Deze gewoonten kunnen u helpen 100 te worden

Deze gewoonten kunnen u helpen 100 te worden

Wat is er nodig om 100 jaar oud te worden? Als je goede genen en een beetje geluk hebt geantwoord, kun je voor een verrassing komen te staan: er zijn eigenlijk een paar gewoonten die je kansen vergroten om lid te worden van de ‘honderdjarigenclub’, volgens een nieuwe studie..

Als het gaat om levensstijlkeuzes, lijkt fysieke activiteit het belangrijkste om het leven tot in de honderd jaar te verlengen, gevolgd door nooit roken en een gezond dieet volgen, zegt een co-auteur van de studie, Xiang Gao, MD, PhD, een professor en onderzoeker aan het Institute of Nutrition van de Fudan Universiteit in Shanghai.

Deze bevindingen benadrukken het belang van een gezonde levensstijl bij het maximaliseren van de levensduur, zowel bij jongere mensen als bij mensen van 80 jaar of ouder, schreven de auteurs. “Onze bevindingen suggereren dat het naleven van een gezonde levensstijl belangrijk is, zelfs op latere leeftijd”, zegt Dr. Gao.

De drie grote factoren om 100 jaar te worden

Hoewel er voldoende bewijs is dat mensen die een gezonde levensstijl volgen over het algemeen een lager risico hebben op veel chronische ziekten, wilden de onderzoekers erachter komen of het beoefenen van bepaalde gewoonten na de leeftijd van 80 levensverlengende voordelen zou blijven hebben.

Uit een landelijk onderzoek werden willekeurig mensen van 80 jaar of ouder geselecteerd die in 2018 mogelijk honderd jaar zouden kunnen worden. Onderzoekers koppelden honderdjarigen aan vier ‘controles’ die dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht hadden, maar die stierven voordat ze de 100 bereikten, voor een totaal van 5.222 deelnemers.

De onderzoekers verzamelden vervolgens gegevens via persoonlijke interviews, waaronder leeftijd, geslacht, woonplaats, jaren opleiding, burgerlijke staat en of ze chronische aandoeningen hadden zoals diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk of kanker.

Leefstijlfactoren, waaronder roken, alcoholgebruik, lichaamsbeweging, diversiteit in het voedingspatroon en de body mass index (BMI), werden gecombineerd om een ​​gezonde levensstijlscore te creëren.

Nooit of niet roken, niet of matig drinken, regelmatige lichaamsbeweging, gevarieerde voeding en een BMI binnen het normale bereik werden allemaal als gunstig beschouwd. Voor elke categorie werden de deelnemers beoordeeld op zowel hun huidige als vroegere status.

Wetenschappers evalueerden de diëten van de deelnemers op basis van hoe vaak ze fruit, groenten, vis, bonen en thee aten. Hoe vaker ze voedsel uit die groep aten, hoe hoger hun dieetdiversiteitsscore.

Over het geheel genomen werd een hogere score voor een gezonde levensstijl geassocieerd met een grotere kans om 100 jaar te worden.

Wanneer onderzoekers elk element afzonderlijk bekeken, ontdekten onderzoekers dat lichaamsbeweging de belangrijkste factor was voor een lang leven en geassocieerd werd met een 31 procent hogere kans dat iemand honderdjarig zou worden, gevolgd door nooit roken (25 procent hogere kans) en een gezond dieet (23 procent). waarschijnlijker).

Alcoholgebruik en BMI waren niet gekoppeld aan het leven tot 100

Onderzoekers vonden geen significant verband tussen alcoholgebruik of BMI en de kans om 100 jaar oud te worden. Hoewel het onderzoek niet bedoeld was om te ontdekken waarom dat het geval zou kunnen zijn, suggereerden onderzoekers dat matig alcoholgebruik niet noodzakelijkerwijs verband houdt met nadelige gezondheidsresultaten, en dat een hogere BMI een beschermend effect kan hebben tegen kwetsbaarheid bij ouderen.

Toen wetenschappers de score voor een gezonde levensstijl berekenden op basis van alleen lichaamsbeweging, voeding en rookstatus, ontdekten ze dat een hogere score zelfs nog sterker verband hield met honderdjarigen. Vergeleken met mensen met de laagste score hadden mensen met de hoogste score op een gezonde levensstijl 60 procent meer kans om honderdjarig te worden.

Dit soort onderzoek kan waardevol zijn, maar vertegenwoordigt slechts één pijler in ons begrip van hoe mensen langer kunnen leven, zegt Valter Longo, MD, hoogleraar gerontologie en biologische wetenschappen en directeur van het Longevity Institute aan de Universiteit van Zuid-Californië in Los Angeles. Angeles, die niet bij het onderzoek betrokken was.

Eén probleem is dat de methode van gegevensverzameling soms belangrijke nuances te simpel kan maken of kan verbergen. “Iemand die een lage eiwitinname meldt, kan bijvoorbeeld heel gezond zijn, maar in sommige gevallen ook iemand die ondervoed is. In die groep van ‘lage eiwitinname’ combineer je dan de zeer gezonde en de ondervoede mensen, waardoor de gezondheidseffecten van het dieet verborgen blijven”, zegt hij.

Het is nooit te laat om gezonde veranderingen door te voeren

Dr. Longo is het ermee eens dat een gezonde levensstijl de kans op je 100ste verjaardag kan helpen vergroten, en zegt dat het nooit te laat is om positieve veranderingen aan te brengen, vooral als het gaat om een ​​gezond voedingspatroon.

Mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, goede zorgverleners bezoeken en een biologische leeftijd hebben die lager is dan hun chronologische leeftijd, hebben ook allemaal een grotere kans om de mijlpaal van de eeuw te halen.

De biologische leeftijd is gebaseerd op een analyse van chemische modificaties in uw DNA die kunnen inschatten hoe snel of langzaam u ouder wordt in vergelijking met uw leeftijdsgenoten.

Deskundig advies om lid te worden van de ‘100 Club’

Longo heeft boeken geschreven over een lang leven en een vastenimiterend dieet (MKZ) ontwikkeld dat de biologische leeftijd van de deelnemers met ongeveer 2,6 jaar verlaagde.

Hier zijn zijn tips om te eten om langer te leven.

Eet vooral veganistisch. Longo stelt een voornamelijk plantaardig dieet voor, waarbij de maaltijden met vis worden beperkt tot maximaal twee of drie per week. Kies zeevruchten met een hoog gehalte aan omega-3, omega-6 en vitamine B12 (zalm, ansjovis, sardines, kabeljauw, zeebrasem, forel, mosselen, garnalen) en probeer zeevruchten te kiezen met een laag kwikgehalte.

Houd de eiwitinname laag. Als u jonger bent dan 65 jaar, houd de eiwitinname dan laag: tussen 0,31 en 0,36 gram (g) per pond lichaamsgewicht. Dat komt neer op 40 tot 47 g eiwitten per dag voor een persoon die 130 pond (lb) weegt, en 60 tot 70 g eiwit per dag voor iemand die 200 tot 220 pond weegt.

Na de leeftijd van 65 jaar moet je de eiwitinname iets verhogen via vis, andere magere eiwitten, eieren, zuivelproducten (hij suggereert geiten- en schapenproducten), bonen, noten en peulvruchten.

Minimaliseer verzadigde vetten uit dierlijke en plantaardige bronnen. Beperk vlees, kaas en suiker en maximaliseer goede vetten en complexe koolhydraten.

Focus op volle granen en groenten. Dat omvat tomaten, broccoli, wortelen en peulvruchten en royale hoeveelheden olijfolie (3 eetlepels per dag).

Vergelijkbare berichten