Deskundigen wegen in op de trend van gewichtsverlies

Deskundigen wegen in op de trend van gewichtsverlies

Het is niet moeilijk om de aantrekkingskracht van 'Oatzempic' te begrijpen, een ontbijtdrankje dat populair is op TikTok en waarvan mensen zweren dat het gemakkelijk te maken is en dat hen helpt snel aanzienlijke hoeveelheden gewicht te verliezen.

Het recept is absoluut eenvoudig: een half kopje haver, sap van een halve limoen en een kopje water gemengd in een blender. Het dankt zijn naam aan de haver en aan Ozempic, het type 2-diabetesmedicijn dat dramatisch gewichtsverlies kan veroorzaken en tot dezelfde familie van medicijnen behoort als de populaire obesitasbehandelingen Wegovy en Zepbound.

Een golf van berichten die populair zijn op sociale media beweren dat elke dag beginnen met “Oatzempic” mensen kan helpen 40 pond af te vallen in twee maanden. Alleen al op TikTok wordt #oatzempic meer dan 50 miljoen keer bekeken.

“Dit drankje hier is echt Ozempic”, zegt de TikTok-gebruiker @ChurroKing in een video met meer dan vier miljoen views. “Het is als een maaltijdonderdrukker in een gekke beker. Dit ondermijnt mijn verlangens. Dit onderbreekt mijn honger. Ik vind het gewoon gek!”

Waarom TikTok 'Oatzempic'-claims verdacht zijn

Ondanks de pakkende naam is “Oatzempic” geen medicijn en het zal helemaal niet werken zoals Ozempic.

Ozempic en het afslankmiddel Wegovy bevatten beide de werkzame stof semaglutide. Ze behoren tot een familie van geneesmiddelen die bekend staan ​​als GLP-1-receptoragonisten en die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de honger te verminderen. In klinische onderzoeken hielp semaglutide mensen met obesitas ongeveer 15 procent van hun lichaamsgewicht te verliezen, wat voor een volwassene van 200 pond neerkomt op 30 pond.

“Eerst en vooral moet duidelijk worden gemaakt dat de ‘Oatzempic’-trend van gewichtsverlies op geen enkele manier verband houdt met het medicijn Ozempic”, zegt Katherine Basbaum, RD, een geregistreerde diëtiste voor MyFitnessPal en een klinische diëtist aan de Universiteit van Virginia in Charlottesville.

Daarnaast klinken de claims over gewichtsverlies die mensen maken over “Oatzempic” te mooi om waar te zijn, voegt Basbaum eraan toe.

“Hoewel het drinken van 'Oatzempic' in de ochtend de potentie heeft om te helpen bij het afvallen, is een verlies van 40 pond in twee maanden zeer onwaarschijnlijk”, zegt Basbaum.

Hoe 'Oatzempic' kan helpen bij het afvallen

Het veranderen van wat je eet voor het ontbijt kan helpen bij het afvallen. Het zijn de haver in “Oatzempic” die zou kunnen verklaren waarom zoveel mensen op TikTok zweren bij dit dieetdrankje, zegt Amy Lee, MD, specialist in obesitasgeneeskunde en hoofd voeding bij Nucific, een bedrijf dat supplementen voor gewichtsbeheersing verkoopt.

“Eerlijk gezegd is dat behoorlijk wat betreft de inname van koolhydraten, plus de toegevoegde vezels zullen je helpen het totale aantal koolhydraten dat je lichaam daadwerkelijk opneemt te verminderen en je waarschijnlijk vol te houden”, zegt Dr. Lee.

10 vezelrijke ontbijtrecepten voor gewichtsverlies

Hoe goed Oatzempic werkt als hulpmiddel bij het afvallen, kan sterk afhangen van het soort ontbijt dat mensen aten voordat ze dit dieetdrankje probeerden.

“Als we het hebben over iemand die gewend was om iets te eten dat vergelijkbaar is met een broodje bagel, eieren, worst, gebak en gesuikerde koffie, en dan overschakelt op zoiets als dit, dan zul je waarschijnlijk een drastische verlaging van de calorieën uit eiwitten nemen. en vetten die je kunnen helpen om af te vallen”, zegt Lee.

Iedereen die bereid is zijn ontbijtroutine drastisch te herzien, kan gedurende de dag ook andere veranderingen aanbrengen die helpen bij het afvallen terwijl hij 'Oatzempic' drinkt, voegt Lee toe. “Ik zou voorspellen dat als iemand dit dagelijks als ontbijt doet, meer water drinkt en de calorie-inname tijdens de lunch en het avondeten laag houdt, plus lichaamsbeweging, hij realistisch gezien minstens 15 tot 20 pond kan verliezen.”

Veilig afvallen met 'Oatzempic'

Dit alles brengt een groot voorbehoud met zich mee: het is meestal niet veilig of duurzaam om te streven naar een gewichtsverlies van meer dan een of twee pond per week. Proberen om in twee maanden 40 pond af te vallen met “Oatzempic” is misschien niet realistisch, ook al is het mogelijk om snel gewichtsverlies te ervaren, zegt Tracy Lockwood Beckerman, RD, auteur van De voedseloplossing voor een betere periode.

“Als iemand dit drankje drinkt naast het aanbrengen van radicale veranderingen in zijn bestaande dieet en algemene voedselkeuzes, het verhogen van zijn fysieke activiteit, en nog belangrijker, het vasthouden aan overgewicht, is een gewichtsverlies van 20 pond in één maand niet ongehoord. ”, zegt Lockwood Beckerman.

Maar ook al is er niets inherent gevaarlijk aan de ingrediënten in 'Oatzempic', er kleven risico's aan deze dieetbenadering. “(De 'Oatzempic-uitdaging' is) het beloven van onhoudbaar en waarschijnlijk onbereikbaar gewichtsverlies dat zeker geen wondermiddel is”, zegt Lockwood Beckerman. “De smoothie is vrij beperkt qua voedingsstoffen.”

Voor mensen die zonder medicijnen proberen af ​​te vallen, is het realistischer om een ​​doel van ongeveer 7 tot 10 pond over twee maanden te stellen, zegt Basbaum. Dit zal het beste werken als “Oatzempic” deel uitmaakt van een goed uitgebalanceerd dieet dat calorieën vermindert zonder belangrijke voedingsstoffen te elimineren, en als mensen ook minstens drie keer per week 60 minuten sporten, voegt Basbaum toe.

“Afvallen kan moeilijk zijn, maar afvallen kan nog moeilijker zijn”, zegt Basbaum. “Ik zeg altijd tegen patiënten en cliënten: 'Langzaam en gestaag wint de race.'”

Vergelijkbare berichten