Wat is tatoeage verwijderen?

FDA keurt nieuw antibioticum voor urineweginfecties goed

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het eerste nieuwe antibioticum in twintig jaar goedgekeurd voor de behandeling van urineweginfecties (UTI's).

Het medicijn, pivmecillinam (Pivya), is goedgekeurd voor de behandeling van vrouwen van 18 jaar en ouder die zogenaamde ongecompliceerde UTI's hebben – infecties die zich niet via de blaas naar de nieren hebben verspreid – zei de FDA in een verklaring. Het kan een behandelingsoptie bieden aan vrouwen die infecties hebben die worden veroorzaakt door bacteriën zoals Escherichia coliProteus mirabilis En Staphylococcus saprophyticus die steeds moeilijker te behandelen zijn met andere antibiotica.

“Ongecompliceerde urineweginfecties zijn een veel voorkomende aandoening die vrouwen treft en een van de meest voorkomende redenen voor antibioticagebruik”, zegt Peter Kim, MD, directeur van de afdeling anti-infectieuze middelen van het Center for Drug Evaluation and Research van de FDA, in de verklaring. Volgens de FDA zal de helft van alle vrouwen op enig moment in hun leven minstens één urineweginfectie ervaren.

“De FDA zet zich in voor het bevorderen van de beschikbaarheid van nieuwe antibiotica wanneer deze veilig en effectief blijken te zijn,” zei Dr. Kim. “Pivya zal een aanvullende behandelingsoptie bieden voor ongecompliceerde urineweginfecties.”

Bij urineweginfecties zijn steeds vaker medicijnresistente bacteriën betrokken

Veel soorten E colieen veel voorkomende oorzaak van UTI's, reageren niet op behandeling met een of meer antibiotica, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

UTI's, ook wel blaasinfecties genoemd, worden meestal veroorzaakt wanneer bacteriën die doorgaans in het spijsverteringskanaal voorkomen, naar de urinewegen migreren tijdens seks of tijdens het afvegen na een stoelgang. De symptomen kunnen pijnlijk zijn en omvatten frequent urineren, pijn tijdens het plassen en de behoefte voelen om te plassen, zelfs met een lege blaas.

De FDA beoordeelde de resultaten van drie klinische onderzoeken in een laat stadium met pivmecillinam om te zien hoe vaak het zowel urineweginfecties genas – wat betekent dat vrouwen geen symptomen meer hadden – als de hoeveelheid bacteriën in de urine aanzienlijk verminderde.

Eén proef vergeleek pivmecillinam met een placebo of een neppil en ontdekte dat het antibioticum in 62 procent van de gevallen aan deze twee doelen voldeed, vergeleken met 10 procent met de placebo, aldus de FDA. Uit een ander onderzoek bleek dat pivmecillinam beide doelen bereikte in 66 procent van de gevallen, vergeleken met 22 procent bij mensen die in plaats daarvan ibuprofen kregen, meldde de FDA. Uit een derde onderzoek bleek dat pivmecillinam deze twee doelen in 72 procent van de gevallen bereikte, vergeleken met 76 procent voor een ander oraal antibioticum, aldus de FDA.

Wat zijn de bijwerkingen van Pivmecillinam (Pivya)?

De meest voorkomende bijwerkingen van pivmecillinam waren volgens de FDA misselijkheid en diarree.

Wat pivmecillinam patiënten biedt, is een nieuwe behandelingsoptie wanneer ze urineweginfecties niet met andere antibiotica kunnen behandelen omdat ze een infectie hebben die wordt veroorzaakt door een bacterie die resistent is tegen oudere medicijnen of omdat ze allergisch zijn voor een of meer algemeen voorgeschreven antibiotica, zegt Thomas Hooton. MD, specialist in infectieziekten en vrijwillig gepensioneerd professor aan de Miller School of Medicine van de Universiteit van Miami.

“Pivmecillinam biedt nog een andere optie”, voegt Hooton toe. “Het heeft mogelijk een betere activiteit tegen enkele van de resistente ziekteverwekkers die we bij UTI zien.”

Vergelijkbare berichten