Medicare zal het afslankmedicijn Wegovy dekken om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen

Medicare zal het afslankmedicijn Wegovy dekken om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen

Medicare dekt nu Wegovy (semaglutide) voor mensen met overgewicht of obesitas en die een verhoogd risico hebben op hartaanvallen, beroertes of andere mogelijk levensbedreigende cardiovasculaire problemen.

Medicijnen voor gewichtsverlies zijn al lang uitgesloten van Medicare-dekking. Maar een woordvoerder van de Centers for Medicare en Medicaid Services (CMS) zei in een verklaring per e-mail dat het besluit van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) eerder deze maand om Wegovy goed te keuren voor de preventie van hartaanvallen en beroertes Medicare ertoe aanzette het medicijn toe te voegen. aan de Deel D-geneesmiddelenplannen op recept.

Andere geneesmiddelen tegen obesitas vallen nog steeds niet onder de dekking, en de dekking van Wegovy is nog steeds beperkt tot mensen met een hartaandoening die baat kunnen hebben bij gewichtsverlies.

“Een medicijn dat alleen voor chronische gewichtsbeheersing goedkeuring van de FDA krijgt, zou niet als een Deel D-medicijn worden beschouwd”, aldus de CMS-woordvoerder. “Als ditzelfde medicijn ook goedkeuring van de FDA krijgt om diabetes te behandelen of het risico op ernstige cardiovasculaire voorvallen te verminderen bij volwassenen met vastgestelde hart- en vaatziekten en obesitas of overgewicht, dan zou het alleen voor die specifieke toepassingen worden beschouwd als een Deel D-medicijn.”

Op dit moment is Wegovy het enige door de FDA goedgekeurde medicijn voor gewichtsverlies dat aan deze norm voldoet.

In een klinisch onderzoek in een laat stadium, gepubliceerd in de New England Journal of MedicineWegovy verminderde het risico op hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes, en de dood als gevolg van deze gebeurtenissen, met 20 procent.

Wegovy biedt duidelijke overlevingsvoordelen

De duidelijke overlevingsvoordelen die Wegovy in dit onderzoek zag, hielpen met de toegevoegde FDA-goedkeuring en Medicare-dekking, zegt Melanie Jay, MD, universitair hoofddocent en directeur van obesitasonderzoek aan de New York University Grossman School of Medicine in New York City.

“Ik denk dat het lang heeft geduurd voordat obesitas volledig als een ziekte werd erkend”, zegt Dr. Jay. “Er heerst nog steeds veel stigma over obesitas en beleidsmakers kunnen nog steeds geloven dat het ontwikkelen van obesitas de schuld van de patiënt is.”

Aan de andere kant zijn er niet veel onderzoeken geweest die een overlevingsvoordeel aantonen met medicijnen voor gewichtsverlies, zegt Jay.

“Ik denk dat Medicare alleen medicijnen zal dekken waarvan de risicoreductie is bewezen, dus ik zie de dekking nog niet uitbreiden naar bijvoorbeeld tirzepatide (Zepbound), ” zegt Jody Dushay, MD, een endocrinoloog bij het Beth Israel Deaconess Medical Center en een assistent-professor aan de Harvard Medical School in Boston. Hetzelfde geldt voor oudere afslankpillen zoals Qsymia (phentermine/topiramaat) en Contrave (naltrexon/bupropion).

Daarnaast kunnen de aanhoudende medicijntekorten het moeilijk maken voor Medicare-patiënten die nu in aanmerking komen voor Wegovy-dekking om toegang te krijgen tot het medicijn, vooral bij de lagere startdoses die mensen nodig hebben om de bijwerkingen te minimaliseren als ze met de behandeling beginnen, zegt Dr. Dushay.

Wegovy-tekorten blijven bestaan

“Op dit moment zijn er grote en schijnbaar eindeloze tekorten aan Wegovy bij de startdoseringen”, zegt Dushay. “Dus praktisch gezien weet ik de komende maanden niet zeker hoe mensen dit medicijn daadwerkelijk in handen zullen krijgen.”

Op de langere termijn is een voordeel van het Medicare-besluit om Wegovy te dekken echter dat particuliere verzekeraars die gezondheidsvoordelen voor werknemers bieden aan miljoenen Amerikanen binnenkort hetzelfde kunnen doen, zegt Adam Gilden, MD, universitair hoofddocent aan de University of Colorado School. of Medicine en adjunct-directeur van de CU Weight Management and Wellness Clinic in Aurora.

“Normaal gesproken volgen particuliere verzekeringen het voorbeeld van Medicare”, zegt Dr. Gilden.

Spierverlies is een zorg voor oudere volwassenen die Wegovy gebruiken

Een zorg die bij steeds meer patiënten, vooral oudere volwassenen, op Wegovy voorkomt, is de mogelijkheid dat het medicijn zogenaamde sarcopenie veroorzaakt, een geleidelijk verlies van spiermassa dat doorgaans optreedt naarmate mensen ouder worden. Snel gewichtsverlies kan op elke leeftijd sarcopenie veroorzaken, maar de zorgen zijn groter bij oudere volwassenen die al een hoog risico lopen en vatbaarder kunnen worden voor kwetsbaarheid, vallen en breuken naarmate hun spierfunctie afneemt.

“Ik denk dat we ons altijd zorgen maken dat ouderen sarcopenie ontwikkelen, waarbij spieren worden vervangen door vet”, zegt Shauna Levy, MD, assistent-professor aan de Tulane University School of Medicine en de medisch directeur van het Tulane Weight Loss Center. “Wegovy kan dit bespoedigen.”

Maar de voordelen van Wegovy, vooral voor hart- en vaatziekten, wegen zwaarder dan de risico's, zegt Dr. Levy. “Gebruikers van deze medicijnen moeten zoveel mogelijk oefeningen blijven doen, vooral weerstandstraining, om spierverlies tot een minimum te beperken.”

Vergelijkbare berichten