Appelazijn is goed voor gewichtsverlies, blijkt uit een kleine studie

Appelazijn is goed voor gewichtsverlies, blijkt uit een kleine studie

Een dagelijkse lepel appelciderazijn werd in verband gebracht met een gewichtsverlies van 13 tot 16 pond gedurende drie maanden bij jonge mensen met overgewicht of obesitas, blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in BMJ Voeding, Preventie en Gezondheid. Het drinken van tussen 1 theelepel (tl) en 1 eetlepel (eetlepel) appelciderazijn opgelost in water werd ook in verband gebracht met een significante verlaging van de bloedsuikerspiegel, triglyceriden en cholesterol.

De bevindingen suggereren dat appelciderazijn “een veelbelovend supplement tegen obesitas zou kunnen zijn dat geen enkele bijwerking veroorzaakt”, schreven de onderzoekers.

De veranderingen in gewicht, body mass index (BMI), taille- en heupomtrek en eetlust door het drinken van appelciderazijn zijn zeker intrigerend, zegt Christine Tenekjian, MPH, RDN, werkzaam bij het Duke Lifestyle and Weight Management Centre in Durham, Noord. Carolina, en was niet betrokken bij het onderzoek. “Deze bevindingen suggereren dat we appelciderazijn zeker moeten overwegen als een mogelijke interventie voor gewichtsverlies en dit moeten blijven bestuderen”, zegt ze.

Wat is appelazijn en hoe werkt het?

Appelazijn (ACV) wordt gemaakt van gefermenteerde appels en het actieve ingrediënt is azijnzuur. Om als ACV te worden beschouwd, vereist de Amerikaanse Food and Drug Administration dat het ten minste 4 procent azijnzuur bevat.
“Er zijn enkele laboratoriumstudies bij muizen en cellen waaruit blijkt dat azijnzuur het enzym remt dat suiker afbreekt en mogelijk de stijging van de bloedglucose na het eten van koolhydraten tegenhoudt. Dat is een deel van het bloedsuikervoordeel. En er zijn aanwijzingen dat appelciderazijn de tijd dat voedsel in je maag blijft, verlengt, wat de volheid of verzadiging kan vergroten”, zegt Tenekjian.

Dagelijkse appelciderazijn leidde tot aanzienlijk gewichtsverlies

Om de kortetermijneffecten van appelciderazijn op jongeren met overgewicht of obesitas te onderzoeken, rekruteerden onderzoekers in Libanon 120 deelnemers (46 mannen en 74 vrouwen) tussen de 12 en 25 jaar oud met een BMI tussen 27 en 34.

Elke deelnemer werd willekeurig toegewezen aan een van de vier groepen. Degenen in de eerste drie groepen werd gevraagd om één keer per dag 1 theelepel, 2 theelepel of 1 eetlepel appelciderazijn te drinken, verdund in 1 kopje water. Degenen in de vierde groep kregen een dummyvloeistof (placebovloeistof).

Iedereen kreeg de opdracht om de ACV-oplossing ’s ochtends als eerste op een lege maag te drinken. De timing werd gekozen om de potentiële invloed van ander eten en drinken te vermijden, en om te zien of het de eetlust verminderde, aldus de auteurs.

Deelnemers hielden bij wat ze aten in een dieetdagboek en gaven informatie over hun fysieke activiteit. Volgens de auteurs was er tussen de groepen weinig verschil in dagboekaantekeningen en fysieke activiteitsregistraties, hoewel ze die informatie niet in het onderzoek hadden opgenomen.

De belangrijkste bevindingen waren onder meer:

  • Vergeleken met degenen die de placebo kregen, verloren de appelciderazijndrinkers aanzienlijke hoeveelheden gewicht en verlaagden ze hun BMI.
  • De groep die de hoogste dosis dronk, 1 eetlepel, verloor het meeste gewicht: het gemiddelde gewicht daalde van ongeveer 170 pond naar ongeveer 154 pond. De gemiddelde BMI ging van 30 naar iets meer dan 27.
  • Het gemiddelde gewicht van de groep met 2 theelepels daalde van 174 pond naar 158 pond, en de groep met 1 theelepel van 174 pond naar 163 pond.

Alle drie de verschillende hoeveelheden appelciderazijn gingen ook gepaard met een significante afname van de taille- en heupomvang en de lichaamsvetratio vergeleken met de placebogroep. Anders dan bij gewichtsverlies was er geen dosisafhankelijk effect; de reducties waren in elke groep ongeveer hetzelfde, aldus de onderzoekers.

