Yerba Mate: Gezondheidsvoordelen en meer

Yerba Mate: Gezondheidsvoordelen en meer

Naast zijn status als traditionele Zuid-Amerikaanse thee, is yerba mate een functionele drank met potentiële gezondheidsvoordelen.

1. Verminderde ontstekingen

Onderzoek toont aan dat yerba mate rijk is aan antioxidanten zoals polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die helpen schadelijke vrije radicalen uit de cellen van het lichaam te verwijderen.
Volgens Stephen Dahmer, MD, directeur van het Andrew Weil Center for Integrative Medicine aan de Universiteit van Arizona in Tucson, zouden polyfenolen systemische ontstekingen kunnen helpen verminderen door oxidatieve stress te bestrijden. Oxidatieve stress treedt op wanneer er niet genoeg antioxidanten zijn om de schade door vrije radicalen te neutraliseren, wat kan leiden tot ontstekingen en ontstekingsaandoeningen zoals hartaandoeningen en artritis.
Beschouw twee polyfenolen die in yerba mate voorkomen: saponine en quercetine. Uit reageerbuisstudies blijkt dat de antioxiderende eigenschappen van saponine een rol kunnen spelen bij de behandeling en preventie van kanker. Quercetine heeft ontstekingsremmende effecten, waardoor het een potentieel nuttige stof kan zijn bij de behandeling van ontstekingsaandoeningen. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of yerba mate ontstekingsremmende voordelen biedt.

2. Gewichtsverlieshulpmiddel

“Sommige onderzoeken suggereren dat yerba mate kan helpen bij gewichtsverlies door de stofwisseling te stimuleren, de eetlust te verminderen en de vetverbranding te verhogen, maar het bewijs is niet definitief”, zegt Alyssa Simpson, RDN, die in Phoenix woont en gespecialiseerd is in spijsverteringsgezondheid.

Een systematische review en meta-analyse van 22 klinische onderzoeken bij mensen met obesitas concludeerden dat yerba mate over het algemeen een positief effect had op het verminderen van het gewicht, de body mass index en de tailleomtrek.
In een eerder onderzoek onder 30 volwassenen met obesitas verloren degenen die 12 weken lang dagelijks 3 gram (g) van een yerba mate-supplement kregen, aanzienlijk meer lichaamsvet dan degenen die een placebo namen. Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe yerba mate werkt voor gewichtsverlies, maar de onderzoekers suggereren dat de antioxidanten in yerba mate kunnen helpen vet te verbranden en te voorkomen dat vet zich ophoopt.

Toch mag yerba mate niet worden gebruikt als vervanging voor andere gezonde strategieën voor gewichtsverlies. “(Yerba mate) kan de moeite waard zijn om te proberen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl, maar het is belangrijk om er niet alleen op te vertrouwen voor aanzienlijk gewichtsverlies”, zegt Simpson.

3. Verhoogde alertheid en mentale helderheid

Dankzij het cafeïnegehalte – ongeveer 80 milligram per kopje, wat vergelijkbaar is met de hoeveelheid in een kopje koffie – kan yerba mate de alertheid en focus vergroten.

Dr. Dahmer zegt dat de stoffen in yerba mate — theobromine, theofylline en L-theanine (een aminozuur) — ook de alertheid en mentale helderheid kunnen vergroten.

Theobromine en theofylline werken samen met cafeïne als milde stimulerende middelen, zegt Dahmer. Ze zorgen ervoor dat uw lichaam meer dopamine produceert, een chemische stof in de hersenen en een hormoon dat betrokken is bij motivatie en denken.
Ondertussen kan L-theanine voorkomen dat de cafeïne in yerba mate je overdreven zenuwachtig maakt. “L-theanine bevordert een ontspannen aandacht door de angstaanjagende effecten van cafeïne tegen te gaan”, zegt Dahmer.

4. Verbeterde trainingsprestaties

Voor verbeterde atletische prestaties kunt u yerba mate toevoegen aan uw rotatie van sportdranken. “Yerba mate verbetert sportprestaties door energie en uithoudingsvermogen te verhogen, dankzij het cafeïnegehalte”, zegt Simpson.

Uit een klein onderzoek is gebleken dat getrainde wielrenners die vijf dagen lang dagelijks 5 gram yerba mate in capsules namen, een significante toename in vermogen lieten zien tijdens een tijdrit van 30 minuten, vergeleken met degenen die een placebo namen.

Studies over yerba mate en lichaamsbeweging omvatten echter vaak kleine groepen deelnemers. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of yerba mate prestatievoordelen biedt.

Als je besluit om yerba mate vóór het sporten te gebruiken, neem het dan 60 minuten vóór je training, zodat je lichaam de tijd krijgt om te verteren. Dit kan maagklachten tijdens het sporten helpen verminderen. Houd er rekening mee dat sommige mensen gevoeliger kunnen zijn voor de effecten van cafeïne en dit misschien willen vermijden voordat ze helemaal gaan sporten.

5. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Uit een klein onderzoek bleek dat het dagelijks drinken van drie porties yerba mate-thee gedurende acht weken het totale cholesterol, LDL (‘slechte’) cholesterol, triglyceriden (een soort vet in het bloed) en de bloeddruk verlaagde bij mensen met en zonder hoog cholesterol.
“Yerba mate kan helpen om cholesterol te verlagen omdat het antioxidanten bevat die oxidatieve stress en ontstekingen verminderen”, legt Simpson uit. “Het bevat ook saponinen die de absorptie van cholesterol blokkeren en verbindingen zoals cafeïne en theobromine die de stofwisseling en vetverwerking stimuleren.”
De meeste onderzoeken naar yerba mate en cholesterol worden echter uitgevoerd bij kleine groepen mensen, en de bevindingen zijn gemengd. De auteurs van een review en meta-analyse van 13 onderzoeken concludeerden bijvoorbeeld dat yerba mate geen significante verandering in het cholesterolgehalte veroorzaakte en dat er meer onderzoek nodig is.

Vergelijkbare berichten