Het Novavax COVID-vaccin zal dit najaar een alternatief zijn voor Moderna en Pfizer

Het Novavax COVID-vaccin zal dit najaar een alternatief zijn voor Moderna en Pfizer

Op 27 juni adviseerden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat alle Amerikanen van zes maanden en ouder dit najaar een bijgewerkt COVID-19-vaccin voor 2024-2025 zouden krijgen ter bescherming tegen mogelijk ernstige complicaties van het virus.

Onder de keuzes die Amerikanen waarschijnlijk zullen zien bij de apotheek, dokterspraktijk of kliniek in de gemeenschap, zijn injecties van Pfizer en Moderna, evenals een nieuwer vaccin van een Amerikaans biotechbedrijf genaamd Novavax. De Novavax-injectie is momenteel goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor mensen van 12 jaar en ouder.

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn gebaseerd op messenger RNA: genetisch materiaal dat een bericht naar menselijke cellen stuurt met instructies om een ​​eiwit te produceren dat helpt infectie met het SARS-CoV-2-virus te voorkomen. Novavax is een op eiwitten gebaseerd vaccin, een traditionele vaccintechnologie die al lang wordt gebruikt om mensen te immuniseren tegen gordelroos, DTaP (difterie, tetanus en kinkhoest) en andere ziekten.

“Novavax is gemaakt van eiwitten die lijken op eiwitten in het SARS-CoV-2-virus”, zegt Taia T. Wang, MD, PhD, universitair docent geneeskunde en microbiologie en immunologie aan de Stanford University in Californië. “Die eiwitten worden door het lichaam verwerkt om de productie van B- en T-celreacties te stimuleren die het virus kunnen bestrijden.”

Voor wie is Novavax geschikt?

Peter Chin-Hong, MD, specialist in infectieziekten verbonden aan het UCSF Medical Center in San Francisco, zegt dat hoewel de Novavax-injectie nog niet op grote schaal wordt gebruikt, het een zeer effectieve keuze is die de vaccinatiegraad kan helpen verbeteren.

“Mensen die ernstige bijwerkingen hebben gehad van mRNA-vaccins — zoals myocarditis (hartontsteking) — doen het vaak heel goed met Novavax omdat het een andere samenstelling en type vaccin is,” zegt Dr. Chin-Hong. “Ook mensen die zich zorgen maken over de ‘nieuwheid’ van mRNA-vaccins, kunnen ervoor kiezen om een ​​meer traditioneel gemaakt vaccin te gebruiken, zoals Novavax.”

Hij voegt toe dat sommige mensen mRNA-injecties vermijden vanwege een mythe dat deze vaccins het DNA van cellen veranderen. “Dit is niet waar, omdat het mRNA van het vaccin door het lichaam wordt vernietigd nadat het bericht is gelezen”, zegt Chin-Hong.

Het is aangetoond dat alle goedgekeurde COVID-19-vaccins een sterke bescherming bieden tegen complicaties als gevolg van infecties die kunnen leiden tot ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden.

Hoe zijn de COVID-vaccins van dit najaar bijgewerkt?

Net als het influenzavirus muteert het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, en bijgewerkte opnames van alle grote vaccinproducenten zijn bedoeld om de meest recent circulerende virusstammen beter aan te pakken.

Eerder deze maand drong de FDA er bij fabrikanten op aan om hun vaccinformules aan te passen om bescherming te bieden tegen de JN.1-stam van het virus en, indien haalbaar, specifiek de KP.2-stam, een uitloper van JN.1, aan te pakken.
Een bijgewerkt COVID-19-vaccin voor 2024-2025 kan de bescherming tegen de virusvarianten herstellen en vergroten, aldus de CDC. Vaccinatie verkleint ook de kans op langdurige COVID, wat maanden of zelfs jaren nieuwe of terugkerende symptomen kan veroorzaken.

Hoeveel kosten COVID-vaccinaties nu?

Het Bridge Access Program van de CDC, dat momenteel gratis COVID-19-injecties verstrekt aan volwassenen zonder ziektekostenverzekering en volwassenen wier verzekering niet alle kosten van het COVID-19-vaccin dekt, zal naar verwachting in augustus eindigen. Voor iedereen die het zelf betaalt: de verkoopprijs van een COVID-vaccin bij CVS bedraagt ​​$ 190.

Maar een vertegenwoordiger van Novavax vertelde Doctor’s Ask dat de meeste mensen toegang zouden moeten hebben tot de verschillende COVID-vaccins via verzekeringen of aanvullende hulpprogramma’s.

Als u hulp nodig hebt bij het vinden van een vaccin bij u in de buurt, kijk dan op de website van de federale overheid: Vaccines.gov.

Vergelijkbare berichten