Kan roodlichttherapie bloedsuikerpieken voorkomen?

Kan roodlichttherapie bloedsuikerpieken voorkomen?

Een specifieke golflengte van rood licht, wanneer het gedurende 15 minuten op de rug van een persoon schijnt, kan de bloedsuikerspiegel na de maaltijd aanzienlijk verlagen, volgens een nieuwe studie gepubliceerd op 20 februari in het tijdschrift Tijdschrift voor biofotonica.

Onderzoekers ontdekten dat therapie met rood licht dubbele voordelen had bij de controle van de bloedsuikerspiegel: een enkele dosis verlaagde de algehele bloedsuikerspiegel en hoe hoge bloedsuikerspiegels piekten na een glucosetolerantietest, die de reactie van het lichaam op een maaltijd nabootst.

Hoewel het onderzoek werd uitgevoerd bij gezonde mensen zonder diabetes, heeft de behandeling – waarbij geen injecties of pillen nodig zijn – het potentieel om na de maaltijd de diabetes onder controle te houden, aldus de hoofdauteur, Michael Powner, PhD, hoofddocent neurobiologie in de Verenigde Staten. school voor gezondheids- en psychologische wetenschappen aan de City University of London. “Dit is belangrijk, omdat zeer hoge bloedsuikerspiegels de potentie hebben om weefsels rond ons lichaam te beschadigen”, zegt Dr. Powner. Deze schommelingen in de bloedsuikerspiegel dragen ook bij aan veroudering, voegt hij eraan toe.

De genezende kracht van rood licht is onderzocht bij kanker, depressie en vele andere gezondheidsproblemen

De in het onderzoek geteste roodlichttherapie is een vorm van fotobiomodulatie (PBM), waarbij licht wordt gebruikt om levende wezens te stimuleren zichzelf te genezen. Het is onderzocht bij veel verschillende aandoeningen, waaronder kanker, maculaire degeneratie, depressie, wondgenezing, huidaandoeningen en verschillende gebieden van de tandheelkunde.

Om de impact van 670 te onderzoeken nanometers (nm) rood licht op de bloedsuikerspiegel rekruteerden de onderzoekers 30 gezonde deelnemers die geen medicijnen gebruikten en geen bekende metabolische aandoeningen hadden, waaronder diabetes. Ze werden gerandomiseerd in twee groepen van elk 15 personen.

Aan het begin van de proef deden beide groepen een orale glucosetest in nuchtere toestand om een ​​basislijn vast te stellen. Deelnemers consumeerden gedurende ten minste 10 uur alleen water en dronken daarna op een lege maag een stroperige drank van 5 ounce die 75 gram (g) suiker bevatte. Vervolgens registreerden ze gedurende de volgende twee uur elke 15 minuten hun bloedsuikerspiegel.

Binnen een week werd er opnieuw een bloedglucosetest uitgevoerd, dit keer waarbij één groep 15 minuten lang werd blootgesteld aan 670 nm rood licht op de blote huid van hun bovenrug. Degenen in de placebogroep zaten gedurende 15 minuten in dezelfde houding, maar het licht was niet aan.

Red Light Group had een verlaging van 12 procent in de piekbloedsuikerspiegel vergeleken met Placebo

Onderzoekers ontdekten dat degenen in de roodlichtgroep vergeleken met de basislijn een verlaging van de bloedglucosewaarden met bijna 28 procent hadden na glucose-inname, en dat de maximale glucosepieken met 7,5 procent werden verminderd. Vergeleken met de placebogroep had de roodlichtgroep een verlaging van de piekbloedsuikerspiegel met 12 procent.

“Deze studie toonde aan dat bij gezonde deelnemers zonder diabetes kortdurende fotobiomodulatie de piekglucosespiegel verlaagde na een orale glucosetolerantietest”, zegt Marilyn Tan, MD, universitair hoofddocent geneeskunde en endocrinoloog bij Stanford Health Care in Californië. niet betrokken bij de studie. De bevindingen suggereren dat roodlichttherapie voor mensen zonder diabetes de glucosetolerantie verbetert, maar het is niet duidelijk wat dit zou betekenen voor mensen met diabetes, of wat de gevolgen op de lange termijn zouden kunnen zijn, voegt Dr. Tan toe.

Hoe roodlichttherapie de bloedsuikerspiegel kan verbeteren

Uit eerder onderzoek is gebleken dat licht met een lange golflengte tussen ongeveer 650 en 900 nm (van het zichtbare tot het nabij-infrarode bereik) de mitochondriale productie van adenosinetrifosfaat (ATP) kan verhogen, een nucleotide dat energie levert voor vitale cellulaire processen.

Onderzoekers vermoeden dat een verhoogde ATP-productie signaalveranderingen door het hele lichaam kan veroorzaken, wat kan leiden tot verbeteringen via het zogenaamde “abscopale effect” – wanneer een behandeling in een deel van het lichaam cellulaire veranderingen in een ander deel van het lichaam kan veroorzaken, legt Powner uit.

“Er worden chemische boodschappen in ons bloed rondgestuurd. Eerdere studies hebben veranderingen in deze chemische boodschappen gerapporteerd na blootstelling aan rood licht, wat de verandering zou kunnen initiëren in de manier waarop glucose door het hele lichaam wordt gebruikt na blootstelling aan rood licht”, zegt hij.

Kan roodlichttherapie worden gebruikt om diabetes te behandelen en de behoefte aan insuline en medicijnen te verminderen?

“Als de positieve effecten van rood licht op de glucosewaarden worden gevalideerd in grotere onderzoeken bij mensen met prediabetes of diabetes, suggereren onze bevindingen dat het gebruik van rood licht vóór de maaltijd gedurende een paar minuten waarschijnlijk de daaropvolgende stijging van de bloedglucose zou helpen verminderen”, zegt Peigenaar.

Tan is het ermee eens dat er meer onderzoek nodig is om deze bevindingen uit te breiden. “Dit was een kleine studie onder 30 patiënten, en nogmaals, ze waren gezond en hadden bij aanvang geen diabetes”, zegt ze. Er moeten langere termijn en grote onderzoeken bij mensen met diabetes worden uitgevoerd, inclusief follow-up op langere termijn om beter te begrijpen hoe duurzaam deze glucoserespons is, zegt Tan.

“We weten ook niet hoe dit de glucoserespons zal beïnvloeden in de setting van andere diabetesmedicijnen, zoals insuline. We weten ook niet wat de langetermijneffecten zijn van herhaalde blootstelling aan fotobiomodulatie”, zegt ze.

Als de bevindingen bij dit soort onderzoeken bij mensen met diabetes positief zouden zijn, zou dit kunnen betekenen dat roodlichttherapie de bloedsuikerspiegel na de maaltijd zou kunnen verlagen, wat zou kunnen betekenen dat deze mensen minder insuline of minder diabetesmedicijnen zouden kunnen gebruiken, zegt Tan.

Vergelijkbare berichten