Degenen die ACV dronken hadden ook een lagere bloedsuikerspiegel, triglyceriden en cholesterol, hoewel deze afhankelijk leken te zijn van de grootte van de dosis, met de grootste verlagingen onder degenen die eenmaal daags 1 eetlepel namen.

De studie brengt enkele kanttekeningen met zich mee

De auteurs erkennen dat het onderzoek klein was, dus de resultaten zijn mogelijk niet generaliseerbaar. Omdat het slechts drie maanden duurde, is het onduidelijk hoe de bijwerkingen en werkzaamheid van ACV op de lange termijn kunnen veranderen of presteren.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is dat de groep ook uit tieners en jongvolwassenen bestond, zegt Tenekjian. “Het is veel gemakkelijker om af te vallen als je jonger bent”, benadrukt ze.

Westerse diëten verschillen ook van de onderzoeksgroep. Een Amerikaans dieet bevat doorgaans meer verzadigde vetten en geconcentreerde snoepjes, en minder volle granen, fruit en groenten, en dus zal een Amerikaan mogelijk niet dezelfde positieve resultaten zien, zegt Beth Czerwony, RD, van het Digestive Disease and Surgery Institute van Cleveland Clinic. in Ohio.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat appelazijn kan helpen bij gewichtsverlies

“Het gewichtsverlies, de verbetering van de glucose- en lipidenniveaus komen overeen met ander onderzoek”, zegt Czerwony.

Hoewel er niet veel gecontroleerde onderzoeken bij mensen zijn naar de impact van appelciderazijn, zijn er wel enkele onderzoeken geweest die vergelijkbare verbeteringen in de metabolische maatregelen aantonen, waaronder een gerandomiseerde studie die in april 2018 werd gepubliceerd in het tijdschrift Tijdschrift voor functionele voedingsmiddelen.

In kleine doses brengt appelciderazijn niet veel risico’s op bijwerkingen met zich mee

U moet een paar dingen in gedachten houden als u overweegt appelciderazijn te proberen om af te vallen. “Kleine doses – een lepel of twee verdund in water – zijn over het algemeen oké, maar drink geen grote hoeveelheden”, zegt Tenekjian. Het kan het glazuur van je tanden beschadigen, dus drink het niet vlak voor het slapengaan en laat het niet in je mond hangen, en spoel het af met gewoon water nadat je het hebt gedronken, zegt ze.

Hoewel ACV overal in de schappen van supermarkten te vinden is, raadt Czerwony niet aan om het azijn-watermengsel regelmatig te drinken totdat u dit met uw huisarts heeft besproken. “Gezien het potentieel om de glucosespiegels te verlagen, kan het contraproductief zijn om ACV toe te voegen, omdat dit kan resulteren in een negatieve interactie met andere medicijnen, waardoor de bloedsuikerspiegel te laag wordt, waardoor de patiënt gevaar loopt”, zegt ze.

Het getoonde gewichtsverlies is veelbelovend, maar er is meer onderzoek nodig

Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren deze bevindingen dat appelciderazijn een nuttig hulpmiddel kan zijn bij het afvallen, zegt Tenekjian. “Mensen vragen me hier voortdurend naar, en misschien neem ik het gesprek nu wat serieuzer – hoewel ik niet weet of ik het proactief ter sprake zou brengen”, zegt ze.

Voor iemand die echt worstelt met honger en gewichtsverlies, ondanks dat hij veel andere dingen heeft geprobeerd, is het misschien het proberen waard, zegt ze. “Ik zou ze vertellen dat er beperkt bewijs was, maar het is niet erg riskant en het is niet duur”, zegt ze. Toch mag ACV geen op bewijs gebaseerde benaderingen van gewichtsverlies vervangen, zoals dieet, lichaamsbeweging en door de FDA goedgekeurde medicijnen, voegt Tenekjian toe.

Appelciderazijngummies zijn niet hetzelfde als verdunde appelciderazijn

Het is belangrijk op te merken dat de bevindingen in dit onderzoek verband hielden met het drinken van appelciderazijn in water – en niet met het nemen van appelciderazijngummies, zegt Tenekjian.

“Iedereen wil gewoon een appelciderazijngummy nemen, maar vanwege de manier waarop supplementen worden gereguleerd, zal het geen gestandaardiseerde dosis zijn en zijn ze niet getest. Gummies of tabletten zijn absoluut minder betrouwbare manieren om een ​​specifieke hoeveelheid azijnzuur binnen te krijgen, zegt ze.

Vergelijkbare berichten