Kunnen melatonine en andere vitamines helpen bij het rustelozebenensyndroom?

Kunnen melatonine en andere vitamines helpen bij het rustelozebenensyndroom?

Als u last heeft van het rustelozebenensyndroom, weet u dat in slaap vallen en in slaap blijven moeilijk kan zijn.

Ook bekend als de ziekte van Willis-Ekbom, zijn rusteloze benen een veel voorkomende neurologische slaap- en bewegingsstoornis die een oncontroleerbare drang veroorzaakt om de benen te bewegen vanwege onwillekeurige schop-, jeuk- of kruipende sensaties die de onderste helft van het lichaam inhalen, volgens Mayo Clinic .

Kunnen vitamines en supplementen helpen? Slaapgeneeskundigen die gespecialiseerd zijn in het rustelozebenensyndroom suggereren dat patiënten voorzichtig moeten zijn als het gaat om deze OTC-oplossingen.

“Er is veel steun voor ijzer – en heel weinig steun voor iets anders. Ik zou op mijn hoede zijn voor producten die beweren dat ze helpen bij de aandoening, terwijl er niets bewezen is”, zegt J. Andrew Berkowski, MD, neuroloog in Ann Arbor, Michigan, en de oprichter van ReLACS Health, een directe specialiteit. zorgslaapkliniek gewijd aan de behandeling van complexe slaapaandoeningen, waaronder het rustelozebenensyndroom.

“Ze kunnen nuttig zijn bij milde gevallen van het rustelozebenensyndroom, maar als je te maken hebt met matige of ernstige rusteloze benen, zullen ze minder snel helpen”, voegt Brian Koo, MD, een neuroloog en directeur van het Yale Medicine-programma voor het rustelozebenensyndroom in New Haven, Connecticut.

Wat het bewijs zegt over deze 5 vitaminen voor het rustelozebenensyndroom

Hier zijn de feiten die u moet weten als het gaat om het uitproberen van deze vitamines om te helpen bij het rustelozebenensyndroom (RLS) – en wanneer u een supplement moet overwegen.

1. Strijkijzer

Van alle supplementen die er zijn, zou ijzer je eerste keuze moeten zijn om de symptomen van het rustelozebenensyndroom te beheersen.

IJzergebrek in de hersenen kan een belangrijke oorzaak zijn van RLS, zo blijkt uit onderzoek. Dr. Berkowski zegt dat het rustelozebenensyndroom vaak geassocieerd wordt met verschillende aandoeningen waarbij het ijzergehalte laag is, zoals nierziekten, zwangerschap, ontstekingsziekten en bloedarmoede.
Een studie gepubliceerd in Grenzen in de neurologie in 2020 bij onderzoek van 196 mensen met RLS bleek dat 42 procent een ijzertekort had, en dat degenen met een ijzertekort doorgaans slechter sliepen.
Bovendien bleek uit een review uit 2019 dat ijzersupplementen de ernst van RLS-symptomen verbeterden in vergelijking met een placebo.

Dit is de reden waarom behandelingsrichtlijnen zorgverleners oproepen om het ijzergehalte te testen bij patiënten met het rustelozebenensyndroom, zegt Dr. Koo, eraan toevoegend dat hij doorgaans het ijzergehalte van patiënten blijft testen zodra de diagnose is gesteld.

Berkowski zegt dat hij patiënten echter niet zou adviseren om zonder overleg ijzer te gebruiken. Voor degenen die aan de criteria voldoen, vereisen de behandelrichtlijnen ongeveer 65 milligram (mg) ijzer, ingenomen met ongeveer 100 tot 200 mg vitamine C, elke één of twee dagen op een lege maag (vitamine C helpt bij de ijzerabsorptie).

Berkowski suggereert dat het het beste is om ijzer op natuurlijke wijze binnen te krijgen via een dieet. Rood vlees is een topbron. “Rood vlees heeft niet alleen het meeste ijzer, het wordt ook het beste door het lichaam opgenomen.”

