De beste plantaardige melk

De beste plantaardige melk

Hoe u uw keuzes voor plantaardige melk beperkt, hangt af van een paar sleutelfactoren: voedingswaarde, impact op het milieu en smaak. In de meeste gevallen suggereert een kortere ingrediëntenlijst een gezondere optie, maar dit advies geldt niet altijd voor plantaardige melk, omdat sommige items die je niet kunt uitspreken op de ingrediëntenlijst vitamines en mineralen kunnen zijn die zijn toegevoegd om de voeding te verbeteren. .

De beste keuze hangt af van uw persoonlijke doelen en voorkeuren: Bent u op zoek naar een goede vervanger voor koemelk die eiwitten, calcium en een vergelijkbare smaak biedt? Of bent u geïnteresseerd in een zuivelvrije optie met beperkt verwerkte ingrediënten? Beide zijn geldige factoren en kunnen tot verschillende keuzes leiden. Houd bovendien rekening met de impact op het milieu van elk product, aangezien sommige plantaardige melksoorten meer water en energie nodig hebben om te produceren dan andere.

Denk aan de nutriëntendichtheid

Omdat koemelk vaak wordt aanbevolen als een gemakkelijke bron van calcium, eiwit en vitamine D, zijn sommige consumenten misschien bezorgd over de vervanging ervan door plantaardige melk met een lagere voedingswaarde. Sheth zegt: “Consumenten moeten plantaardige melk zoeken en proberen te selecteren, verrijkt met calcium en vitamine D. Vergelijk ook producten en vind producten die eiwitten bevatten (sommige plantaardige melkopties hebben nu eiwitten toegevoegd).”

Als u genoeg van deze voedingsstoffen uit ander voedsel haalt en u alleen op zoek bent naar een niet-zuivelmelk om toe te voegen aan uw koffie of smoothies voor de smaak, zijn verrijkte producten wellicht minder zorgwekkend.

Wees bewust van toegevoegde suikers

Een andere overweging bij het bekijken van verschillende plantaardige melksoorten is het toevoegen van zoetstoffen. Koemelk is van nature zoet door de lactose die het bevat, maar veel plantaardige melksoorten hebben suiker toegevoegd om de smaak te versterken. Kaytee Hadley, RD, zegt: “Een van de gemakkelijkste dingen om op te letten is de hoeveelheid suiker op het etiket. Probeer het te beperken tot niet meer dan 8 gram (g) per portie, wat minder is dan wat je in koemelk aantreft.”

Wees niet verbaasd als je op het voedingsetiket havermelk met toegevoegde suikers tegenkomt zonder zoetstoffen vermeld onder ingrediënten. Hoe is dit mogelijk? Het blijkt dat het enzymatische proces dat wordt gebruikt om havermelk te maken, suiker als bijproduct creëert, dus zelfs als er technisch gezien geen suiker aan het product wordt toegevoegd, zijn merken er verantwoordelijk voor om dit als toegevoegde suiker op het etiket te vermelden.

Controleer op oliën, tandvlees en emulgatoren

Oliën, gommen en emulgatoren zijn ingrediënten die worden toegevoegd om de textuur van plantaardige melk soepel en romig te houden, maar sommige zijn beter dan andere. Hadley legt uit dat hoewel sommige ingrediënten in hogere doses schadelijk kunnen zijn, zoals blijkt uit onderzoeken bij mensen met inflammatoire darmziekten (IBD) en dierstudies, andere, zoals inuline, een prebiotische vezel, volgens onderzoek goed kunnen zijn voor de darmgezondheid. .

“Er is het meest overtuigende onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van carrageen”, zegt Hadley. Een in 2024 gepubliceerde studie vond verbanden tussen carrageen en een verhoogd risico op kanker, maar veel merken hebben het additief vrijwillig verwijderd vanwege deze gezondheidsproblemen.

Als je merkt dat plantaardige melk met tandvlees maagklachten veroorzaakt, kies dan voor producten zonder dit. “Als u een inflammatoire darmaandoening heeft, overleg dan met uw arts of diëtist over het navigeren door andere ingrediënten die voor u een trigger kunnen zijn”, adviseert Hadley.

Vergelijkbare berichten