zou kunnen laten zien hoe een ogenschijnlijk onschuldig gezondheidsprobleem – een geïnfecteerde ingegroeide haar – in zeldzame gevallen tot ernstige en zelfs levensbedreigende complicaties kan leiden.

Zoals beschreven op TikTok en door verschillende media, werd Steven Spinale, een 36-jarige man uit Texas, in oktober 2022 in het ziekenhuis opgenomen toen een zeldzame bacterie zijn bloedbaan infecteerde en ervoor zorgde dat zijn organen begonnen af ​​te sluiten.
Spinale en zijn familie vermoedden dat de infectie begon toen hij een ingegroeide haar uit zijn liesstreek probeerde te verwijderen. Een ingegroeide haar is een streng die terug in de huid groeit, vaak na het scheren, epileren of harsen.

Nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen, kreeg Spinale griep en kreeg hij een dubbele longontsteking. Zijn bloedinfectie vorderde tot het punt waarop Spinale in een septische shock raakte.

Septische shock is een levensbedreigende complicatie van sepsis, een extreme reactie op een infectie die ertoe leidt dat het immuunsysteem zich tegen zichzelf keert en wijdverspreide ontstekingen veroorzaakt.

“Hij ging snel achteruit totdat hij crashte en levensonderhoud kreeg”, schreef Spinale's zus Michelle op een GoFundMe-pagina die zijn beproeving deelde.

Op een gegeven moment werd Spinale hersendood verklaard en kreeg hij een kans van 4 procent om te leven. Toen de infectie uiteindelijk zijn hart bereikte, werd hij in een kunstmatig coma gebracht en onderging hij een openhartoperatie.

Drie weken na de operatie begon Spinale te herleven. Eind november zat hij glimlachend rechtop in zijn ziekenhuisbed.

Maar de weg naar herstel verliep langzaam, en in een bericht op sociale media een jaar later, in de herfst van 2023, was Spinale nog steeds in fysiotherapie en kreeg hij de kracht terug om zelfstandig te bewegen met behulp van een rollator.

Hoe kan een geïnfecteerd haar tot een ernstige infectie leiden?

Hoewel het geval van Spinale hoogst ongebruikelijk is, waarschuwt Spencer Hawkins, MD, dermatoloog bij Advanced Dermatology and Cosmetic Surgery in East Greenwich, Rhode Island, en de redacteur van HairMedicine.org, dat ingegroeide haartjes zorgwekkend kunnen worden als ze niet op de juiste manier worden behandeld.

“Als bacteriën zich onder de huid of in de bloedbaan verspreiden, kan dit leiden tot ernstiger infecties zoals cellulitis of, in zeer zeldzame gevallen, sepsis”, zegt Dr. Hawkins. “Mensen met een verzwakt immuunsysteem of onderliggende gezondheidsproblemen lopen een groter risico op complicaties.”

Hoewel een infectie kan worden veroorzaakt door een ingegroeide haar zelf, kunnen bacteriën op handen, pincetten of andere hulpmiddelen die worden gebruikt om de haar te verwijderen ook een oorzaak zijn.

“Wanneer een ingegroeide haar de huid binnendringt, beschouwt het immuunsysteem van het lichaam het haar als een vreemde substantie, zoals een virus of bacterie, omdat het zich niet in een haarzakje bevindt”, zegt James Pathoulas, MD, arts in dermatologie bij Stanford Medicine in Californië. “Dit veroorzaakt ontstekingen en huidbeschadiging, waardoor bacteriën de kans krijgen om door de huidbarrière te breken en een infectie te veroorzaken.”

Elke keer dat er een bacteriële infectie in het lichaam aanwezig is, bestaat de kans dat de ziektekiemen in de bloedbaan terechtkomen en zich door het lichaam verspreiden, waardoor sepsis kan ontstaan.

Hoe een geïnfecteerd ingegroeid haar eruit ziet en wat u eraan kunt doen

Een geïnfecteerd ingegroeid haar verschijnt meestal als een gezwollen bult op de huid, die lijkt op een puistje. Het kan gevuld zijn met pus en kan gevoelig of pijnlijk zijn bij aanraking.

“Het gebied eromheen kan ontstoken zijn en warm aanvoelen”, zegt Hawkins.

Om ingegroeide haartjes veilig te behandelen, raadt de Cleveland Clinic een zachte exfoliatie aan om de dode huid te verwijderen en de haartjes los te laten. Dit vereist het reinigen van het getroffen gebied met warm (niet heet) water en kleine, cirkelvormige bewegingen met een washandje, exfoliërende borstel of exfoliërende gel of scrub.
Zichtbare ingegroeide haartjes kunnen worden verwijderd door een steriele naald onder elke haarlus te steken en de teruggegroeide punt voorzichtig op te tillen in de huid.
De meeste ingegroeide haartjes verdwijnen vanzelf binnen één tot twee weken, maar als er sprake is van pus, verkleuring en pijn, is het belangrijk om naar een zorgverlener te gaan. Als de pijn verergert, de infectie zich lijkt te verspreiden of er koorts ontstaat, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

In sommige gevallen kan een arts antibiotica voorschrijven om de verspreiding van de infectie te helpen stoppen, aldus dr. Pathoulas.

Hoe ingegroeide haartjes te voorkomen

Om ingegroeide haartjes en eventuele complicaties te voorkomen, biedt Hawkins de volgende tips:

  • Gebruik de juiste scheertechnieken. Gebruik een scherp, schoon scheermes en scheerschuim of -gel om in de richting van de haargroei te scheren.
  • Scrub regelmatig om dode huidcellen te verwijderen waarin haren kunnen blijven zitten.
  • Houd de huid gehydrateerd om de barrièrefunctie te behouden.
  • Vermijd strakke kleding die de huid en haarzakjes kan irriteren.
  • Overweeg alternatieve ontharingsmethoden, zoals laserontharing, vooral als u vatbaar bent voor ingegroeide haartjes en infecties.
  • Gebruik consequent een wasmiddel met benzoylperoxide of hypochloorzuur om bacteriën op de huid te verminderen.

Als ingegroeide haartjes een terugkerend probleem zijn, of als infecties frequent of ernstig voorkomen, kunt u een dermatoloog raadplegen voor meer persoonlijk advies of behandelingsopties.

Zoals Michelle Spinale op TikTok deelde, moeten mensen uiterst waakzaam zijn als het om infecties gaat.

“Infecties kunnen op elk moment gebeuren en dodelijk zijn”, zegt ze.

Vergelijkbare berichten