Andere ijzerrijke voedingsmiddelen zijn onder meer: ​​bladgroenten, eidooiers, gedroogd fruit, met ijzer verrijkte granen en granen, kalkoen, bonen en linzen, volgens de Harvard School of Public Health.

De beste voedselbronnen van vitamine C

2. Vitamine C en E

“Vitamine C verbetert de opname van ijzer en helpt de effecten van remmers van de ijzerabsorptie te verminderen”, zegt Preeti Devnani, MD, stafarts bij het Cleveland Clinic Sleep Disorders Center en medelid van de American Academy of Sleep Medicine.

Behandelingsrichtlijnen suggereren ook dat vitamine C en E samen nuttig zijn voor patiënten met het rustelozebenensyndroom die worstelen met nierfalen. (Het rustelozebenensyndroom komt twee tot drie keer vaker voor bij patiënten met een nierziekte dan bij de algemene bevolking.) Een onderzoek waaruit bleek dat een combinatie van vitamine C en E veilig en nuttig was bij het verminderen van de ernst van RLS-symptomen bij dialysepatiënten.

“Vitaminen waren behulpzaam bij de symptomen bij patiënten met nierfalen, maar dit onderzoek is nog niet gedaan onder de algemene bevolking”, zegt John Winkelman, MD, PhD, hoogleraar psychiatrie aan de Harvard Medical School en hoofd van de klinische afdeling slaapstoornissen. onderzoeksprogramma aan het Massachusetts General Hospital in Boston. Dr. Winkelman was co-auteur van beide sets van de bovengenoemde behandelrichtlijnen voor het rustelozebenensyndroom.

Gezondheidsvoordelen van vitamine C-supplementen

3. Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal in het lichaam dat een sleutelrol speelt bij de zenuw- en spierfunctie; Uit onderzoek blijkt dat het helpt bij het handhaven van een gezond slaapschema, aldus Cleveland Clinic. Maar er is niet genoeg recent onderzoek dat suggereert dat magnesiumsupplementen extra voordelen opleveren voor mensen met het rustelozebenensyndroom, zegt Winkelman (wat de conclusie is van de behandelrichtlijnen waaraan hij heeft bijgedragen).

Dr. Devnani zegt dat er anekdotisch bewijs is dat magnesium nuttig is voor de behandeling van andere soorten krampen in de benen, maar niet noodzakelijkerwijs voor het rustelozebenensyndroom. “We zijn niet in staat om een ​​conclusie te trekken over de effectiviteit van magnesium voor RLS of over welke specifieke patiëntengroepen er voordeel uit kan halen”, zegt ze over het bewijsmateriaal tot nu toe.

“Het is zo vaak dat mij hierover wordt gevraagd: magnesium wordt vaak aanbevolen, maar er is geen bewijs dat het helpt bij het rustelozebenensyndroom”, zegt Berkowski.

Voedselbronnen van magnesium

4. Melatonine

Melatonine is een populair vrij verkrijgbaar slaapmiddel waar mensen terecht kunnen voor hulp bij slapeloosheid, slaapstoornissen, jetlag of gewoon om in slaap te vallen en te blijven. Het is ook een natuurlijk hormoon dat onze hersenen aanmaken als reactie op duisternis, waardoor ons lichaam in slaap valt. Het supplementformulier moet ongeveer 30 minuten vóór het slapengaan worden ingenomen om de slaperigheid te vergroten en de slaap te bevorderen.

Hoewel veel Amerikanen voor hun slaaproutine afhankelijk zijn van melatonine, moeten patiënten met het rustelozebenensyndroom dit vermijden. Dat komt omdat uit onderzoek is gebleken dat melatonine de beenbewegingen bij patiënten met het rustelozebenensyndroom kan vergroten. Een klein onderzoek uit 2010 met acht deelnemers met het ernstige rustelozebenensyndroom vond significant meer beenbewegingen als ze ’s avonds 3 mg melatonine innamen.

