De beste en slechtste add-ins, per diëtist

De beste en slechtste add-ins, per diëtist

Eerder dit jaar lanceerde een Amerikaanse wetenschapper een groot transatlantisch debat over het onderwerp thee. In haar boek Doordrenkt: de chemie van theebeweerde de scheikundeprofessor Michelle Francl, PhD van het Bryn Mawr College, dat een snufje zout de sleutel is tot een perfecte kop thee. Dr. Francl, die drie jaar aan onderzoek en testen voor haar boek heeft geïnvesteerd, schreef dat het toevoegen van een snufje zout de bitterheid van thee vermindert, omdat ‘de natriumionen in zout de bittere receptoren in onze mond blokkeren.’

De bewering veroorzaakte zoveel controverse dat uiteindelijk de Amerikaanse ambassade in Londen de noodzaak voelde om in te grijpen. In een bericht op sociale mediaverzekerde het “de goede mensen van Groot-Brittannië dat het ondenkbare idee om zout toe te voegen aan de nationale drank van Groot-Brittannië geen officieel beleid van de Verenigde Staten is”, en voegde eraan toe: “Laten we ons verenigen in onze diepe solidariteit en de wereld laten zien dat als het om thee gaat, wij staan ​​als één. De Amerikaanse ambassade zal thee op de juiste manier blijven zetten – door het in de magnetron te zetten.”

Hoewel die laatste verklaring een grap was, is er één brouwfout die potentiële gevolgen voor de gezondheid kan hebben: te heet water. Niet alleen verbrandt kokend water delicate theebladeren, wat resulteert in een bittere smaak, maar meerdere onderzoeken hebben ook het drinken van hete thee en slokdarmkanker in verband gebracht. Volgens de auteurs van een dergelijk onderzoek hadden mensen die meer dan 700 milliliter (of twee grote koppen) thee per dag consumeerden bij een temperatuur boven de 140 graden F een 90 procent hoger risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker dan mensen die minder thee dronken en bij koelere temperaturen. Dus als u veel thee drinkt of andere risicofactoren heeft voor slokdarmkanker, wilt u misschien koud zetten of water met een lagere temperatuur gebruiken.

Afgezien van de brouwmethoden is zout slechts een van de onconventionele dingen die mensen aan thee toevoegen, hetzij in de hoop de smaak beter te maken of om gezondheidsvoordelen toe te voegen. We hebben een paar experts gevraagd om een ​​aantal van die keuzes te beoordelen, en hier zijn de resultaten.

1. Beste: munt

“Ik ben gewoon dol op het opwekkende aroma dat het biedt”, zegt Jackie Newgent, RDN, chef-kok, voedingsdeskundige en auteur van Het plantaardige diabeteskookboek. Van verse pepermunt is aangetoond dat het spijsverteringsongemakken verlicht bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom. Uit ander onderzoek is gebleken dat de menthol in munt een kalmerende werking heeft die kan helpen bij het verminderen van stress.

2. Slechtste: zout

Hoewel zout de scherpte kan wegnemen in termen van bitterheid, raadt Newgent vanuit gezondheidsoogpunt niet eens een snuifje aan. “Gezien het feit dat Amerikanen al te veel natrium binnenkrijgen – 3.400 milligram (mg) in plaats van minder dan 2.300 mg per dag – is het toevoegen van zout aan thee niet iets dat ik aanbeveel”, zegt ze.

Bovendien zijn er betere manieren om de bitterheid in evenwicht te brengen. “Alles wat zoet is, inclusief fruit, is voldoende”, beweert ze.

3. Beste: fruit

De zoetheid van fruit is verre van het enige voordeel. Door thee met fruit te laten trekken, worden ook vezels, vitamines en antioxidanten toegevoegd. “Alle vruchten voegen een vleugje antioxidanten toe, vooral als ze seizoensgebonden zijn en op hun hoogtepunt van rijpheid, voedingswaarde en smaak zijn”, zegt Newgent. Haar topkeuzes zijn wilde bosbessen met zwarte thee, perziken met witte thee en mango met groene thee.

4. Slechtste: zoetstoffen

Amerikanen overdrijven het met de zoete dingen zoals het is, waarbij de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) melden dat volwassen mannen gemiddeld 19 theelepels (tl) toegevoegde suikers per dag consumeren en volwassen vrouwen 15 theelepels. Overmatige consumptie van suikerhoudende dranken wordt in verband gebracht met obesitas, diabetes type 2 en hoge bloeddruk, dus het is zinvol om suiker te beperken waar dat mogelijk is. Ook kunstmatige zoetstoffen zijn controversieel, vooral als het gaat om gewichtsverlies.

