Vet in buikorganen verbonden met cognitieve achteruitgang bij mannen met een hoog risico op de ziekte van Alzheimer

Vet in buikorganen verbonden met cognitieve achteruitgang bij mannen met een hoog risico op de ziekte van Alzheimer

Bij mannen van middelbare leeftijd met een familiegeschiedenis van de ziekte van Alzheimer kunnen grotere hoeveelheden vet in de pancreas en lever in verband worden gebracht met een lagere cognitieve functie en een kleiner hersenvolume, blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Obesitas.
De bevindingen komen overeen met eerdere onderzoeken die aantonen dat obesitas op middelbare leeftijd voorkomt en metabolische stoornissen zoals diabetes type 2 kan verband houden met een verhoogde kans op dementie en hersenveroudering.

“We denken aan dementie en cognitieve achteruitgang op oudere leeftijd, maar we laten zien dat er al op middelbare leeftijd een verband bestaat tussen een risicofactor als buikorgaanvet en de cognitieve functie en hersenvolumes”, zegt studieauteur Michal Schnaider Beeri, PhD , directeur van het Herbert en Jacqueline Krieger Klein Alzheimer Research Center aan het Rutgers Brain Health Institute in New Jersey.

Mannen in het onderzoek hadden meer pancreasvet dan vrouwen

Voor de analyse selecteerden Dr. Beeri en haar medewerkers 204 volwassenen die nakomelingen zijn van patiënten met de ziekte van Alzheimer. De deelnemers varieerden in leeftijd van 40 tot 65 jaar, en 60 procent was vrouw.

De proefpersonen ondergingen magnetische resonantiebeeldvorming van de buik om het vetgehalte in de pancreas, de lever en de buik te meten en om de hersenvolumes te beoordelen. Om de cognitieve functie te evalueren, voltooiden de deelnemers een reeks tests, waaronder tests die verband hielden met geheugen, taal en visuele aandacht.

Concreet benadrukten de resultaten dat meer pancreasvet geassocieerd was met lagere cognitie en hersenvolume bij mannen van middelbare leeftijd met een hoog risico op de ziekte van Alzheimer – maar niet bij vrouwen. Dit suggereert volgens Beeri een mogelijk seksespecifiek verband tussen buikvet en de gezondheid van de hersenen.

“We weten niet waarom het verband sterker was bij mannen, maar zij hadden hogere niveaus van pancreasvet dan vrouwen”, zegt ze.

“Theoretisch zou de alvleesklier van een man minder functioneel kunnen zijn en zouden de hersenen meer aangetast kunnen zijn”, speculeert Beeri, waarbij hij benadrukt dat de resultaten een verband laten zien, maar niet bewijzen dat pancreasvet een oorzaak is van problemen met geheugen en denken.

Yuko Hara, PhD, directeur Aging and Alzheimer’s Prevention bij de Alzheimer’s Drug Discovery Foundation (ADDF), wijst erop dat te veel vet in de alvleesklier kan leiden tot een verminderde secretie van insuline, wat een belangrijke rol speelt bij het geleiden van glucose uit het bloed naar de hersenen. cellen die het nodig hebben voor energie, inclusief neuronen in de hersenen.

“Te veel pancreasvet kan ook leiden tot insulineresistentie, wat kan resulteren in diabetes type 2”, zegt dr. Hara, die niet bij het onderzoek betrokken was. “Type 2-diabetes is een belangrijke risicofactor voor dementie. Diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer hebben verschillende kenmerken gemeen, zoals een verminderde insulinesignalering en oxidatieve stress.”

BMI is mogelijk niet de beste manier om obesitasgerelateerde cognitieve risico’s te beoordelen

De Alzheimer’s Society schat dat obesitas tussen de 35 en 65 jaar het risico op dementie op latere leeftijd met ongeveer 30 procent kan verhogen.

Hoewel de body mass index (BMI) de typische manier is om obesitas vast te stellen, daagt deze studie het conventionele gebruik van BMI als de primaire maatstaf voor het beoordelen van aan obesitas gerelateerde cognitieve risico’s uit.

De resultaten suggereren dat het meten van het vetpercentage in specifieke organen of weefsels een betere manier kan zijn om de waarschijnlijkheid van iemand op het ontwikkelen van dementie te bepalen.

Studieresultaten beperkt tot nakomelingen van mensen met de ziekte van Alzheimer

Omdat de mensen in het onderzoek allemaal nakomelingen van middelbare leeftijd waren van mensen met de ziekte van Alzheimer, benadrukt Heather Snyder, PhD, vice-president medische en wetenschappelijke relaties van de Alzheimer’s Association, dat de resultaten niet representatief zijn voor volwassenen van middelbare leeftijd als geheel.

“Toekomstige studies zijn nodig om deze resultaten te repliceren en te bevestigen met grotere en meer representatieve studiegroepen”, zegt Dr. Snyder, die niet bij het onderzoek betrokken was.

Iedereen kan actie ondernemen om de gezondheid van de hersenen te bevorderen

Hoewel het meten van het vetpercentage in de buikorganen geen deel uitmaakt van de routinematige klinische zorg, is het volgens Hara duidelijk dat het aanpakken van metabole gezondheidsrisicofactoren (zoals obesitas, diabetes type 2 en lichamelijke inactiviteit) belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen en de preventie van dementie.

“Er zijn veel manieren om de metabolische gezondheid te verbeteren door de fysieke activiteit te verhogen, chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en hoge bloeddruk onder controle te houden, en een hersengezond dieet te volgen, zoals het mediterrane dieet”, zegt ze.

Vergelijkbare berichten