Snelle, gezonde en heerlijke recepten zonder bereiding

Snelle, gezonde en heerlijke recepten zonder bereiding

Haver is een ongelooflijk gezond voedingsmiddel dat naast andere voedingsstoffen vezels, volle granen en B-vitamines bevat. Studies hebben haver en havermout in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, maar de tijd die ze nodig hebben om te koken is een groot afschrikmiddel voor degenen die ervan zouden kunnen genieten. Wie heeft de tijd om op een drukke doordeweekse dag te wachten tot ouderwetse of staalgesneden haver op het fornuis staat te koken?

Gelukkig is er een andere manier: nachtelijke haver. Met deze no-cook-techniek kan haver snel tot een hele dag van tevoren worden bereid, en is het net zo veelzijdig, goed voor je en heerlijk als gekookte havermout.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van haver?

Haver is een geweldige manier om je inname van volle granen te verhogen, iets waar de meeste mensen volgens onderzoek niet aan voldoen. Uit de meest recente gegevens blijkt dat slechts ongeveer 15 procent van de granen die Amerikanen consumeren volle granen zijn, volgens onderzoek gepubliceerd in de Tijdschrift voor Voeding.
De Amerikaanse voedingsrichtlijnen bevelen aan dat dit cijfer minstens 50 procent bedraagt.
Haver is ook een goede bron van vezels, met 4 gram (g) per portie van een halve kop, volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).
Die hoeveelheid omvat een soort vezel die bekend staat als bèta-glucaan, waarvan uit onderzoek is gebleken dat deze essentieel is voor een gezond dieet vanwege de hartgezonde, darmvriendelijke, ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen, volgens een recensie gepubliceerd in Grenzen in de voeding.
Begin 2024 gaven berichten over haver- en tarweproducten die positief testten op een pesticide dat bekend staat als chloormequatchloride aanleiding tot enige bezorgdheid, maar de studie, die werd gepubliceerd in de Journal of Exposure Science & Milieu-epidemiologiewas klein en tot op heden zijn er geen onderzoeken gedaan naar de effecten van deze chemische stof bij mensen, hoewel sommige dierstudies hebben aangetoond dat deze reproductie- en ontwikkelingsproblemen kan veroorzaken.

Uiteindelijk is dit geen reden om het eten van haver te vermijden, gezien de vele andere bewezen voordelen ervan.

Hoe maak je nachtelijke haver?

Het enige wat je hoeft te doen is de haver te laten weken – welke soort dan ook, inclusief ouderwetse en in staal gesneden haver – in een vloeistof of zelfs yoghurt, en de tijd de rest te laten doen. De haver absorbeert de vloeistof en wordt zacht zonder dat deze hoeft te worden gekookt, wat resulteert in een romige basis voor fruit, noten en andere ingrediënten.

Je kunt nachtelijke haver in potten maken voor een gemakkelijke, draagbare en portiegecontroleerde maaltijd of snack – en eentje die je kunt maken voor slechts een paar centen per portie zonder ooit een fornuis aan te raken. Wat kan eenvoudiger?

Bovendien zijn er eindeloze manieren om ’s nachts haver aan te kleden, van klassiek fruit en noten met een snufje kaneel tot hartige combo’s zoals een hardgekookt ei, spinazie en kerstomaatjes. Met zoveel smakelijke manieren om van nachtelijke haver te genieten, en zoveel redenen om dat te doen, zijn ze een go-to-snack voor iedereen die op zoek is naar een gezonde manier om van brandstof te voorzien. Probeer deze acht recepten ter inspiratie en experimenteer vervolgens met je eigen favoriete combinaties.

Vergelijkbare berichten