Jarenlange migraineaanvallen en opvliegers gekoppeld aan hartrisico's na de menopauze

Jarenlange migraineaanvallen en opvliegers gekoppeld aan hartrisico’s na de menopauze

Vrouwen van middelbare leeftijd die migraine of opvliegers ervaren, hebben niet noodzakelijkerwijs een verhoogd risico op hartproblemen – tenzij ze jarenlang met beide problemen te maken hebben – suggereren twee nieuwe onderzoeken.

In een van de onderzoeken werden de gegevens onderzocht die waren verzameld van meer dan 1.900 vrouwen, beginnend toen de meesten van hen in de twintig waren, en kwam tot de conclusie dat de combinatie van migraineaanvallen in de vroege volwassenheid en aanhoudende opvliegers of nachtelijk zweten tijdens de menopauze geassocieerd was met een 51 procent hoger risico op hartaanval en een 70 procent groter risico op een beroerte. Maar slechts ongeveer 7 procent van de vrouwen had zowel een voorgeschiedenis van migraine als aanhoudende opvliegers, blijkt uit onderzoeksresultaten gepubliceerd in het tijdschrift Menopauze.

“Vrouwen met alleen migraine of opvliegers die niet langdurig en ernstig waren, liepen geen bijzonder verhoogd risico”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Catherine Kim, MD, MPH, universitair hoofddocent geneeskunde, verloskunde en gynaecologie, en epidemiologie aan de Universiteit van Californië. Universiteit van Michigan in Ann Arbor.

“We ontdekten dat alleen vrouwen met ernstige langdurige opvliegers voorafgaand aan of beginnend rond de leeftijd van 40 jaar, evenals migraine, een groter cardiovasculair risico hadden”, zegt Dr. Kim.

In het tweede onderzoek concentreerden de onderzoekers zich op welke factoren vroeg in de volwassenheid de grootste impact zouden kunnen hebben op het risico op aanhoudende opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de menopauze. Vrouwen met migraine hadden 69 procent meer kans op aanhoudende symptomen van de menopauze later in hun leven, blijkt uit deze studie, ook gepubliceerd in Menopauze.

Wat zijn vasomotorische symptomen van de menopauze?

Opvliegers en nachtelijk zweten zijn zogenaamde vasomotorische symptomen van de menopauze, wat betekent dat ze zich gedeeltelijk ontwikkelen als gevolg van veranderingen in de bloedvaten. Migraine wordt ook in verband gebracht met verschuivingen in de manier waarop bloedvaten uitzetten en samentrekken.

Vrouwen gaan door de menopauze wanneer ze stoppen met menstrueren, meestal rond hun veertigste of vijftigste. Een verminderde productie van de hormonen oestrogeen en progesteron in de jaren voorafgaand aan de menopauze en daarna kan leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder stemmingswisselingen, gewrichtspijn, vaginale droogheid, slapeloosheid, geheugenproblemen en opvliegers en nachtelijk zweten.

Hoe oestrogeenniveaus het risico op migraine beïnvloeden

Migraine houdt ook vaak verband met de oestrogeenvoorziening. Dit is een reden waarom sommige vrouwen migraineaanvallen krijgen tijdens hun menstruatie of na de eisprong – punten tijdens de menstruatiecyclus waarop de oestrogeenspiegels lager zijn, zegt Susan Davis, MBBS, PhD, een professor en directeur van vrouwengezondheidsonderzoek aan de Monash University in Clayton , Australië.

“Het is dus geen verrassing dat migraine en vasomotorische symptomen met elkaar in verband staan”, zegt dr. Davis, die niet betrokken was bij een van de nieuwe onderzoeken.

Een beperking van beide nieuwe onderzoeken is dat ze niet zijn ontworpen om te bepalen of en hoe migraine of aanhoudende opvliegers rechtstreeks gebeurtenissen zoals hartaanvallen of beroertes kunnen veroorzaken. In deze onderzoeken werd ook niet onderzocht of de behandeling van migraine of vasomotorische symptomen het cardiovasculaire risico zou kunnen beïnvloeden naarmate vrouwen ouder worden.

Toch moeten alle vrouwen – of ze nu migraine hebben of niet – zich vroeg in de volwassenheid concentreren op dingen die ze zelf in de hand hebben en die hun risico op hartziekten, hartaanvallen en beroertes in de toekomst kunnen verminderen, adviseert Kim.

“Zelfs als hun cardiovasculaire risicofactoren op deze leeftijd onopvallend zijn, lopen ze mogelijk een groter toekomstig risico op hartziekten, en moeten ze aandacht besteden aan het optimaliseren van gewicht, bloeddruk, glucose, cholesterol en, belangrijker nog, het gebruik van sigaretten”, zegt Kim. .

Vergelijkbare berichten