Zijn boorzuurzetpillen effectief bij schimmelinfecties of bacteriële vaginose?

Zijn boorzuurzetpillen effectief bij schimmelinfecties of bacteriële vaginose?

Vaginale schimmelinfecties (candidiasis)

Boorzuur is een solide therapie voor terugkerende vaginale schimmelinfecties in combinatie met een antischimmelmiddel op recept, zegt dr. Lessman. “De zetpillen zijn een effectieve behandeling voor infecties met atypische gistsoorten, zoals Candida glabrata of Candida tropicalis,” ze legt uit.

Vrouwen die boorzuur gebruikten als onderhoudstherapie voor terugkerende infecties rapporteerden volgens een analyse uit 2019 een hoge tevredenheid en weinig bijwerkingen.

Een van de redenen waarom boorzuur doorgaans niet de eerste keus is, is omdat de meeste schimmelinfecties worden veroorzaakt door Candida albicans. “Aangezien u niet weet welk type uw probleem veroorzaakt, is het het beste om uw arts te bezoeken voor aanhoudende of terugkerende infecties”, adviseert Lessman.

Om een ​​terugkerende schimmelinfectie te behandelen, plaatst u gedurende twee weken elke avond voor het slapengaan één boorzuurcapsule in uw vagina, of zoals aanbevolen door uw zorgverlener. Hoewel de capsules als behandeling tegen schimmelinfecties niet schadelijk zijn voor de vagina, mogen ze nooit oraal worden ingenomen.

Bacteriële vaginose

Er zijn niet zoveel gegevens die boorzuur ondersteunen bij de behandeling van bacteriële vaginose, zegt Lessman. Eén gerandomiseerde studie met twee formuleringen van een op boorzuur gebaseerde therapie toonde een verbetering van 50 tot 59 procent aan bij vrouwen die minder dan twee weken bacteriële vaginose hadden gehad. Maar in de meeste onderzoeken wordt gekeken naar het gebruik van boorzuur in combinatie met een andere therapie, zoals een antibioticum.

Voor sommige vrouwen met recidiverende bacteriële vaginose kan boorzuur worden aanbevolen, vooral als het samen met een antibioticum wordt ingenomen, zegt Lessman.

Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Seksueel overdraagbare aandoeningen boorzuur – gebruikt samen met 500 milligram nitroimidazol, een antibioticum dat wordt gebruikt om infecties te behandelen – verbeterde de symptomen bij 92 van de 93 patiënten die aan het onderzoek deelnamen.

Do's en don'ts van boorzuurzetpillen

Neem nooit boorzuurzetpillen via de mond – het geneesmiddel is alleen bedoeld voor de vagina.

Mensen die zwanger zijn of proberen zwanger te worden, mogen geen boorzuurzetpillen gebruiken; zelfs een kleine hoeveelheid vaginaal geabsorbeerd kan schadelijk zijn voor een zich ontwikkelend embryo, waarschuwt Lessman.

U moet ook met uw arts overleggen voordat u boorzuur gebruikt als u een van de volgende aandoeningen heeft:
  • Diabetes
  • Frequente infecties
  • HIV of AIDS
  • Problemen met het immuunsysteem
  • Een ongebruikelijke of allergische reactie op boorzuur, andere medicijnen, voedingsmiddelen, kleurstoffen of conserveermiddelen

Als u borstvoeding geeft, neem dan contact op met uw leverancier voordat u boorzuurzetpillen gebruikt.

Boorzuur kan andere bijwerkingen hebben, zegt Lessman. “Bij sommige vrouwen kan boorzuur dramatische irritatie veroorzaken, en seksuele partners kunnen huidirritatie melden”, zegt ze.

Zijn boorzuurspoelingen en zetpillen effectief tegen vaginale geur en jeuk?

Boorzuur zou niet het eerste moeten zijn waar je naar zoekt als je jeuk of vaginale geur ervaart, zegt Lessman. In tegenstelling tot voorgeschreven behandelingen voor vaginale infecties is boorzuur niet goed gereguleerd of grondig onderzocht, legt ze uit.

“Er zijn klinische onderzoeken uitgevoerd met boorzuurzetpillen, gemaakt door bereidingsapotheken. De in de handel verkrijgbare formuleringen zouden hetzelfde moeten zijn, maar ze hebben niet bewezen dat ze hun claims waarmaken. En dit is nog erger voor de spoelingen of wasbeurten, waarvan de medicijnafgifte en werkzaamheid een mysterie zijn”, voegt Lessman toe

Boorzuurspoelingen of andere reinigingsproducten kunnen het risico op infectie feitelijk vergroten

“De bacteriële flora van de vagina is een delicaat evenwicht dat de vagina op natuurlijke wijze beschermt”, zegt Jen Villavicencio, MD, hoofd voor aandelentransformatie bij het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). “Het reinigen van de vagina op welke manier dan ook bedreigt dat evenwicht en verhoogt mogelijk het risico op vaginale infecties, vaginitis en vaginaal letsel. Als u last heeft van een vaginaal probleem, raadpleeg dan een zorgverlener met ervaring in de vaginale gezondheidszorg.”

Bovendien worden de meeste producten die worden gepromoot als een manier om “gist in evenwicht te brengen” en “geur te elimineren” niet gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Dr. Villavicencio voegt eraan toe dat de ruime beschikbaarheid van andere producten die beweren de vaginale pH in evenwicht te brengen en de hele dag frisheid te bieden, ook niet nodig zijn, omdat de vagina voornamelijk zelfreinigend is.

Wat te doen tegen vaginale jeuk of sterker dan normale vaginageur

Alle vagina's veroorzaken afscheiding en hebben een lichte geur die in de loop van de maand kan veranderen. De vagina van iedereen heeft zijn eigen unieke geur, die normaal en natuurlijk is.

Een ongebruikelijke vaginale geur kan volgens de Centers for Disease Control and Prevention een teken zijn van een bacteriële infectie, blaasontsteking of SOA. In zeldzamere gevallen kan het een teken zijn van vaginale of baarmoederhalskanker.

“Als iemand ongebruikelijke vaginale symptomen ervaart, zoals jeuk, verhoogde afscheiding of een nieuwe geur, zoek dan de hulp van een zorgverlener die het probleem op de juiste manier kan diagnosticeren en de juiste behandeling kan aanbevelen. Voor routinematige vulvaire (vaginale) hygiëne raden we alleen het gebruik van water of ongeparfumeerde zeep aan, en alleen voor uitwendig gebruik”, zegt ze.

Diagnose en behandeling zijn cruciaal. Onbehandeld kunnen sommige vaginale infecties met symptomen van geur of jeuk tot ernstige problemen leiden, waaronder bekkenontstekingsziekte (PID) of onvruchtbaarheid.

Vergelijkbare berichten