Abortuspillen verkregen uit virtuele klinieken zijn veilig en effectief

Abortuspillen verkregen uit virtuele klinieken zijn veilig en effectief

Persoonlijke examens zijn vaak niet nodig voor vrouwen om veilig een medicatie-abortus te krijgen, suggereert een nieuw onderzoek naar telegeneeskundebezoeken.

Onderzoekers onderzochten gegevens van ruim 6.000 mensen die tussen april 2021 en januari 2022 abortuspillen kregen van onlineklinieken in twintig staten en Washington DC. Bijna al deze abortussen – 98 procent – ​​vereisten geen nazorg, en slechts 0,25 procent van de gevallen patiënten ondervonden ernstige bijwerkingen, volgens de resultaten gepubliceerd in het tijdschrift Natuurgeneeskunde.

“Medicatie-abortus is over het algemeen buitengewoon effectief en veilig”, zegt Jennifer Karlin, MD, PhD, assistent-professor in gezins- en gemeenschapsgeneeskunde aan de Universiteit van Californië in Davis, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek. In feite leken de resultaten van virtuele bezoeken, sms’en en het opsturen van medicatie in dit onderzoek zelfs beter dan wat er doorgaans gebeurt bij persoonlijke zorg, zegt dr. Karlin.

Alle patiënten in het onderzoek kregen abortuspillen na videobezoeken of sms-berichten met virtuele klinieken. Patiënten die de zwangerschapslimiet van negen weken voor de virtuele klinieken overschreden of die risicofactoren hadden voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (wanneer de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder ontwikkelt) werden doorverwezen voor persoonlijke zorg en uitgesloten van het onderzoek.

Het is mogelijk dat tot 18 procent van de patiënten niet in aanmerking komt voor abortuspillen op afstand vanwege de zogenaamde ‘geen test’-criteria die in het onderzoek worden gebruikt om patiënten te screenen die geen persoonlijke examens of echo’s hebben ondergaan, zegt Karlin.

“Dit komt waarschijnlijk omdat de abortus zonder test meer mensen uitsluit dan nodig is”, zegt Karlin. “Het minder restrictief maken van de criteria zou helpen om die 18 procent erbij te betrekken, van wie een groot percentage een effectieve en veilige medicatie-abortus zou ondergaan.”

Ernstige bijwerkingen van medicatie-abortus zijn zeldzaam

Van de patiënten die aan het onderzoek deelnamen, ondervonden slechts 15 mensen ernstige bijwerkingen. Dit omvatte zes mensen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en tien personen die in het ziekenhuis werden opgenomen.

Hoewel dit erop wijst dat een klein deel van de mensen complicaties krijgt na het ontvangen van abortuspillen via de post, wijzen de resultaten nog steeds op de veiligheid en effectiviteit van deze methode van zwangerschapsafbreking voor de overgrote meerderheid van de mensen, concludeerden de auteurs van het onderzoek.

Meer dan de helft van de abortussen wordt tegenwoordig uitgevoerd met behulp van medicijnen – een regime dat de medicijnen mifepriston en misoprostol omvat.

Abortuspillen zijn in de Verenigde Staten al meer dan twintig jaar legaal als optie voor het beëindigen van zwangerschappen tot een zwangerschapsduur van ongeveer tien weken. Maar het grootste deel van deze tijd heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) van vrouwen geëist dat zij deze pillen tijdens persoonlijke bezoeken voorgeschreven krijgen, waardoor de toegang effectief wordt beperkt.

Toen de COVID-19-pandemie toesloeg, hief de FDA deze vereiste tijdelijk op, waardoor vrouwen abortuspillen konden voorschrijven via telegeneeskundebezoeken en de medicijnen per post konden ontvangen in plaats van naar een apotheek te gaan. Dit hielp vrouwen niet alleen aan de noodzakelijke medische zorg tijdens de pandemie, het stelde onderzoekers ook in staat bewijsmateriaal te verzamelen over de veiligheid en effectiviteit van het aanbieden van medicatie-abortussen zonder persoonlijke bezoeken.

Zaak bij het Hooggerechtshof brengt de toegang tot zelfbeheerde abortus in gevaar

Nu overweegt het Amerikaanse Hooggerechtshof echter of de FDA moet worden verplicht regels in te trekken die het voor mensen gemakkelijker hebben gemaakt om toegang te krijgen tot abortussen door medicijnen.

“Elke persoon moet beslissen wat goed voor hem of haar is: een medicijn of een procedurele abortus”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Ushma Upadhyay, PhD, MPH, een volksgezondheidswetenschapper met Advancing New Standards in Reproductive Health (ANSIRH) aan de Universiteit van Californië San Francisco.

Als er een keuze is, zullen er altijd mensen zijn die liever naar de dokter gaan, ongeacht of ze pillen of een ingreep krijgen, en er zullen ook altijd mensen zijn die hun abortus het liefst zo veel mogelijk zelf willen regelen. , zegt de seksuele voorlichter en voorstander van zelfbeheerde abortus Lux Alptraum.

“Zelfs als er geen wettelijke obstakels zouden zijn voor de abortuszorg, zouden er nog steeds mensen zijn die alleen thuis pillen zouden willen slikken en mensen die naar een kliniek zouden willen gaan”, zegt Alptraum, die niet betrokken was bij het onderzoek. de nieuwe studie. “Wettelijke beperkingen zullen procedurele abortussen altijd harder treffen dan medicatie-abortussen, omdat het veel gemakkelijker is om abortuspillen veilig te verspreiden in regio’s waar abortus strafbaar is dan om veilige procedurele abortussen uit te voeren in die regio’s.”

Zolang het legaal blijft, zullen abortus van medicijnen en virtuele bezoeken voor recepten waarschijnlijk steeds gebruikelijker worden, zegt dr. Upadhyay. Dat komt omdat er veel redenen zijn waarom mensen deze optie verkiezen boven persoonlijke bezoeken, waaronder meer privacy, kortere wachttijden en de mogelijkheid om reizen te vermijden en de abortus thuis af te handelen.

“Ik hoop dat dit onderzoek het bewustzijn zal vergroten dat je een abortus kunt plegen met alleen pillen en dat dit gedaan kan worden via telegeneeskunde, zonder een persoonlijk bezoek”, voegt Upadhyay toe. “Ik hoop dat dit onderzoek een deel van die onzekerheid helpt verminderen en ervoor zorgt dat mensen zich meer op hun gemak voelen bij het gebruik van deze diensten.”

Vergelijkbare berichten