Wat het is en 6 tips om er vanaf te komen

Wat het is en 6 tips om er vanaf te komen

Veel van de symptomen van hangxiety zijn terug te voeren op chemische veranderingen die in de hersenen optreden als gevolg van alcohol. Terwijl u drinkt, versterkt alcohol tijdelijk de effecten van de gamma-aminoboterzuurreceptor (GABA) in de hersenen, wat leidt tot gevoelens van ontspanning en verminderde angst.

Maar de hersenen willen weer normaal worden. “De hersenen willen altijd in balans blijven en welke gevoelens je ook met alcohol produceert, de hersenen zullen precies het tegenovergestelde gevoel veroorzaken om de homeostase te behouden”, zegt Tietz.

“Alcohol vertraagt ​​de hersenactiviteit, en je hersenen zullen neurotransmitters vrijgeven die de hersenactiviteit versnellen om alle alcohol die je dronk tegen te gaan”, zegt ze. Als gevolg hiervan maken die kalme gevoelens plaats voor meer angstige gevoelens zodra de effecten van alcohol afnemen.

“Bij zwaar drinken komt ook cortisol vrij, een stresshormoon. En als de alcohol uitgewerkt is, staat je lichaam onder verhoogde stress”, zegt Tietz. “Tot slot beïnvloedt alcohol de elektrische signalen in het hart en hoe meer alcohol je drinkt, hoe sneller je hart klopt.”

Hoewel een verhoogde hartslag ook een symptoom van angst is, verschilt hangxie van klinische angst, die wordt gekenmerkt door aanhoudende, buitensporige en intense zorgen en angsten over alledaagse situaties.

“Het grootste verschil tussen de twee is de duur van de symptomen”, zegt Wallace. “Bij hangxiety kan het een dag of twee duren.” Een angststoornis betekent per definitie dat de symptomen (overmatige angst en zorgen) al minstens zes maanden aanhouden (op meer dagen wel dan niet).

Een angststoornis is niet alleen persistent, maar heeft ook de neiging invloed uit te oefenen op verschillende gebieden van iemands leven, zoals werk of relaties, zegt Wallace.

Hangxiety daarentegen is een soort alledaagse angst die mensen van tijd tot tijd ervaren als ze nuchter worden na het drinken, zegt Wallace. Maar het is meestal tijdelijk en verdwijnt na verloop van tijd.

Voelt u zich gewoon angstig of heeft u een angststoornis?

Hoewel de twee niet hetzelfde zijn, zijn mensen met een angststoornis het meest kwetsbaar, zegt Tietz. Om te beginnen zou dat kunnen zijn omdat sommige angstige mensen zich tot alcohol wenden om ermee om te gaan, zo blijkt uit onderzoek.
Uit een ander onderzoek bleek dat zeer verlegen mensen veel vaker angst ervaren tijdens een kater dan mensen met een lagere verlegenheid. “Hun angst nam lichtjes af tijdens het drinken, maar de volgende dag was er een aanzienlijke toename van de angst”, zegt Tietz.
Bovendien kan alcohol een bestaande angststoornis verergeren of tot nieuwe angstsymptomen leiden.

Vergelijkbare berichten