Het lenteallergieseizoen 2024 is vroeg aangebroken en brengt pollengolven met zich mee

Het lenteallergieseizoen 2024 is vroeg aangebroken en brengt pollengolven met zich mee

Het lijkt erop dat er geen uitstel meer is: net nu het seizoen van ademhalingsvirussen zoals griep en RSV ten einde loopt, begint het allergieseizoen. De eerste dag van de lente is officieel 19 maart, maar de neuzen beginnen al te rennen terwijl stuifmeel de lucht in veel mensen vult. delen van het land.

“We verwachten dit jaar een zwaar allergieseizoen en er komen al mensen met symptomen”, zegt Tania Elliott, MD, allergoloog in New York City en klinisch instructeur bij NYU Langone Health.

Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS) ligt de start van de voorjaarsactiviteit in 2024 tot nu toe drie weken voor op schema, vooral in delen van Arkansas, Kentucky, Missouri en North Carolina. ) vanaf 1 maart.

Vergeleken met het langetermijngemiddelde (tussen 1991 en 2020) verspreidt het stuifmeel zich een week eerder dan normaal in Albuquerque, New Mexico; twee weken eerder in St. Louis, Missouri; en meer dan drie weken eerder in delen van Washington, DC

Zowel in de Sacramento Valley als in de kustgebieden van Noord-Californië, Oregon en Washington is het vroegste begin van de lente ooit geregistreerd.

In een studie gepubliceerd in 2021 in Proceedings van de Nationale Academie van Wetenschappenberekenden onderzoekers dat de allergieseizoenen in Noord-Amerika gemiddeld twintig dagen eerder zijn begonnen, tien dagen langer hebben geduurd en ongeveer 21 procent meer stuifmeel hebben geproduceerd vergeleken met 1990.
De HHS schrijft dat sommige van deze toenames in pollen te wijten kunnen zijn aan de klimaatverandering en grote gevolgen kunnen hebben voor de menselijke gezondheid als het gaat om het risico op allergie- of astmasymptomen.

Eerst komt stuifmeel van bomen, dan grassen en onkruid

Ondanks dat het begin van het jaar kouder is dan normaal, ziet Florida ook de bloeiende plantenactiviteit toenemen.

“Als gevolg hiervan komt er een grote toestroom van mensen binnen met allergieproblemen”, zegt Stephen Kimura, MD, allergoloog in Pensacola, Florida. “Het stuifmeel lijkt hier erger te zijn dan normaal; de auto van iedereen is bedekt met geel stof.”

Dit gele stof is stuifmeel van naaldbomen zoals dennen, en overal in het land is het een teken dat het boompollenseizoen is aangebroken.

Hoewel dit gele stuifmeel doorgaans geen allergieën veroorzaakt omdat het zwaar is en meestal op de grond valt, verschijnt het tegelijkertijd wanneer andere bomen – die waarschijnlijk problemen veroorzaken – ook bloeien, merkt het Center for Allergy and Asthma of Georgia op. . Deze bomen omvatten hardhout zoals eik, iep en esdoorn, die kleinere sporen produceren die waarschijnlijk dieper in de longen worden ingeademd.

Naast dat het aantal allergieën toeneemt, lijkt het boompollenseizoen zelf langer aan te houden dan normaal, volgens Dr. Kimura, een fellow van de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. “Vroeger was het twee weken heel intens en dan begon het af te nemen”, zegt hij. “Nu kan het pollenseizoen vier tot zes weken duren.”

Allergieproblemen eindigen hier echter niet. Het graspollenseizoen in het hele land zal binnenkort beginnen en doorgaan tot aan de vroege zomer. Dan begint het onkruid – zoals ambrosia – te bestuiven, waardoor allergieën tot in november blijven bestaan, merkt de Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) op.

Hoe u allergische symptomen zoals niezen kunt beheersen

De AAFA schat dat in 2021 bij ongeveer 81 miljoen mensen in de Verenigde Staten de diagnose seizoensgebonden allergische rhinitis werd gesteld, een allergische reactie op stuifmeel van bomen, grassen en onkruid.

Voor mensen met allergische rhinitis zijn veel voorkomende symptomen niezen, loopneus en congestie; rode, waterige of jeukende ogen; en een verslechtering van astma en andere chronische aandoeningen van de luchtwegen. Deze problemen leiden meestal niet tot een ziekenhuisopname, maar kunnen zeer onaangenaam zijn en zelfs de slaap en de productiviteit op school of op de werkplek verstoren.

Als u deze reacties heeft, adviseert Kimura u eerst te laten testen om erachter te komen of de symptomen zeker verband houden met de allergie en niet door iets heel anders, zoals een sinusinfectie. Testen kan ook vaststellen welke specifieke allergenen uw symptomen veroorzaken.

Om allergische reacties te helpen beheersen, biedt Dr. Elliott, die ook woordvoerder is van de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology, de volgende suggesties:

  • Houd de ramen gesloten en de airconditioning aan (zorg ervoor dat u eerst uw ventilatieopeningen schoonmaakt).
  • Laat schoenen bij de deur staan, zodat ze geen stuifmeel het huis binnendringen.
  • Maak er een gewoonte van om ’s avonds te douchen, zodat u de pollen kunt afwassen en deze niet mee naar bed kunt nemen.
  • Overweeg het gebruik van allergiemedicijnen, zoals een dagelijks antihistaminicum of neusspray. (Houd er rekening mee dat het bij de meeste neussteroïdesprays vijf tot zeven dagen duurt voordat ze inwerken.)
  • Overweeg allergeenimmunotherapie (allergieprikken of -druppels), die uw immuunsysteem kunnen trainen om niet langer op die allergenen te reageren.

Vergelijkbare berichten