Baby-aspirine verminderde het levervet bij mensen met niet-alcoholische leververvetting, blijkt uit kleine onderzoeken

Baby-aspirine verminderde het levervet bij mensen met niet-alcoholische leververvetting, blijkt uit kleine onderzoeken

Een dagelijkse lage dosis aspirinepil kan het levervetgehalte verlagen bij mensen met niet-alcoholische steatohepatitis, een veel voorkomende chronische aandoening die ook wel leververvetting wordt genoemd, suggereert een nieuwe studie.

De studie concentreerde zich op wat bekend staat als metabole dysfunctie-geassocieerde steatotische leverziekte (MASLD), een ophoping van vet in de lever die wordt veroorzaakt door overtollig lichaamsvet en de daaruit voortvloeiende ontsteking. Wetenschappers wilden zien of ze iets konden toevoegen aan een kleine maar groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat suggereert dat aspirine, een ontstekingsremmer, het vetgehalte in de lever zou kunnen verlagen.

Onderzoekers hebben 80 volwassenen met MASLD willekeurig toegewezen om gedurende zes maanden elke dag een lage dosis aspirine te nemen – 81 milligram (mg), de meest voorkomende dosis ‘baby-aspirine’ – of een placebopil. Aspirine verminderde de gemiddelde hoeveelheid levervet met 6,6 procent aan het einde van de onderzoeksperiode, terwijl het vet met de placebo met gemiddeld 3,6 procent toenam, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in JAMA.

Bovendien zag ongeveer 43 procent van de mensen die aspirine gebruikten hun levervetgehalte met minstens 30 procent dalen.

Een lage dosis aspirine kan het levervet omkeren

“Het was heel opwindend om te ontdekken dat een goedkope en gemakkelijk toegankelijke behandelingsoptie zoals aspirine levervet en -ontsteking effectief zou kunnen omkeren”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Tracey Simon, MD, MPH, assistent-professor aan de Harvard Medical School en een hepatoloog in het Massachusetts General Hospital in Boston.

“Hoewel het exacte mechanisme van het voordeel van aspirine in de lever nog niet bekend is, hebben eerdere onderzoeken aangetoond dat aspirine talrijke pro-inflammatoire signalen in de lever kan blokkeren, waaronder het blokkeren van de activering van pro-inflammatoire bloedplaatjes, die een sleutelrol spelen in de lever. progressie van steatohepatitis,” voegt Dr. Simon toe.

Aspirine is eerder in verband gebracht met minder levervet, lagere ontstekingsniveaus en minder fibrose (of littekenweefsel) in de lever, merkt ze op. Het is ook in verband gebracht met een lager risico op twee ernstige complicaties van gevorderde MASLD: leverkanker en extreme littekenvorming, bekend als cirrose, waarvoor mogelijk een levertransplantatie nodig is.

Geen van de deelnemers aan het onderzoek had cirrose. In een subgroep van mensen met meer gevorderde fibrose verminderde aspirine het levervet met gemiddeld ongeveer 12 procent, vergeleken met een toename van ongeveer 2 procent in de placebogroep.

Bijwerkingen van een lage dosis aspirine

Ongeveer een derde van de patiënten in beide groepen ondervond bijwerkingen. Vier mensen in elke groep ondervonden de meest voorkomende bijwerking, infecties van de bovenste luchtwegen, terwijl twee personen die aspirine gebruikten en drie een placebo kregen, een soort gewrichtsstijfheid ontwikkelden die bekend staat als artralgie.

Naast de kleine omvang en relatief korte duur is een beperking van het onderzoek dat negen deelnemers enkele ontbrekende resultaten hadden, gegevens die de resultaten mogelijk hebben beïnvloed.

Toch is het niet verrassend dat aspirine heeft bijgedragen aan het verminderen van levervet bij mensen met MASLD, inclusief meer gevorderde gevallen met fibrose, bekend als metabole disfunctie-geassocieerde steatohepatitis (MASH), zegt Wajahat Mehal, MD, DPhil, een professor en directeur van de Yale Fatty Leverziekteprogramma en het Yale Metabolic Health and Weight Loss Program in New Haven, Connecticut.

Het is te vroeg om baby-aspirine aan te bevelen voor iedereen met MASLD

“Aspirine kan nuttig zijn voor MASH, maar deze studie is te klein (voor artsen) om dit aan mensen aan te bevelen”, zegt Dr. Mehal, die eerdere onderzoeken heeft gedaan naar aspirine voor leverziekten en niet betrokken was bij de nieuwe studie. .

Marina Serper, MD, onderzoeker naar leverziekten en universitair hoofddocent gastro-enterologie aan de Perelman School of Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia, is het ermee eens dat het te vroeg is om aspirine te gebruiken als hulpmiddel om levervet bij MASLD-patiënten te verminderen. Maar Dr. Serper, die niet betrokken was bij de nieuwe studie, zegt dat het idee potentieel heeft.

“Aspirine is goedkoop en heeft weinig bijwerkingen, dus als het effectief is, kan het een gamechanger zijn”, zegt Serper.

Vergelijkbare berichten