Ozempic en Wegovy zijn duurder en minder effectief dan gastroplastiek

Ozempic en Wegovy zijn duurder en minder effectief dan gastroplastiek

Het lijdt geen twijfel dat nieuwe geïnjecteerde medicijnen zoals Wegovy en Ozempic veel mensen met overgewicht of obesitas helpen overtollige kilo's kwijt te raken. Maar een nieuwe studie suggereert dat het hoge prijskaartje voor deze medicijnen kan betekenen dat ze niet altijd de meest kosteneffectieve optie zijn.

Voor de studie voerden onderzoekers een kosten-batenanalyse uit waarbij twee behandelingsopties voor mensen met obesitas werden vergeleken: wekelijkse injecties met semaglutide (het actieve ingrediënt in Wegovy en Ozempic) of een minimaal invasieve gewichtsverliesprocedure die bekend staat als endoscopische sleeve-gastroplastiek. Ze gebruikten wiskundige modellen om de potentiële kosten, het gewichtsverlies en de veranderingen in de kwaliteit van leven voor elk van deze opties te schatten, en in het scenario dat er helemaal geen behandeling voor gewichtsverlies zou zijn.

Semaglutide leek gedurende het eerste jaar van de behandeling kosteneffectiever, zo blijkt uit studieresultaten gepubliceerd in JAMA-netwerk geopend.

Maar in de loop van vijf jaar verloren mensen meer gewicht en hadden ze lagere medische kosten met endoscopische gastroplastiek in de sleeve dan met semaglutide, zo bleek uit de studie.

Om semaglutide net zo kosteneffectief te laten zijn als deze procedure, zouden de jaarlijkse kosten van het medicijn met ruim $10.000 moeten worden verlaagd – van $13.618 per jaar naar $3.591, berekenden de onderzoekers.

“Dit economische evaluatieonderzoek suggereert dat endoscopische sleeve-gastroplastiek kostenbesparend is in vergelijking met semaglutide”, concludeerden de senior studieauteur, Christopher Thompson, MD, van Brigham and Women's Hospital in Boston, en zijn collega's.

“Deze bevinding is te danken aan de toegenomen effectiviteit en lagere kosten van endoscopische sleeve-gastroplastiek en de toegenomen uitval in de loop van de tijd met semaglutide”, schreven de auteurs. Thompson reageerde niet op verzoeken om commentaar.

Ozempic en Wegovy bevatten beide hetzelfde actieve ingrediënt, semaglutide, en behoren tot een familie van geneesmiddelen die bekend staan ​​als GLP-1-receptoragonisten en die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de honger te verminderen.

Wat is endoscopische sleeve-gastroplastiek?

Endoscopische sleeve-gastroplastiek (ESG) is een relatief nieuwe procedure voor gewichtsverlies die minder invasief is dan oudere opties voor bariatrische chirurgie, zoals een maag-bypass, waarbij incisies door de huid nodig zijn om de maag te verkleinen. Bij ESG voeren artsen een slangetje door de keel naar de maag en gebruiken vervolgens hechtingen om accordeonachtige plooien in het maagweefsel te creëren. Volgens Johns Hopkins Medicine vermindert dit effectief de hoeveelheid ruimte voor voedsel.

“Ik denk dat semaglutide minder kosteneffectief is omdat het een doorlopende, maandelijkse kostenpost is voor patiënten, terwijl een procedure als ESG wel de kosten van de interventie heeft, maar geen doorlopende maandelijkse kosten”, zegt Anita Courcoulas, MD, MPH, hoogleraar en de voorzitter van minimaal invasieve bariatrische en algemene chirurgie aan het University of Pittsburgh Medical Center.

Volgens schattingen van de studie stopt ongeveer 1 op de 5 mensen die beginnen met het gebruik van semaglutide, vanwege bijwerkingen of kosten. Omdat patiënten weer aankomen als ze stoppen met de behandeling, draagt ​​dit volgens het onderzoek ook bij aan de verminderde kosteneffectiviteit van de medicatie.

Out-of-Pocket-kosten voor Ozempic vergeleken met endoscopische sleeve-gastroplastiek

De studie richt zich ook op de totale gezondheidskosten, niet noodzakelijkerwijs op wat patiënten uit eigen zak zouden betalen voor de procedure of de medicatie om gewichtsverlies te bevorderen.

Op dit moment dekt de verzekering doorgaans oudere versies van bariatrische chirurgie waarbij incisies door de huid nodig zijn om de maag te bereiken, zegt dr. Courcoulas, die niet bij het nieuwe onderzoek betrokken was. Maar omdat zowel ESG als semaglutide relatief nieuwe opties voor gewichtsverlies zijn, zullen veel patiënten moeite hebben om een ​​verzekeringsdekking te krijgen voor een van deze opties, zegt Courcoulas.

“Normaal gesproken kost verzekeringsdekking tijd en er zit een groot aantal veiligheids- en werkzaamheidsgegevens op de lange termijn achter, dus ik voorspel niet dat de meerderheid van de verzekeraars de nieuwe medicijnen of ESG in de zeer nabije toekomst zal dekken”, zegt Courcoulas.

“Bariatrische chirurgie wordt door veel verzekeraars gedekt nadat een reeks voorbereidende stappen is voltooid”, voegt Courcoulas toe. “Dus op dit moment valt chirurgie meer onder de dekking dan de minder invasieve opties, maar zodra er meer gegevens beschikbaar komen voor de nieuwere behandelingsopties, zal er waarschijnlijk meer dekking komen.”

Vergelijkbare berichten