Melatonine helpt bij slaapstoornissen in het circadiane ritme, zoals jetlag of ploegendiensten, maar het rustelozebenensyndroom is een bewegingsstoornis, merkt Berkowski op.

Melatoninefouten die slaapartsen willen vermijden

5. Vitamine D

Vroeg onderzoek suggereert dat voor mensen met het rustelozebenensyndroom die een tekort aan vitamine D hebben, een supplement kan helpen bij het slapen. Maar experts waarschuwen dat er nog niet genoeg bewijs is om het op grotere schaal aan patiënten aan te bevelen.

Een kleine studie uit 2022 gepubliceerd in het tijdschrift Grenzen in de endocrinologie vond een verband tussen vitamine D-tekort en een slechtere slaapkwaliteit bij mensen met het rustelozebenensyndroom.
Een ander onderzoek uit 2023 gepubliceerd in Tremor en andere hyerkinetische bewegingen had een soortgelijk resultaat: er werd gezegd dat patiënten met het rustelozebenensyndroom mogelijk een tekort aan vitamine D hebben en dat vitamine D-supplementen zouden kunnen helpen.

Toch zegt Berkowski dat er nog niet genoeg bewijs is voor slaapspecialisten om vitamine D-supplementen als behandelingsoptie aan te bevelen. “We hebben geen plausibel mechanisme waarom het zou werken, dus we hebben hiervoor meer tests nodig”, zegt hij.

Wat is de aanbevolen inname van vitamine D?

Waar het op neerkomt: Moet u supplementen overwegen om te helpen bij het rustelozebenensyndroom?

Eerst en vooral zeggen Koo, Berkowski en Winkelman dat mensen met het rustelozebenensyndroom met hun arts moeten samenwerken om veranderingen in levensstijl en behandelingsopties te bespreken die kunnen helpen de symptomen onder controle te houden.

Winkelman zegt dat, hoewel er enig bewijs is dat sommige supplementen een rol kunnen spelen bij het beheersen van de aandoening, er nog steeds niet genoeg bewijs is om ze algemeen aan alle patiënten aan te bevelen.

“Gezien het feit dat we een aantal effectieve benaderingen hebben die werken, moeten we mensen die er echt last van hebben niet vertellen dat ze vitamines of supplementen moeten proberen waarvoor er geen bewijs is dat ze helpen”, zegt Winkelman. Dat gezegd hebbende, is het een slimme zet om ervoor te zorgen dat u voldoende van deze vitamines in uw dieet krijgt om tekorten te voorkomen.

Op bewijs gebaseerde behandelingsopties voor het rustelozebenensyndroom omvatten:

  • Veranderingen in levensstijl Het vermijden van alcohol, cafeïne of tabak kan helpen bij symptoombeheersing, zegt Berkowski. Te lang stilzitten kan ook een trigger zijn voor symptomen van het rustelozebenensyndroom, dus het is een goed idee om tijd vrij te maken voor dagelijkse lichaamsbeweging.
  • Anti-epileptica Medicijnen waaronder gabapentine (Neurontin, Horizant) en pregabaline (Lyrica) zijn vaak eerstelijnsbehandelingen. Ze verlichten zowel ongemak in de benen als zenuwpijn.
  • Dopaminerge middelen De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft verschillende opties goedgekeurd, waaronder ropinirol (Requip), pramipexol (Mirapex) en rotigotine (Neupro), om het matige tot ernstige rustelozebenensyndroom te behandelen.
  • Opioïden Opioïden zijn een klasse geneesmiddelen die worden gebruikt om pijn te verminderen, maar ze brengen een risico op verslaving met zich mee. Ze worden soms gebruikt om ernstige RLS-symptomen te behandelen wanneer andere medicijnen geen verlichting brengen. Voorbeelden hiervan zijn codeïne, oxycodon en hydrocodon.

Vergelijkbare berichten