4. Het beste: citrussap of schillen

Zowel sinaasappel- als citroenschillen en hun sap verbeteren niet alleen de smaak van thee, maar ook potentiële gezondheidsvoordelen. “Het toevoegen van citroensap aan een kopje thee levert vitamine C op, een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende eigenschappen”, legt Keri Gans, RDN, voedingsconsulent in New York City en auteur van Het kleine veranderingsdieet.
Op dezelfde manier zorgen schillen van citrusvruchten voor “polyfenolen, vitamine C en een aangenaam aroma”, voegt Newgent toe. Er is zelfs onderzoek dat de inname van citrusvruchten koppelt aan een verminderd risico op longkanker en neurologische voordelen dankzij citrusflavonoïden.

5. Slechtste: etherische oliën

Mogelijk ziet u op sociale media advies over het toevoegen van deze gearomatiseerde oliën aan thee of voedsel. Essentiële oliën worden gewonnen uit planten, maar ze zijn niet allemaal veilig om in te nemen. Je moet er zeker van zijn dat wat je gebruikt geschikt is voor levensmiddelen. Zelfs dan kan het gemakkelijk zijn om het te overdrijven, omdat etherische oliën zeer krachtig kunnen zijn. “Hoewel een zeer beperkt gebruik van essentiële oliën, zoals pepermunt of lavendel, plezierig kan zijn, raad ik het gebruik ervan in hete thee over het algemeen af, omdat essentiële oliën sterk geconcentreerd zijn”, zegt Newgent, en het gebruik ervan in voedsel is niet zo strikt gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration als andere ingrediënten. Omdat ze in vet oplosbaar zijn, kunnen etherische oliën ook het beste worden gemengd met voedingsmiddelen of dranken die wat vet bevatten, in plaats van een drank op waterbasis zoals thee.

6. Beste: melk

Hoewel het drinken van thee met melk in de Verenigde Staten niet zo gebruikelijk is als aan de andere kant van de vijver, zijn er enkele gezondheidsvoordelen verbonden aan het toevoegen van zuivel aan je brouwsel. Volgens één onderzoek kan melk niet alleen de bitterheid van thee verminderen, maar ook de verkleurende effecten van thee op de tanden verminderen. Bovendien zegt Gans: “Het toevoegen van melk aan je thee kan zorgen voor bot-gezond calcium en spieropbouwende eiwitten.”

Maar volgens Francl is timing van belang. Ze raadt aan om de melk aan de thee toe te voegen en niet andersom om stremmen te voorkomen. En overweeg een zwaardere gietbeurt, zegt Gans. “Ik zou meer dan een scheutje aanraden om echte voordelen te behalen.”

7. Slechtste: microplastics

Oké, dus niemand voegt doelbewust microscopisch kleine stukjes niet-biologisch afbreekbare chemicaliën aan hun thee toe, maar het kan zijn dat je dat onbedoeld doet. Hoe? Een studie gepubliceerd in Milieuwetenschappen en technologie ontdekte dat bepaalde merken verpakte theezakjes daadwerkelijk afbreken in heet water en meer dan 11 miljard deeltjes in één kopje kunnen vrijgeven. Onderzoek blijft negatieve gezondheidseffecten aan het licht brengen die verband houden met de inname van microplastics, waaronder een aanzienlijk verhoogd risico op cardiovasculaire problemen zoals hartaanvallen en beroertes. “Aangezien er toenemende bezorgdheid bestaat over de mogelijke gezondheidsrisico’s van microplastics in theezakjes, kun je overwegen om over te stappen op het gebruik van losse theebladeren”, adviseert Newgent. Of als je liever theezakjes gebruikt, gebruik dan zakjes die geen plastic bevatten, zoals Pukka, Numi Teas of Republic of Tea.

8. Beste: gember

Gemberthee is een populair hulpmiddel bij de spijsvertering. Zelfs als je geen zakje gemberthee hebt, kan het toevoegen van wat gemberpoeder, extract of verse gember aan een kopje thee vergelijkbare voordelen bieden. “Nip van thee doordrenkt met gember om maag-darmproblemen mogelijk te verlichten”, zegt Newgent. “Gember heeft ook ontstekingsremmende, antimicrobiële en anticarcinogene eigenschappen.” En als u misselijk bent, kan een kopje met gember doordrenkte thee helpen kalmeren. “Behalve dat het heerlijk is, kan het trekken van gember in je thee een spijsverteringshulpmiddel zijn dat misselijkheid, maagklachten, braken of reisziekte kan helpen verminderen”, beaamt Gans.

Vergelijkbare berichten